Tedsams blogg

Alla inlägg den 19 september 2011

Av tedsams - 19 september 2011 10:31

Så stod det i tidningen idag… och jag älskar knepiga rubriker. En fullsatt publik…  jag, och säkert alla andra också, förstår ju vad som avses, men det är knepig svenska.  Och när man skriver professionellt för andra, då ska det vara korrekt svenska tycker jag.      

        

Sen så tycker jag lite annat också, så här på måndag förmiddag.   

    

  

Jag tycker att alla klubbar skulle köpa in de där konerna med vidhängande band som nu finns. De kan ju användas till rutan i alla tre klasserna så 325:- är en billig investering.

    

Då blir alla rutor lika stora utan problem, och det blir lätt som en plätt för den som ska göra i ordning tävlingsplanen.    Dessutom blir det en markering som föraren kan se när han/hon står på startpunkten. Sågspånsmarkering i halvhögt gräs är INTE lätt att se….

     

  

Och sen så tycker jag att det är kul med klubbar som har KM i samband med en officiell tävling. Men det finns det ju många åsikter om, det vet jag ju.  Just KM är svårt att få till så att alla blir nöjda.

    

Min käpphäst i alla år har alltid varit att man ska uppmuntra tävlande i de högre klasserna. Försöka motivera folk att klättra upp i klasserna och inte stanna på lägre nivå.

    

En gång på stenåldern satt jag och nån mer och gnuggade våra geniknölar för att få till en rättvis beräkning när det gällde Årets Cocker. Då var vi ense om att det ska löna sig att tävla i de högre klasserna, och om jag inte misstar mig helt så har den klubben fortfarande kvar de poängberäkningsreglerna. Det ska alltid finnas en morot som lockar folk att anstränga sig lite extra…  det ska inte "löna sig" att stampa omkring på samma ställe i evigheter.   

    

    

Och som nästa tyckande så tycker jag att det är lite bra att det numera finns folk som "vågar" sätta sig emot Anders Hallgren. I senaste numret av Hundsport så får han lite mothugg, och det är bra. Det har alltför länge varit så att ingen vågar ta en diskussion med AH.   

   

Och jag tror inte heller att alla de hundar som uppvisar "problembeteenden" är sjuka. Jag tror att de allra flesta bara är ouppfostrade och inte har fått den styrning och den fostran som just de kräver.  Alla hundar är ju olika och kräver olika mycket av olika saker.  Det är inte alla hundägare som förstår det, eller som förmår hantera såna hundar…. och då är det kanske frestande att anamma den som förklarar det hela  med att hunden är sjuk  på ena eller andra sättet.

     

    

Och jag blir glad    när jag i samma tidning läser om Eva Bodfäldt som vill att vi leker mer med våra hundar, och att det är viktigt att vi gör oss intressanta för våra hundar.

   

Framför allt det sista förordar jag ofta. Hundar är egoister och gör det som dom har nytta/glädje av, alltså måste vi få hunden att inse att vi är intressanta och "nyttiga" att hålla kontakt med.

    

Jag log för mig själv igår när jag var ute här i området och såg en av mina kursdeltagare ute med sin hund.  Matte med ryggsäcken på ryggen och hunden i löst hängande koppel vid sidan, och så var dom på väg mot skogen. Och dom kommunicerade med varandra hela tiden….   både med ögonkontakt och verbalt. Jag hörde inte vad matte sa, men jag såg att hon pratade med hunden, och jag såg på den viftande svansen och hans upplyftade huvud att han svarade henne… härligt...    

  

Vet ni att jag njuter när jag ser sånt… till skillnad från de där ekipagen där husse/matte bara hänger efter i snöret och hunden går sin egen väg i sin egen lilla värld.    

    

Och jag kan inte upphöra att förvånas över att folk tror att de kan tävla, och uppnå bra poäng, med en hund som de har noll kontakt med.  De kan knappt hantera hunden när de rör sig bland de övriga på tävlingsplatsen, hunden drar och sliter åt sitt håll och matte/husse åt sitt…  och sen så tror de att de ska kunna samarbeta och göra nåt bra i samband med ett lydnadsprogram. 

Ujujuj…..  så fel dom har då....     

       

   

Jag brukar rekommendera folk att "tänka bort" kopplet när de tränar och uppfostrar sin hund. Att använda alla andra resurser de har, och bara se kopplet som den allra sista nödåtgärden. Då slipper man vänja både sig själv och hunden vid att det hela tiden finns ett koppel som man ska slita och dra i.

    

Men det är mina idéer det… må var och en bliva salig på sin egen tro.   

   

   

Synd i alla fall att så många anmälda uteblev från lördagens tävling, men det är väl så det kommer att bli mer och mer tror jag, att antalet tävlande i lydnad minskar…. synd.    

    

    

Har klurat lite på framtiden och nutiden och så… när det gäller hundträning och tävling alltså. Vet ni att jag känner det som att jag hade ett vinnande koncept på G när Salza och jag höll på och tävlade "förra omgången", då innan championatet och innan min motivation försvann. Och jag tror kanske att vi ska återgå till det konceptet…. Det kan vara så att det passar mig bäst, och då passar det antagligen Salza bäst också… sådan herre sådan hund, ni vet.    

     

Ska klura lite till på det, och dessutom är det ju snart vinter här och då har jag mååååånga månader på mig att klura.

    

    

Idag regnar det i alla fall här, en regnig måndag… isch.  Det är uppstart på en kurs ikväll, på Timrå BK, men denna första gången har vi inga hundar med så vi ska vara inne hela tiden och det passar ju bra då. Men med en kurs på 10 ggr under hösten så lär vi inte slippa regn speciellt ofta….    


Önskar er i alla fall en trevlig vecka, med eller utan regn….    

   


Ovido - Quiz & Flashcards