Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 22 september 2014

Rallylydnads-SM

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil härifrån.


Jag var tyvärr inte så inblandad i själva arrangemanget, det hade varit kul att få ta större del i det hela, men jag vågade inte binda upp mig för något. Jag satt i sekris och prickade av de tävlande när de anlände och kollade vaccinationerna, det var tyvärr mina enda insats, och det kändes lite sisådär att sedan vara där som enbart publik de andra dagarna, men livet är ju sånt nu för tiden.   


Helgen gav i alla fall en del att fundera över när det gäller rallyträning, och det var ju bra. En massa input av olika slag...Det som ganska så snabbt slog mig var att alla förare var väldigt tydliga med handtecken och kroppsspråk vid de olika momenten.  Helt klart är det inget ideal att sträva efter att enbart använda muntliga kommandon.  Det är ju annars tyvärr en bieffekt av vanlig lydnadsträning, att man är van att använda enbart ord för att kommunicera.

kommandon. 


Och jag måste ju säga att en del ekipage var en ren njutning att se. Lugna, tydliga handtecken och ett ekipage som bara flöt fram i banan... snyggt.  Ekipaget som vann var ett bra exempel på det... så jäkla snyggt!! En ren njutning att se....   Däremot är jag inte så impad av de ekipage där det var lite för mycket av allting. Hundar som är så "på" att dom tränger och nästan är uppe i ansiktet på sin förare (lite överdrivet, men det såg ibland nästan ut som att det var dit dom ville). Fart och fläkt kan väldigt lätt slå över till att istället se lite flamsigt ut....  


Nåt annat som slog mig var att många hundar hade svårt för tre steg bakåt vid sidan. Och det var inte enbart på höger sida man såg det,  även om det nog var flest som hade problem där. "Problemet" fanns även på vänster sida.... och "felet" var oftast att hundarna backade in snett bakom föraren, eller ibland snett ut från föraren. Men det är i alla fall en tröst för den som har problem med det momentet....  man kan ta sig till SM ändå, om det nu är dit man vill.      Det var också kul att titta på hur förarna förberedde sig och hunden medan de vantade på att få gå in på banan. Det fanns många olika varianter där, allt ifrån att göra ingenting till att nästan köra igenom alla moment som fanns med på banan.  Och det där är ju väldigt personligt hur man gör.....  Min teori är nog att det mest är till för att lugna föraren, hundarna vet nog långt. långt tidigare vad som är på gång. Men strunt samma, det fyller väl sin funktion på antingen det ena eller det andra viset antar jag. En annan sak som förvånade mig var att så många verkade lära sig banan utantill. Man såg folk som klev omkring och låtsades gå banan utan skyltar och hund. Och utan banritningen... så det var uppenbarligen så att dom hade memorerat banan och kunde den utan att behöva se skyltarna. 


Säkert jättebra, om man är så klar i huvudet när man ska till att tävla att man inte glömmer en skylt och gör fel moment vid fel skylt förstås     Näe, dom kikar säkert lite på skyltarna också, men det är  så klart en stor fördel att kunna banan utantill. Fast det kan ju jag glömma... inte en chans att jag klarar det. Kanske en lätt nybörjarbana, men definitivt inte en mästarklassbana.   


Och då kommer vi osökt in på ett önskemål som dök upp dagarna innan mästerskapet. Önskemålet var att banritningen skulle offentliggöras vid lottningen dagen innan, så att alla hade längre tid på sig att studera banan. 


De tidigaste startnumren har ju inte lika lång tid på sig för förberedelser som de som startar kanske fem timmar senare. Och så är det ju inom rallyn.... banritningen får man vid anmälan och har man ett tidigt startnummer så får man lita till banvandringen för att lära sig banan. 


Och förr var det ju likadant i Lydnads-SM. Då var t.ex det fria följet och fjärren en överraskning som man fick ta del av på morgonen när tävlingen startade. De som startade sent hade då chans att titta på tidigare ekipage och sedan träna, medan tidiga startande fick ta det som det kom. Numera presenteras lydnadsprogrammet i förväg, och det var väl kanske det som föranledde önskemålet i samband med Rally-SM också. 


Nu blev det som vid en vanlig tävling, banritningen delades ut på morgonen tävlingsdagen, och vi får väl hoppas att de tävlande tyckte det var OK. 


Och apropå banor....  det är ju inte alltid man tittar så mycket på andra klasser än de där man själv tävlar. Men nu var det ju en mästarklassbana vi alla stod och glodde på, och det som var så väldigt påtagligt med den var att det blir så kort avstånd mellan skyltarna i den klassen.  Visserligen vet jag ju att det ska vara 20 skyltar, och bara det i sig gör ju att det blir en trängre bana., men man tänker nog ändå inte alltid på att ekipaget så väldigt snabbt är framme vid nästa skylt. Det gäller att hjärnkontoret hänger med hos både hund och förare när allting sker så fort och tätt inpå vartannat.  


Ja, det var roligt att se alla duktiga ekipage, men det är ju bara att inse att dithän kommer jag och mina hundar aldrig. Och det beror inte på att hundarna på nåt vis har sämre kapacitet än andra hundar, det beror mer på att deras matte är som hon är. Det där med högerhandling är ett stort problem för mig....  jag kan inte jobba med hunden på höger sida. 


Jag har jättesvårt för det, och ska jag då dessutom lära en hund att utföra diverse olika moment på höger sida, då är det kört. Vanligt fotgående på höger sida är helt OK, men sen när olika moment ska utföras på den sidan också, då skiter sig alltihop.   


Jaja... vi kan inte vara SM-ekipage allihop.....     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 18 september 2014 10:14

I går var jag ju så duktig så jag storstädade bilen, och det var inte gjort på en kvart direkt. Visserligen brukar jag dammsuga den i samband med att jag automattvättar bilen, men det blir inte heller gjort så himla ofta, det är dyrt att inte ha en g...

Träna glosor med Ovido