Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 29 oktober 2013

Jodå, hjärnan funkar....

Av tedsams - 29 oktober 2013 17:38

Hos husets yngling alltså...    Vi var ute och tränade lite idag igen, och vi var återigen på det där braiga stället där det finns en massa högt gräs och små dungar med ris och buskar och sånt. Där fick Salza och Jippie leta dummisar, och idag skötte han sig riktigt bra, ynglingen. Ja, frånsett den första dummisen som han hämtade då, den blev det slarv med, men sedan gick det riktigt bra. 


Han älskar att röja runt i buskar och snår och det är ju tacksamt...

 

Fast på den här bilden är det Salza som syns... det ser man på svanstippen. Jippie har mer vitt på sin...  


Och sedan åkte vi till ett annat ställe för att träna lite lydnad, och bara för att det skulle gå bra och matte skulle behålla sitt goda humör så valde vi att träna sånt som går att göra roligt, sånt som man inte behöver vara så petnoga med... eller... ja, ni förstår kanske hur jag menar.   


Vi tränade på Hopp, och tog hjälp av Salza för att visa hur man gör.    Men på kortet fick Jippie var ensam. Och nej då... hindret är inte så högt som det ser ut. Jag fick tydligen till en konstig vinkel på nåt vis... det är inte högre än alla de träd och stenar som han hoppar över dagligen ute i skogen. 


Och sedan så tränade vi på rutan, Salzas och mitt favoritmoment.     Det är en fröjd att se Salza när hon rusar ut till rutan, det är det allra roligaste lydnadsmoment hon vet tror jag... och det är ju helt och hållet snörbollens förtjänst.   


Sen så skulle Jippie träna lite på rutan också tyckte jag. Jag hade med den "riktiga" rutan idag, med band och så... och den har han inte sett förut så det var ju vådligt spännande när jag ställde ut den.  Och så gjorde vi ett par övningar där han satt bara ett par meter från rutkanten och jag gick ut och låtsades lägga ut bollen i rutan, och sedan fick han springa dit och när han var inne i rutan så slängde jag bollen till honom... eller... strax bakom rutan om man ska vara noga.... och så fick han rusa runt med den en stund innan jag tog tillbaka den. 


Men så tänkte jag testa en sak... kanske man kunde använda klickern där? Kanske att han skulle kliva in i rutan självmant om jag inte gjorde nåt? 


Sagt och gjort, jag ställde mig som tidigare ett par meter från rutan och Jippie stod vid min sida och såg lite fundersam ut. Jag fäste blicken strax bakom rutan och stod bara så... och såg i ögonvrån hur Jippie satte sig vid min sida. 


Stå kvar nu, Barbro, sa jag till mig själv, gör inget...  och jag gjorde inget och sa inget, bara stod där.  Jippie satt där en stund och tittade upp på mig, sedan gick han och ställde sig framför mig och tittade upp i mitt ansikte. Sånt har han j fått betalat för.... när han har tagit ögonkontakt. Men nu blev det inget betalt... 


Då började han backa, det har ju på senaste tiden alltid lönat sig.... och i och med att vi stod så nära rutan så var han plötsligt inne i rutan.  

Vilket dilemma.... jag vill ju inte att han ska lära sig att backa in i rutan   men å andra sidan så var ju syftet med övningen att han skulle förflytta sig in i rutan på något vis. Så jag klickade och slängde bollen till  honom... 


Och när han rusat runt med bollen en stund så gjorde vi om....  och även nu blev det lite halvbackande in i rutan... men jag klickade och belönade.  Och efter ett par tre gånger så slutade han backa och klev mycket tydligt över bandet in i rutan där han vände upp och mycket tydligt visade att han förväntade sig ett klick och bollen..  vilket han förstås fick.   


Sen fick han vila lite medan Salza fick roa sig en stund, och sedan gjorde vi likadant igen. Och nu såg man tydligt att polletten ramlat ner....  så jag tänkte göra det lite svårt och bytte sida på rutan, och det funkade det också, så där avslutade vi sedan.... 


Jag är ju inte så bra på det där med klicker, men nästa steg måste nog bli att vi ytterligare befäster det där att han ska söka sig in i rutan, men också att han ska gå längre in i rutan och inte stanna precis på andra sidan kantmarkeringen. 


Jag kanske gjorde fel som belönade att han bara gick över "kanten" så här i början, men det kändes mest rätt att göra så. När han är lite säkrare på att kliva in i rutan så tänkte jag öka kraven lite...  rätt eller fel, tro?? 



Men han tänker, den där "lille"  parveln. Ibsen, Salza och jag var plötsligt på ena sidan av ett nätstaket och han på andra sidan. Kom då! lockade jag... skynda dig och kom till oss. Men han stod där med nosen mot staketet och såg ut som ett frågetecken. Skynda dig och kom, sa jag igen....  och han såg fortfarande ut som ett frågetecken över att det var ett stort staket i vägen.


Jag låtsades inte om honom mer utan grejade lite med de andra två men kikade på honom i ögonvrån, och rätt som det var så backade han bort från staketet, tittade först åt ena hållet, sedan åt det andra och där borta såg han nog öppningen i staketet för han sprang i väg ditåt... och kom äntligen fram till oss.    


Jag trodde nog att han skulle hoppa mot staketet och gnälla lite, kanske försöka krafsa lite och rent av skälla...  men där hade jag fel. Han var mycket mer fokuserad och målmedveten än vad jag hade förväntat mig... och löste problemet ganska så snabbt.   

Han är smart den där killen, den dagen han kan fokusera ordentligt på det han gör, då blir han farlig.  




    

    

     






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards