Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 28 augusti 2011

Nu tänkte jag sticka ut hakan igen….

Av tedsams - 28 augusti 2011 10:17

… och fortsätta mina tankegångar kring det här med linförighet/fritt följ. Fast det är ju egentligen samma sak, linförighet och fritt följ,  så i fortsättningen kallar jag det bara för ff (fritt följ).


Jag har fått på pälsen förr i mitt liv för att jag påstått att ff är grunden till all annan lydnad.  Om inte hunden har ett bra ff så kan man sedan heller aldrig helt lita på resten av lydnaden.    


Skitprat! Har jag fått höra många gånger när jag hävdat den teorin. Och det är säkert många av er som säger detsamma nu, och det må vara hänt.


Var och en må bli salig på sin tro…..


Men ff är det moment där man hela tiden har hunden tätt intill sig och har massor av möjligheter att påverka och korrigera och uppmuntra. Om man inte "får till" det där, hur ska man då med säkerhet få till det i andra moment där hunden inte är inom räckhåll??    


Ni vet det där med belöning och korrigering i exakt rätt sekund… det är bara i ff man verkligen kan göra det, om man inte ska vara utlämnad åt att enbart belöna/korrigera med rösten… eller leksaker.


Och jag är en stor vän av att belöna/korrigera genom beröring. Ta i hunden och visa handgripligen vad du menar. Inte ta hårt och otrevligt, utan lugnt och bestämt.  Har jag en hund som har förtroende för mig så är sån korrigering helt OK, och det ger utomordentliga möjligheter att vara riktigt tydlig och visa vad man menar.


Och lär jag hunden att jag också belönar genom beröring så har jag stor nytta av det på tävling sedan, där annan belöning inte är tillåten.    

  

  

Men jag håller med om att det är roligare att träna andra moment. Och ju högre upp i klasserna desto roligare moment. Fast… nja… elitmomenten är inte superroliga, men det är ju en annan fråga det.  Det kanske är så att det är bedömningen i elit som gör det hela så tråkigt… jaja, en annan fråga som sagt.

  

  

När jag stod och tittade på hundarna i de lägre klasserna igår så fanns det tid till många funderingar och reflexioner runt just det där med ff, och jag landade hela tiden i samma tankegångar.


Lär man inte hunden att hålla positionen både  under marsch, vid svängar och vid halter så kommer man aldrig att bli speciellt framgångsrik på tävlingsplanen. Ju högre upp i klasserna desto högre krav på just ff.    

  

  

Och nej… Salzas ff är inte alls perfekt. Jag, liksom så många andra, har haft lite för bråttom, men det betyder inte att jag inte har en idealbild av momentet klar för mig i mitt virriga huvud, och dessutom funderingar och åsikter om hur man når den där idealbilden.


I min värld har man rätt att ha synpunkter och åsikter även om man inte själv är perfekt…    

   

   

Jag charmas ju tyvärr av glada hundar… hundar som har kul och viftar på svansen när dom jobbar. Och det gör Salza, och det har hon alltid gjort… och då blir hon gärna lite slarvig…. och det struntar hennes matte i.


Antagligen skulle det gått lika bra att få fram ett perfekt utförande, fortfarande med glatt viftande svans, men mina ambitioner är inte så höga.  Vi har aldrig siktat på SM och jag är inte heller så himla angelägen om att vinna de tävlingar vi är med i. Jag är mest bara ute efter den där känslan av att Salza och jag har ett bra samarbete och förstår varandra och har kul ihop på planen.  Och att hon verkligen förstått vad som förväntas av henne och gör det jag säger åt henne. Om det blir lite slams på vägen så må det vara hänt….    

  

  

Men faktum kvarstår…. utan ett bra ff  kommer man inte upp till de högsta poängen, och det borde många fler tänka på när de börjar träna lydnad…. om de nu har ambitionen att tävla i de högre klasserna. 


Det är sjuttan så mycket lättare att göra rätt från början, än att försöka "lära om" när ett utförande redan är befäst.    

   

  

Ja, det var dagens besserwisser-tankar det….  rätt eller fel må vara upp till var och en att avgöra, men för min del så blir jag med åren bara mer och mer övertygad om att jag har rätt i mina funderingar när det gäller just det här.

   

   

Så idag ska Salza och jag ut och träna lite tror jag. Om det inte blir regn förstås, då tränar man inte om man heter Barbro.    


Jag måste uträtta ett par ärenden och då tänkte jag träna lite också. Imorgon ska jag börja ta emot anmälningar till brukshundklubbens kurser, och då är det inte läge varken att springa i affärer eller träna hund.


Det vet ju de flesta av oss, vilken panik det är att hinna ringa och få en plats på kurser som snabbt blir fulltecknade.   


Vi fick ett jäkla åskoväder här igår kväll. Det blixtrade och dundrade nåt alldeles enormt. Till och med Salza såg lite undrande ut när det small som värst….    


Och i dag ser det ut som att det kan bli regn, men med lite tur så kanske jag hinner träna lite innan.  Man blir liksom lite sugen när man tittar på andra som tävlar….

   



 


 


 


 


 


 
 
Ingen bild

Toini

28 augusti 2011 11:02

Vilket härligt par ni är och en mycket inspirerande att titta på! Kloka ord dock svårt att alltid komma ihåg, tackar för dom i alla fall och ska verkligen göra allt för att ta dom till mig. Må bra!

 
Ingen bild

Ann&tigra o Sassa

28 augusti 2011 13:13

Ja Barbro, inte säger jag emot dig heller och när jag började träna Sassa var jag fullt på det klara med att vi skulle få till världens snyggaste fria följ! Tyvärr blir ju saker inte alltid som man planerat! Transporterna missade jag, men ff jobbade vi hårt med och det är ju rätt deprimerande att se resultatet!! Men skam den som ger sig!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards