Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 8 september 2012

Dagens resultat… och funderingar….

Av tedsams - 8 september 2012 18:52

Idag har vi ju tävlat igen, sista gången för i år tyvärr, men  det finns inga fler tävlingar på rimligt avstånd här uppe.  Men strunt samma, motivationen är inte på topp så det är kanske bara bra att det dröjer ett tag till nästa gång. Fast.... ett tag… vi snackar minst ett halvår nu, i och för sig lite väl länge kanske.   

   

   

Men åter till dagens äventyr….


Ibsen skulle ju göra sin tredje tävling i nybörjarklass, och efter den första vurpan på 71 p så har han ju ett finfint resultat på 96 p i kappsäcken.  


Och jag är inte speciellt bekymrad för hans del när vi ska tävla. Hans enda ”problem” är att han är lättstörd, tappar lätt fokus, men för övrigt så gör han det man säger, varken mer eller mindre, och det får man ju vara nöjd med.


Och han skötte sig finfint, trots att husse dök upp på tävlingsplatsen bara en kvart innan vi skulle ut på banan. Han tappade bara 5 p idag, och då stod jag för 4 av dom poängen.   1 poängs avdrag för sträckt koppel… det är jäkligt svårt att vänja sig vid en stor, långbent hund som har stor svängradie, när man är van vid en liten Salza.


Och så fick jag 3 p avdrag för att jag slarvade med långsamt tempo mellan två skyltar. Jag tyckte jag gick sakta, i alla fall saktare än tidigare… men det tyckte inte domaren och det är ju han som bestämmer.


Ibsens enda ”egna” minuspoäng fick han för att han flyttade lite på tassarna när det var sitt, sitt kvar medan matte gick runt honom. Han vill gärna vrida på sig lite där….


Men 95 p och en 7:e placering av 28 startande är inte så illa, vi har ju inte direkt tränat ihjäl oss innan….. Så nu får han lägga titeln RLD N till namn… om husse vill.  

  

   

Sedan var det en hel del väntan innan det var Salzas tur i fortsättningsklassen. Låt mig på en gång få säga att dagens insats inte var nån katastrof av något slag, det kan kanske låta så. Vi åstadkom 86 p, och allt över 70 p är ju helt OK enligt mitt sätt att se det hela.   

    

Vi kom på en 13:e plats av 19 startande, men idag var det faktiskt så att ALLA startande i fortsättningsklassen uppnådde kvalificeringspoäng, och många på kanonfina poäng. Men Salza har nu tagit RLD F också då, och även denna gången (samma som för RLD N alltså) på bara 3 tävlingar.   

    

     

Att jag låter lite missnöjd beror ju på att jag vet att hon kan så mycket bättre, om hon bara inte gick upp i varv så som hon gör.

    

Och nu kommer vi då till den intressanta frågan VARFÖR hon går upp i varv så som hon gör????   

    

Jag har ju trott att jag har tränat fel, belönat för mycket och gjort det alldeles för roligt (jodå, saker och ting kan bli för roliga när det gäller hundträning) . För mycket lek och tjo och tjim….. och noll krav.

    

Fast jag har i ärlighetens namn inte funderat så mycket på det där. Bara konstaterat att hon är en liten slarva när det gäller rallylydnad, och varit nöjd med att poängen har räckt till i alla fall.   

   

    

Men jag kan nog tycka att det bara blir värre och värre, och då är det nog dags att börja fundera lite.  

  

Idag var det någon som sa sig ha samma ”problem” med sin hund, även det en rutinerad lydnadshund. Men hon uppfattade det som att hennes hund tyckte att det var lite jobbigt, och lite frustrerande, och därför flippade ur lite då och då.


Och den tanken kanske inte är helt fel för Salzas del heller…

   

Även om ett elitlydnadsprogram är krävande på sitt sätt, så är det helt annorlunda. Där gör man en sak i taget, kopplar av lite mellan momenten, får lite beröm och gör sig redo för nästa moment. Och där har jag aldrig upplevt att Salza ”flippat ur” på något sätt, eller stressat upp sig eller ägnat sig åt något som inte hör hemma på en lydnadsplan.

    

I rallylydnaden gör man massor av olika saker tätt inpå varandra, utan att få koppla av en enda gång. Och kanske tycker liten Flygmyra att det är jobbigt….  

    

I elitlydnaden känner ju hundarna igen de olika momenten. De vet exakt vad som väntar, känner igen tävlingsledarens förberedelser och kommandon… och kanske ger även föraren olika signaler inför varje moment.

  

I rallylydnaden är det ingen som säger något, allt som händer sker oväntat och ingen ger någon fingervisning i förväg om vad som ska hända vid nästa skylt. 

    

   

Ja, det tål att klura på lite det där…. det kan mycket väl ligga något i det. Om jag tänker på hur Salza beter sig, och jämför med hur hon beter sig i vissa andra situationer, så kan det mycket väl vara rätt teori.

   

Och OM det nu är det…. hur ska jag göra för att åtgärda det då???? Kanske tur att det är över ett halvår till nästa tävling….    

   

    

Men visst har hon väl en imponerande rad med titlar nu, lilla Salza……

SE VCh LP1 LP2 LP3 LPElit SE LCh RLD N  RLD F……. tillsammans med hennes namn blir det en lååååång rad:


SE VCh LP1 LP2 LP3 LPElit SE LCh  RLD N  RLD F Kvistagrans Really Hot Salza.

    

Fast titlar i sig är ju egentligen helt oviktiga, och de som har utställningshundar får ju lätt ännu längre rader med titlar, men jag tycker nog att det allra roligaste med Salzas alla titlar, det är att det är rena arbetsmeriter...…allihopa.  


   

    

Men nu är orken slut för min del för idag. Sex timmar på brukshundklubben i omväxlande regn och blåst och strålande solsken, sedan middag här hemma och så lite datajobb ovanpå det    Nu tänker jag göra ingenting en stund... precis som de allra flesta andra kvällar alltså….     

     

      






 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards