Tedsams blogg

Alla inlägg den 11 juli 2011

Av tedsams - 11 juli 2011 21:24

Idag på promenaden, som förresten blev hyfsat lång i värmen, så hände nåt som inte händer så ofta.

  

Vi hade gått några kilometer, och Salza hade hela tiden travat 10-15 m framför mig på vägen där vi gick. Plötsligt ser jag att hon saktar farten, slänger en blick bakåt på mig... och så börjar hon lite tveksamt sick-sacka över vägen.


Hon ser lite spänd ut och jag undrar vad hon ser.... Ibsen verkar inte reagera alls, och oftast är det han som reagerar utan att Salza alls bryr sig.

  

Jag ser först inget alls som skulle kunna orsaka hennes reaktion, men så plötsligt ser jag vad hon reagerar på...


I det höga gräset vid sidan av vägen ligger det en stor badboll. En jättestor, färgglad badboll som rör på sig lite, den rullar lite fram och tillbaka eftersom det blåser ganska mycket.

  

Och den av alla andra märkliga saker vi sett under årens lopp, den får Salza "på fall". Hon smyger fram de sista 10 metrarna, och hela hon ser ut att vara beredd på att fly om den där konstiga saken anfaller.


Jag har aldrig sett henne reagera så någon enda gång förr. Ser hon något som hon tycker verkar konstigt så brukar hon stanna, vädra lite, och sedan sakta men målmedvetet gå fram till det där konstiga.


Men idag var hon rädd.... och jag och Ibsen stannade till så att jag skulle få se hur hon löste det hela. Hon smög verkligen på tå de sista metrarna, och sen när hon konstaterat att det bara var en fånig boll, så såg hon nästan lite generad ut.


Men det var skönt att se att hon verkligen, helt på egen hand, tog sig hela vägen fram trots att hon så uppenbart tyckte att det var läskigt.    

   

Promenaden idag var verkligen inget nöje, inte för mig och Ibsen i alla fall.  Det är alldeles för varmt vid den tiden på dagen då vi brukar gå. Och det var nog många som tyckte så... vi var alldeles ensamma ute trots att vi gick i en och en halv timma.


Och den sista halvtimmen ägnade Ibsen åt att springa i förväg till en skuggplats, slänga sig flåsande ner i gräset där och sedan när Salza och jag passerat kom han lufsande efter oss... sprang sedan i förväg till nästa skuggplats och la sig där tills vi passerat... och så fortsatte han hela vägen hem. Han gillar verkligen inte värmen....


Salza blir väldigt flåsig och törstig, men man kan inte se nån större tempominskning hos henne, trots värmen. Hon travar på i sitt vägvinnande trav oavsett väder och vind, hon....    

    

  

Men nu... nu tänkte jag babbla om nåt helt annat en stund.... fast det är gammal skåpmat det också. Men ett telefonsamtal idag väckte upp dessa tankar igen.

   

   

Hundträning ute i markerna vid den här årstiden. Antar att alla känner till att SBK har en dispens från naturvårdsverket när det gäller just tränings- prov-och tävlingsverksamhet under den här tiden (under hundförbudstiden alltså)... eller??


Det gör ni väl allihop, känner till det?? Och vet vad som står i dispensen...? I alla fall alla ni som tränar eller tävlar inom Brukshundklubbens verksamhetsområde.....


Fast det gör inte alla, det vet jag. Kanske att alla ni som läser det här är insatta och pålästa, men i stort så är det många som tränar hund som inte har en aning om det här.


Fick ett telefonsamtal idag där vi diskuterade just det här....


Det är speciellt två stycken i den där texten som jag tror att massor av hundägare som tränar sin hund ute i skogen missar....


Nämligen att man måste ha markägarens och jakträttsinnehavarens tillstånd att man får vara där, oavsett om det är tävling, prov eller träning.    


Och att verksamheten (träningen i det här fallet) leds av en av SBK auktoriserad instruktör eller behörig träningsledare.

  

Hur många tror ni lever upp till det här då???


Är man ensam ute och tränar kan man säkert klara sig genom att hänvisa till allemansrätten och att man har hunden under full kontroll (om man nu har det). Men är man en grupp (även 2-3 personer är en grupp) som ger sig ut i skogen, eller på/i vilka andra marker som helst, då gäller det som står i dispensen.


Det är barnkammare ute i naturen nu, så dessa bestämmelser är inte alls bara att strunta i. Är det nån som vill läsa texten i dispensen så finns den här. Sen finns det säkert mer att läsa på SBK:s sida också.... och på SSRK:s sida för dem som sysslar med sånt. SSRK har också en dispens för sin verksamhet....

