Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 23 juli 2011

Lite om träning....

Av tedsams - 23 juli 2011 09:05

Idag ska vi ut och träna! Och eftersom vi ska tävla appellen snart så ska jag träna de momenten.


Vi åker till klubben där vi ska tävla så blir det en ordentlig förberedelse för tävlingen. Men innan vi börjar så ska vi gå en rejäl promenad så att han får springa av sig lite energi, då går det bättre med lydnaden sedan.


Och sen, innan vi börjar, så tar jag en liten fika och pratar lite skit med de andra som är där, då får han hämta andan efter promenaden. Men sen kör vi….


Linförighet först då… det kan han bra. Han tränger lite i vänstersvängen, och i högersvängarna blir han lite yvig, men annars går det bra. Några sneda sättanden förstås, men så gör han ju alltid…. och ibland släpper han kontakten för att kika på nåt vid sidan av planen, men på det stora hela brukar det gå ganska så bra.


Och sen har vi framförgåendet. Det har vi ju inte lärt in helt och hållet, men med lite tur så får han i alla fall betyg på det momentet. Han går ut lite dåligt, jag får säga till honom ett par gånger, och sen vid halten så vänder han sig om emot mig, men så gör han ju alltid. Med lite tur så kan vi som sagt få betyg på det momentet…..


Sen är det platsläggande under gång.  Det kan han… fast ibland lyssnar han inte riktigt och ställer sig istället. Men han kan det momentet…


Inkallningen gör han suveränt bra. Han sätter sig visserligen lite snett när han kommer in, men annars är det bra.


Och apporteringen tycker han är kanonkul! Ja, han slarvar lite vid upptaget, men det gör inget, han tycker ju att det är så himla kul. Och så tuggar han lite på vägen in, men det gör ju nästan alla så det bryr jag mig inte om. Ibland släpper han apporten innan jag hinner ta den, men oftast så funkar det bra.


Sen är det bara hoppet kvar, och det kan han också.  Han sätter sig lite väl nära hoppet ibland, men han fixar återhoppet i alla fall så då gör det inget.  Ibland tar han ju i hindret lite eftersom han får så dåligt avstamp när han sitter för nära, men det blir ju i alla fall en 8:a i betyg då.


Ja, han kan det här nu… så nu kör vi programmet rakt igenom. Och kanske kan nån kommendera oss också så blir det så likt tävling som möjligt.  Och så ska jag belöna honom ordentligt så att han minns hur kul det var här,  sedan när vi kommer hit och ska tävla.

  

Nej, det är inte vi som ska ut och träna....    


Men hur många känner inte igen det här då??  Men även om ni själva inte gör så här (vilket jag hoppas att ni inte gör) så finns det mängder av folk som påstår att dom tränar när dom agerar så här.


Och exakt VAD är det dom tränar då tro?? Det enda som händer är att hunden ännu en gång utför momenten med de små fel och brister som finns.  Man befäster alltså, genom att belöna det utförandet, att momenten ska göras på det här viset.


HUR ska hunden veta att det inte är exakt så bra som matte egentligen önskar att det vore? Om man inte korrigerar och visar hur man vill ha det, då tror ju hunden att det den gör är bra. Får den dessutom belöning för det, då är det ju jackpot.


Det kvittar om man gör ett moment tusen gånger, det förändras inte till det bättre bara för det. Vill man förändra nåt i utförandet måste man plocka ut just den biten, och sedan visa hunden exakt hur man vill att den ska utföra det.  


Det är bara naivt att tro att bara för att man upprepar ett moment tillräckligt många gånger så blir det bättre utfört. Hur skulle det kunna bli det??


Däremot ska man ju naturligtvis befästa ett bra utförande genom att gång på gång låta hunden utföra momentet, och belöna rejält när den gör det den ska. Men då ska man först ha fått till det exakt så som man vill att hunden ska utföra det…  annars befäster man bara fel utförande.


  

Ok… många är ju nöjda med att bli uppflyttade från appellen, även om poängen inte är så bra. Och man kan bli uppflyttad från den klassen med ett par nollor i protokollet, det är inga problem. Man kan nolla både framförgåendet och platsläggandet under gång (vilket antagligen är de moment som vanligtvis nollas), och ha lite halvtaskiga betyg på resten… men uppflyttad blir man ändå.


Man kan missa totalt 96 poäng (!) och ändå bli uppflyttad…. och då behöver man ju inte vara så noga. 


Och det är en väldigt märklig inställning tycker jag.    


