Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 14 oktober 2013

Så himla fiffigt....

Av tedsams - 14 oktober 2013 10:06

Ja fick en för tidig födelsedagspresent/julklapp för ett tag sedan, en surfplatta, och det var mest med tanke på att det då är så enkelt och bekvämt att läsa e-böcker med hjälp av en sådan. Och det är det verkligen...


Det är gjort på 2 röda sekunder att hämta hem en bok, och sedan är det bara att frossa i läsandet. Jag har ju ont i mina händer, och i mina axlar och det är stor skillnad på att hantera en liten läsplatta jämfört med en bok som i vissa fall kanske är både tjock och tung. 


Och den STORA vinsten är ju att man slipper bära hem böckerna från bibblan, och man slipper bära tillbaka dom sedan också... dom liksom bara försvinner när lånetiden är slut.     Fast... man får ju inte låna hur många som helst förstås, man ska nog helst inte läsa så fort som jag gör.  Fast bra och bekvämt är det i alla fall   men det blir väl biblioteksbesök i fortsättningen också förstås, Kurt ska ju ha böcker att läsa också, och alla böcker finns ju inte som e-böcker. 


I går kväll när jag satt och kikade genom bok-utbudet så hittade jag boken Apportering till vardag och fest. Ni vet den där boken som "alla" hundmänniskor pratar om nu, och som ska vara så himla bra. Så den lånade jag förstås...  


Men jag blir alltid lite kluven när jag läser "såna" böcker, böcker som är baserade enbart på belöningsträning. Jodå, jag vet att det kan funka alldeles ypperligt... på de flesta hundar och med vissa förare... men jag har svårt att tro att det passar alla. Kanske det passar alla hundar, men jag är tveksam till att det passar alla människor. 


Och när man tränar hund är det ju viktigt att man jobbar på ett sätt som man tror på och som man känner är det rätta sättet för en själv. Hundarna är så anpassningsbara så dom kan man vänja vid det mesta, men vi människor är inte alltid lika flexibla.


Jag har inte hunnit så långt i den där boken ännu, men bland det jag läst så ingår just det där att vänja hunden vid olika typer av belöningar, och är det en hund som inte "går igång" på en viss typ av belöning så ska man som sagt lära den att tycka om just den grejen. Allt med tanke på att det är så värdefullt att ha många olika sorters belöningar att ta till. 


Och det är ju helt rätt, jag har inga andra åsikter jag heller när det gäller den biten. Däremot så vet jag av erfarenhet att det är svårt, ibland nästintill omöjligt,  att lära alla människor att ta till sig vissa belöningsmetoder. 


Men strunt samma, låt var och en göra som dom själva tror blir bäst. Resultatet av träningen lär väl ge besked om metoderna var rätt eller fel antar jag. 


Jag har någon i min närhet som hävdar att en instruktör som inte själv har ordentlig ordning på sin hund inte heller är någon bra instruktör, men riktigt så långt vill inte jag sträcka mig.  Fast det är ju förstås inte speciellt förtroendeingivande med en instruktör som inte har pli på sin egen hund, men rent teoretiskt kan dom ju ändå vara duktiga på att förmedla hur man ska göra. 


Fast det kan faktiskt vara tvärtom också...  nån kan vara jätteduktig med sin egen hund, men ganska så värdelös på att lära andra hur dom ska göra för att få samma pli på sin egen hund. 


Det är ju så med oss människor att vi ofta är antingen teoretiker eller praktiker, och den ideala instruktören tillhör förstås den tredje gruppen som är både ock.   


Personligen blev jag väldigt glad när en kursdeltgare för ett tag sedan sa så här när den dagslånga kursen var slut: "Tack för en bra kurs, jag förstod precis allting som du pratade om..."   och det var ju bra     Oavsett vad man säger så är det ju bortkastat om det inte går fram hos åhörarna. 



Näe, nu ska jag träna lite med en rastlös Jippie.... 2,5 km på morgonen tillsammans med resten av gänget gör inte den herrn speciellt trött, så nu får det bli lite hjärngympa också.   

   

   

    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards