Tedsams blogg

Alla inlägg den 14 augusti 2011

Av tedsams - 14 augusti 2011 14:56

Det är klart att det inte finns något framförgående i eliten... framåtsändande ska det förstås vara, precis som någon alert människa påpekat    .

Av tedsams - 14 augusti 2011 08:55

Nej, vi tävlade inte, men vi var och tittade, inte illa det heller.    


Vi kikade på lydnaden på en elitspårtävling, och det är ju alltid lite kul att se hur andra jobbat med sina hundar och vad dom lagt tyngdpunkten på.


Jag är ju inte så himla lätt att imponera på, men i alla fall en av deltagande hundarna tyckte jag gjorde en kanonlydnad.  Man ska ju inte glömma att dom före lydnaden gått ett elitspår och sedan ett uppletande också…..


Men det vore kul att se momentet framförgående utfört av en riktigt duktig hund. Igår var det väl ingen som hade nån sån där riktig femetta på det momentet, fast jag måste väl gardera mig där, jag såg inte riktigt alla hundarna.


Men helt klart är i alla fall att betyget 8 är våldsamt gångbart på brukstävlingar….  också… måste jag väl tillägga, för så är det ju på lydnadstävlingar också.


Men när det gäller momentet framförgående så vet jag ju att det är ett svårt moment. Även drivna, erfarna  elithundsförare håller med om det. Men när man sitter så där på åskådarplats och ser vad hundarna gör för fel, så ser man ju också tydligt hur föraren har tränat det där momentet.  Det förstår man när man ser hur hundarna beter sig.


Och jag har en egen teori om hur det där momentet ska tränas, men jag har inte lärt in det på Salza. Jag har fått ta del av Tomas Ivarssons teorier om hur momentet ska läras in från allra första början, och hans idéer köper jag. Man jag har klurat lite själv också, en hel del faktiskt, och jag tror mig veta precis hur jag skulle göra.


Om det sedan funkar på Salza, det är ju en helt annan fråga det.    Men genom all vår lydnadsträning så tror jag att jag har lärt mig hur hon fungerar på olika retningar, och jag är egentligen himla sugen på att testa om mina teorier håller.


Jag kan ju vara helt fel ute, men det tror jag naturligtvis inte….    


Men igår var det förvånande nog en hund som direkt, när första skottet gick vid platsliggningen, reste sig upp och förskräckt tassade iväg åt mattes håll.  Fast det kan ju vara uppmuntrande på sitt sätt också. Det går alltså att komma till elit även om man har en skottpåverkad hund. Det behövs väl bara lite tur då antar jag. Hunden måste ju ha legat vid något tillfällen i alla fall, annars hade det nog varit svårt att bli uppflyttad från högre.


Men den roligaste behållningen av såna där besök på tävlingar, det är ju att höra folk prata.  Nej då, jag smyger inte omkring bakom ryggen på folk och tjyvlyssnar, när man står så där och tittar så kan man inte undgå att höra vad folk runt omkring pratar om.


Och vi kan väl säga så här, utan att säga alltför mycket. Tänk att folk inte tänker på att det finns nåt som heter Hunddata, där allt kan kontrolleras….. 


Idag är det lägre-tävling på en annan klubb här i närheten. Funderar på att åka dit och kika också…


Men dom lägger inte ut deltagarlista och PM på nätet så jag har lite svårt att veta när det är dags för lydnaden. Vet att det inte är så många tävlanden så spåren tar väl inte så lång tid antar jag. Ringde dit förut för att fråga , men ingen svarade….    


Tänk så fort man blir bortskämd med att såna där uppgifter finns på nätet. Igår fanns resultaten att läsa innan folk hunnit hem från tävlingen tror jag, det är ju ganska så suveränt.


Näe, nu ska jag käka frukost, sedan drar vi nog iväg, doggsen och jag.


Ha en bra söndag!!!     

     


 


 


 


Ovido - Quiz & Flashcards