  

Och då kommer jag att tänka på alla de gånger jag skrivit om det i den här bloggen... om spanielträning alltså. Apporteringsövningar på land och i vatten, med eller utan skott, på fält och i buskage.... och så ren fältträning. Hur många tänker sig för när dom sysslar med sånt under den här tiden då???


Men det är en annan historia det.... just nu håller jag mig till SBK:s verksamhet.

  

Och jag tror faktiskt att de allra flesta "vanliga" medlemmar som brukar träna ihop med sina kompisar ute i naturen, inte har en aning om den här dispensen... eller vad som står i den...    men jag blir bara glad om jag har fel när det gäller det. 

    

Och med detta har jag nog tänkt till tillräckligt för idag tror jag.


Nu ska jag ägna mig åt min bok igen tror jag.... har avverkat 7 böcker på 6 dagar, nu finns det bara en oläst bok kvar i hela den där stora högen jag släpade hem från bibblan i tisdags.


Hoppas det blir lite svalare ute snart, så att jag får energi att göra nåt annat än att sitta i skuggan och läsa böcker...  

      



Av tedsams - 11 juli 2011 12:48

Eller... egentligen inte, mest bara lite rastlös. Jag har tillbringat några timmar i tvättstugan idag på morgonen, och jag har plockat och fixat lite här hemma. Jag har vattnat blommorna ute, och jag har plockat bort vissna blommor, och jag har kantklippt lite gräs här och där på våra enorma uteplatser    Men nu är det varmt och soligt igen så jag försöker hålla mig i skuggan så gott det går....

   

Jag har en pensée som jag köpte till påsk, och den blommar så fint så jag försöker hålla liv i den så länge jag kan. Och då måste jag plocka bort mängders mängder med vissna blommor varje dag.... en jättehög blir det, och pilljobb är det... men det är det värt tycker jag. 

  

    

Jag skulle gärna ha många, många blommor utanför nu på sommaren, men kassan räcker inte till allt man vill.

    

Men den där blomman Salza har ovanför sig på den här bilden, den är ännu finare nu, och sen har jag lite annat tjafs också..... men...

       

Vi har en granne mittemot oss som har miljoners miljoner stooora fina blommor på sin uteplats, och dom kan vi se och njuta av utan att det belastar min tunna plånbok.   

  

  

Fast min Dendrobium... den där fina orkidén jag hade... den har dött. Den blommade ju som sjuttan i vintras, sen fick den plötsligt löss, och trots alla mina försök att kurera den så dog den för några veckor sedan... då blev jag faktiskt  lite ledsen

  

Ja, det var det om det det.....

  

  

Vet ni att jag beundrar er som fortfarande orka läsa min blogg. Visserligen tappade jag många läsare när jag slog om och blev snäll och menlös, men ni som hänger kvar, ni är beundransvärda tycker jag.  

   

Själv har jag svårt för att engagera mig i bloggläsandet nu för tiden. Några bloggar följer jag fortfarande, och ibland ramlar jag slumpmässigt in på nån som är lite kul att läsa, men annars så....    

  

Och jag inser ju att min egen blogg är precis lika ointressant som jag tycker att många andras bloggar är....   

   

Vem fasiken bryr sig t.ex om mina blommor... mer än jag????? 

  

Och skriver jag om hundträning så är jag övertygad om att jag redan skrivit alltihop minst en gång tidigare. I och för sig så kanske inte alla kommer ihåg det, men jag känner mig ändå oftast som en papegoja som bara upprepar mig.

   

Jag har egentligen en hel del att skriva om, och att tycka till om.... men då kan man ju fråga sig vem som är intresserad av det då? Förutom jag alltså.... och för min egen del så behöver jag ju inte skriva ner det jag tycker och tänker.

  

Över huvudtaget så tror jag att FB tagit över för de allra flesta... tråkigt tycker jag. Jag finns ju där jag också, men oftast känns det som att jag lika gärna kunde vara utan det forumet.


Fast... vill man kartlägga andra människor och deras liv så är det ett ypperligt tillfälle..... men det vet jag att jag har utgjutit mig över förr, så det lämnar vi därhän.

  

Näe, nu ska jag sluta babbla om ingenting. Jag hade planer på en helt annan utläggning idag... om hundträning... men så blev det inte. Kanske lika bra det.....


Nu ska jag i alla fall gå ut i värmen med hundarna, antagligen får vi värmeslag alla tre, men skit samma.    

    

Hoppas ni har fått en bra början på veckan....    

    



   

   


     

Ovido - Quiz & Flashcards