Tedsams blogg

Alla inlägg den 15 augusti 2011

Av tedsams - 15 augusti 2011 10:32

Ja, i brist på andra roligheter så var jag och tittade på en tävling igår igen, och nu var det lägre- och högrehundar som var i elden.


Och jag vet inte jag…  den enda som imponerade på mig var en leonberger (tror jag att det var, det var den storleken i alla fall) som hade full fart på planen. Snabbast av alla i de olika momenten, och dessutom bra utfört, det är bra gjort tycker jag.    


Några hade spruckit på spåren och kom inte till lydnaden, och det är ju lite synd att man inte får göra lydnaden då. Fast… jag förstår att det är meningslöst och bara tar tid och krafter, men som tävlande är det lite snopet att inte få en koll på hur lydnaden sitter.


Fast det vet man kanske innan man åker ut på tävling förstås…   


Och flera av dem som gjort lydnaden avstod platsliggningen med skott.  Och där är jag lite kluven….


Förklaringarna till att man avstod var skiftande. Ett par avstod för att poängen ändå inte skulle räcka till uppflyttning, nån annan för att hunden var berörd.


Och man kan ju bli uppflyttad även om man avstår platsliggningen, när det är lägre klass i alla fall.  Om hunden är berörd alltså…..


För annars kan jag inte se nån anledning till att avstå platsliggningen. Är inte hunden illa berörd av skotten så är det ju ett bra tillfälle att nöta in tävlingssituationen och göra hela programmet.


Men det är nog fler hundar än man tror som är lite illa berörda av skotten tror jag.  En hund reste sig och gick till matte efter 3 skott.  Jag förstod det, sa matte, vi har inte hunnit träna det här.


Men i mina ögon är en sån hund trots allt lite påverkad av skotten. Lite illa berörd, annars skulle den legat kvar hela tiden… eller??  Jaja, inte vet jag…..  

  

  

Budföringen var som vanligt ett fiasko för alla deltagande… eller de få som gjorde den.  Ingen hund sprang på första kommandot. Jo, de gav sig iväg en liten bit, men vände sedan. Och nån sprang till skytten, som faktiskt stod ganska så långt borta…    


Nån sprang hela sträckan, men jag antar att det blev en 0:a i protokollet i alla fall för den vände först tillbaka till föraren och skickades sedan igen. 

  

   

Jag har alltid förundrats över att det är så få hundar som springer budföring på tävling. Jo då, ja vet… det är ett moment som försvinner sedan, och det är ingen hög koefficient heller, men det är ju för sjuttan ett rent belöningsmoment.


Det finns väl få moment som kan göras så roliga och lustfyllda som att få springa budföring i full galopp….    


I alla fall så var tävlingen så upplagd att man avslutade med platsliggning och budföring, och det hade passat Salza och mig bra…. om vi varit med… men nu var vi ju inte det...    

   

   

Jag hade en liten diskussion med en människa där också. H*n tyckte det var konstigt att hunden var så pigg när den jobbade ute i skogen, och sedan verkade så trött på lydnaden, för att sedan när de kom hem vara full av energi igen.


Återhämtar de sig så snabbt? undrade h*n. Och det gör de ju i och för sig, men när jag frågade vad h*n själv tyckte om lydnaden så fick jag (förstås) till svar att det ju var mycket roligare ute i skogen.


Ja, sa jag, där har du förklaringen till att din hund tycker så också. Roligt i skogen, tråkigt med lydnad. Du påverkar såklart din hund….


Men det köpte h*n inte…. inte var hans/hennes hund så smart att den kunde räkna ut vad föraren tyckte om eller inte tyckte om. 


Men det gör dom ju naturligtvis. Har jag kul så har min hund kul….  det är ju självklart.   


Tänker man på hur lätt de påverkas av vår sinnesstämning till vardags så är det ju bara naivt att tro att det inte är likadant på tävling och träning.  Hunden påverkas ju först av sinnesstämning, kroppsspråk och signaler, innan de lyssnar på vad man säger.


Jaja, var och en får bli salig på sin tro…..    

    

   

Nu har jag i alla fall avslutat mitt pass i tvättstugan, och det vete sjuttan om jag ska göra så mycket mer på ett tag. Jag har en stor hög stryktvätt nu då, men den får nog vänta ett tag tror jag.


Det plaskar och regnar utanför fönstret, och det har inte blivit riktigt ljust än…. en typisk sjusovardag idag.   

  

   

Förresten…. jag städade bland bilderna i mobilen och fann dessa från vår långpromenad häromdagen….

  

     

     


En konstig stenhög fann vi också...  

  

   

Och Salza försökte som vanligt gräva ner sig....    

 

   

Hoppas ni har en fin vecka att se fram emot, och att ni inte regnar bort...

    

     

  


 


Ovido - Quiz & Flashcards