Ja, inte för den som inte tänker tävla högre upp i klasserna, då är det ju tillräckligt bara att "snubbla" över uppflyttningsstrecket. Men har man minsta lilla ambition att tävla i nån annan klass också, då borde man tänka om.


Fast… å andra sidan… tänker man inte tävla nåt mer så vore det väl kul att i alla fall kunna visa upp att man i alla fall i den här klassen gjorde bra ifrån sig och hade en ordentligt genomarbetad hund som visste vad den skulle göra…. eller??


Snubblar man över uppflyttningsstrecket så kan man ju sedan lätt ge det intrycket att hunden inte räcker till för att tävla i de högre klasserna. Fast egentligen är det ju i så fall föraren som inte räcker till… men så tänker folk sällan.


Och har man brådis och slarvar med inlärningen för att snabbt kunna tävla appellen, då får man ju sota för det i de högre klasserna sedan. Man blir inte framgångsrik i nån klass om man inte lagt grunderna ordentligt.


Och varför tillåta slarv och ett mindre bra utförande i appellen, för att sedan få börja om och försöka rätta till de fel och brister som man under en tid har belönat hunden för att göra?


Näe…. tänk igenom ordentligt hur ni vill att de olika momenten ska se ut i färdigt skick, innan ni börjar träna, och jobba sedan utefter det.


Det är precis lika enkelt att lära hunden att sitta rakt vid sidan, som att lära den att det är tillåtet att sitta snett.


Ja, det var ett simpelt exempel, jag erkänner det… men å andra sidan så är det oerhört vanligt att folk får nerdrag för sneda sättanden.  Och om man till att börja med belönar och godkänner sneda sättanden, hur ska man sedan få hunden att begripa att den helt plötsligt måste sitta på ett annat sätt för att den ska få sin belöning?


Det är inte ovanligt att man i såna fall får en hund som först sätter sig snett, och sedan självmant rätar till sig. Men det hjälper ju inte…


Det är klart att allting går att ändra på, men det är lite ojuste mot hunden tycker jag. Först lär man den hur den ska göra för att få sin belöning, sedan ändrar man plötsligt reglerna för vad som gäller…. snacka om förvirring.  Då, om någon gång, är det lätt att hunden tappar motivationen för att jobba…

  

  

Och vad var det som orsakade den här långa utläggningen nu då?? Jo, ett telefonsamtal där någon berättade om ett träningspass inför en appelltävling.


Några som ska tävla om ett par veckor, och som inbillade sig att de tränade när de helt enkelt körde igenom hela programmet, utan att korrigera och förändra sånt som inte var helt bra.


Det enda de åstadkom med det, var att befästa ett utförande som de egentligen inte var helt nöjda med.


Men… som vanligt är det väl så att var och en blir salig på sin tro… och så ska det ju vara.  Jag tycker att mitt sätt är bra, men andra tycker att deras sätt är det bästa… och det är väl helt OK.


Fast… ibland kan man ju tycka.. upp till bevis då.  Och där är det väl inte alla som förmår övertyga om att deras metoder är de rätta. Salza gjorde 306 p i appellen…  av 320 möjliga.    


Men så trevligt… en släng av den gamla skrytbloggen helt plötsligt. Ja, om vi inte har några nya meriter att skryta med så får vi plocka fram de gamla… de står sig faktiskt bra än i dag tycker jag.

  

   

Idag blir det återigen en sån där dag då man inte vet om det ska börja regna eller ej. Lite mulet och grått, men klibbigt varmt. 


Jag tog cykeln inför eftermiddagspromenaden igår, men det var varmt åt hundarna. Det var mulet, så jag tänkte att det nog inte var så varmt, men det var det.


Cykeln är ju lite roligare än apostlahästarna när man, som jag, tröttnat på att kliva omkring i närområdet hela tiden. Man hinner lite längre på samma tid, och man kan få lite omväxling, men i den här värmen är det nog inte snällt mot hundarna.  Vi får nog hålla oss till apostlahästarna idag igen… 

   

    

Förresten.... den där lik-frysen som jag städade ur i förrgår, den luktar ännu. Ha ni nåt bra tips på vad jag ska göra med den?


Jag ska tvätta den en gång till nu, i massor av ättika, men hjälper inte det heller så vet jag inte…. kanske ni vet??


    

Hoppas att ni har en fin lördag framför er….   och ska ni träna hund så tänkt till innan ni tränar.   

  



  


 


 


 


 


 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Skapa flashcards