Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 25 maj 2011

God grannsämja....

Av tedsams - 25 maj 2011 17:28

    

... är guld värt, det tycker nog de flesta av oss tror jag. Men eftersom vi människor är som vi är så är det ju inte alltid möjligt att hålla sams...    

   

Nu i dagarna utspelar sig ett drama utanför vårt köksfönster... nej, det är inte vi som lyckats bli osams med grannarna... men det är vuxna människor som är så osams så att smockan hänger i luften.... pga av olika åsikter om var man har rätt att placera två stycken blomkrukor.


Jo då, ni läste alldeles rätt....  en strid nästan på liv och död, med vuxna människor inblandade, som handlar om exakt var blomkrukorna får stå.

   

Vi försöker undvika att blanda oss i, och oftast är det nästan svårt att hålla sig för skratt... men egentligen är det ju allra mest tragiskt.

  

Det ligger naturligtvis annat bakom det här också, och de inblandades versioner skiljer sig ganska så markant åt... men nog är det väl ändå skam att vuxna människor låter saker och ting spåra ur så.

   

  

Men vi har andra grannar också... grannar finns det gott om här.... liksom hundar. Och vi har fått en ny hundgranne. En liten blandras av miniformat som bara är 4 månader.


Ja, jag skrev nog om honom häromdagen tror jag... han som var här hemma när Salza och jag kom hem en dag.  Idag mötte vi honom ute på promenad, och han fick leka med Salza en stund.


Och det är så himla roligt att hon kommit över de där dumheterna att hon ska tufsa till alla valpar. Nu sa hon ifrån på ett lugnt och fint sätt när han blev lite för respektlös, för övrigt lekte hon som sjuttan med honom.... 


Vid ett tillfälle satte valpen iväg i en himla fart längs gångvägen, och Salza efter. Jakt...!!!! nedrans så kul.... Men när jag hojtade så vände hon, och valpen vände också och kom i full karriär efter.

  

Ibsen fick tyvärr inte leka med honom alls. Dels har Ibsen nog lite ont i ett ben, dels är han alldeles för stor och tung för en sån liten valp. Han kan ju nästan krossa valpen om han slänger upp sin stora tass på ryggen på honom.

    

    

Men återigen så slogs jag av tanken på hur viktigt det är att man tidigt lär hunden att vara lös. Det är ju när dom är småvalpar som dom inte törs ge sig iväg på alltför stora utflykter, och det är då man ska passa på och vänja dom vid inkallning och att vara lösa.    


Valpens matte var lite tveksam till att släppa lös valpen. Hon brukade bara göra det i skogen, sa hon. Men tror du inte att han håller sig till oss och de andra hundarna då? frågade jag. Inte springer väl han iväg på egen hand när vi allihop finns kvar här.....?


Nej, det har du kanske rätt i! säger matte och ser ut som att hon fått en uppenbarelse. Det är klart han stannar hos de andra hundarna....

  

   

Ibland så grips jag av en nästan oemotstådlig lust att få ha kurs... att få tala om och visa för folk hur dom enklast ska få sina hundar att uppföra sig så som dom vill. Och att göra det tidigt... när valpen är liten och super-mottaglig.


Strax innan vi mötte lek-kompis-valpen mötte vi en annan minivalp, med vidhängande husse och matte. Den hunden vill hälsa på alla andra hundar, men husse och matte tycker inte att han ska få det, eller också vågar dom inte låta honom träffa stora hundar... det kan vara så kanske.


Så det problemet löser dom genom att lyfta upp hunden och bära honom förbi den där hunden som han vill hälsa på.


Tur att dom valt "rätt" ras i alla fall... tänk om dom valt en 50-kilos hund istället.    

   

Vi har ju en S:t Bernhardsvalp till granne också... den är nog bara 4-5 månader den också... men den har redan växt om Salza ganska så rejält i storlek. Den har hon aldrig hälsat på, bara sett på håll....  men den hundens matte och husse verkar inte ha några ambitoner att lyfta upp sin hund när dom möter andra i alla fall.     

    

    

Och så över till nåt helt annat....  Antar att ni tar för givet att vi har tränat idag igen, med tanke på gårdagens "problem". Men så är det inte.... 


Väntar man tillräckligt länge så löser sig nog problemen av sig självt, tror ni inte det??


Äh, skämtar bara. Tänkte faktiskt träna lite med vittringsapporterna idag, men så blev det inte.  Kom på att man nog kan träna just det momentet här på gården, på förmiddagen när de allra flesta är borta på jobbet.


Men i förmiddags lastade och körde jag bort två kärror med lerjord till, och så var jag och handlade och grejade med lite annat.... och sen var orken slut. Och nu är det inte så lämpligt att träna här på gården direkt, nu kryllar det av folk i alla storlekar där.


Men... i morgon är det en ny dag.... då kanske det blir tillfälle.   

   

  

  



 
 
Ingen bild

ylva helgöstam

25 maj 2011 19:33

Ja jisses ja.Vissa grannar ska man definitivt hålla sig i från!

tedsams

26 maj 2011 12:24

Ja, den där stugan lååångt ute i skopen verkar väldigt attraktiv när man hör sånt här ;)

 
Britt Marie o Rudi

Britt Marie o Rudi

25 maj 2011 21:41

Jag blir avundsjuk på alla dessa hundar ni möter och skapar relationer till (eller inte).

http://www.bmwsfotoblogg.blogspot.com

tedsams

26 maj 2011 12:23

Mjaa... vi är nog lite avundsjuka på era skogspromenader vi. Skulle vara härligt att ha "riktiga" skogen utanför dörren.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards