Tedsams blogg

Alla inlägg den 19 september 2013

Av tedsams - 19 september 2013 17:02

Jippies första kurs och han skötte sig bättre än vad jag hade förväntat mig. Vi hade ett ganska så långt teoripass inne, och bra var ju det för det spöregnade ute, och Jippie fick följa med mig in, han behöver sån träning. 


Träning i att inte göra något alls alltså...  han är ju mest van vid att det bara är här hemma man ska ta det lugnt och göra inget  alls inemellanåt. Men han fixade det som sagt bättre än vad jag trott, och sen när vi gick ut en stund så fixade han också att hålla kontakten med mig mycket bättre än vad jag befarat, trots de andra hundarna runt omkring. 


Men han har förändrats den senaste veckan, eller kanske de två senaste veckorna. Han har mognat, det märks på en massa olika saker. Han härjar inte lika mycket med Ibsen när vi är ute, han ägnar mer tid åt att nosa och att undersöka saker och ting. 


Och han nappar snabbt när jag erbjuder nån aktivitet, vilket ju är himla tacksamt.   


Det märks också på Ibsens beteende att Jippie har mognat och förändrats. Ibsen bemöter Jippie lite annorlunda nu, dom leker och brottas fortfarande, men Ibsen har tuffat till sig lite. Han vaktar sina saker lite mer och han tillåter inte att Jippie stjäl hans pinnar och sånt ute i skogen. 


Och märkligt nog så tycker jag att Salzas beteende också har förändrats, åt det andra hållet... eller hur man ska säga. Hon nedlåter sig till exempel till att ha dragkamp med honom då och då, det har hon inte gjort förut. Min gissning är att hon kommer att bli ännu "vänligare" inställd till honom när han vuxit till sig en liten bit till. 


Fast vänligare och vänligare, hon är ju alldels för tolerant när han slänger sig på henne och biter och sliter i henne, men antagligen så avtar det mer och mer allteftersom han växer till sig, och det kanske hon känner på sig. Inte vet jag....  Jippie har i alla fall förändrats och det i sin tur har påverkat hur de andra hundarna behandlar  honom. Och alltihopa är till det bättre...   


Kursen igår ja... det är kul att gå kurs, och det är kul att se och höra de övriga kursdeltagarna. Alla har ju egna erfarenheter och kunskaper och alltid lär man sig något nytt.


Och det är kul att se att det, som alltid, finns alla varianter av hundägare på kursen. Jag tror det finns en mall som nån allsmäktig övervakare placerar in kursdeltagare efter, så att alla de här typerna alltid finns representerade.   


Men det är roligt att 6 av 8 deltagande hundar är i ungefär samma ålder som Jippie, dom är ju lite mer opåverkade än så länge och har inte heller skaffat sig så våldsamt många ovanor som lite äldre hundar kan ha gjort, lite roligare att se hur just dom utvecklas på kursen.   


Tanken är att vi ska ha lite klickertänk i den här kursen, jobba med klicker och positiv förstärkning och vi har också fått lite läxa till nästa gång. Fast den läxan har vi redan gjort....  det gällde att hundarna ska klickas in, och det har ju Jippie och jag redan gjort. 


Så jag tänkte gå vidare i kursplanen och jobba lite med targetträning...   jaja, nån gång, nånstans, så kanske matte fixar att klicka i exakt rätt ögonblick. Min hjärna och mina händer samarbetar mycket dåligt. Eller också har jag en för snabb hund, det som händer händer ju fort när det gäller Jippie. 


Och i just det här fallet är det olyckligt att han lär sig så snabbt... för han lär sig ju fel när jag klickar fel.... lära och lära om, är vårt valspråk just nu.   

   

Men det ordnar sig säkert så småningom det också. Ikväll är det fri träning på klubben, undrar om det kommer nån när regnet vräker ner? Det är lite lockande att tro att det inte kommer nån så att jag inte behvöer åka dit just idag, men det vore ju typiskt om det just idag kommer folk som vill träna och så är jag inte där.   


Fast vill folk verkligen träna när det är mörkt och dystert och regnet vräker ner? Vi fårväl se, jag måste nog ta en tur dit i alla fall...


Jag själv tränar aldrig i regn, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra.   Och jag har trots det aldrig haft nån hund som inte gjort det den ska även om det har råkat regna på nån tävling. Dom är ju ändå vana att vara ute i regn och rusk, vi stannar ju inte inne när det regnar, vi låter bara bli att träna.


Jo jag vet, man får inte vara sån egentligen, men nu är jag sån och det har gått bra det också. Och antagligen går det bra framöver också... 


Fast sånt här berättar jag förstås inte när jag har kurs... då gäller det att peppa folk att träna oavsett väderlek, så det här är en hemlis som ni inte får avslöja.    


Men rädda för väta har ändå aldrig mina hundar varit. Jippie är ett lysande exempel på att det kvittar om gräset är sjöblött och regnet vräker ner, livet leker i alla fall.   

   


 




          

   





Ovido - Quiz & Flashcards