Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 27 augusti 2011

Nästan en heldag utan hund….

Av tedsams - 27 augusti 2011 16:26

Ja, utan egen hund då....  Idag har jag varit skrivare på lydnaden både för appellen och lydnadsklass 1 o 2. Och nedrans så nyttigt det är.  Att se tävlingsekipage på så nära håll alltså….     


Och så är det ju lite kul att jämföra vad man själv tycker med vad domaren tycker… fast jag håller nog med alla dem som påstår att det är tur att jag INTE är domare.    


Men det är ju oundvikligt att man gör vissa reflektioner över vad man ser och hör, i och med att man själv tävlar och tränar hund.


Jag har sett 18 hundar på planen idag, 8 appellhundar och 10 lydnadshundar, och av dom har jag sett 2 (två!!) som har haft en bra linförighet/fritt följ.    


Och nu tänker jag inte på vad domarna satte för betyg eller så, utan jag utgår helt ifrån vad jag själv tycker är bra.


De allra flesta hundar är alldeles för mycket "på". De går för långt fram, de håller inte positionen och de plogar gärna lite.  Det ser inte snyggt ut….    


Och just det där att de allra flesta går alldeles för långt fram, det är tydligen ett vanligt fel.  För i mina ögon är det ett fel…..


Hundens huvud eller bog ska vara i jämhöjd med förarens knä heter det väl tror jag.  I verkligheten är förarens knä oftast nånstans vid midjan på hunden, i de fall hunden har nån midja förstås.     


Skämt åsido…. Inget blir snyggt när hundarna går så.  Varken svängar eller halter blir bra… och definitivt inte vänstersvängar.


Och jag tror att många "glömmer" att även i andra moment har det fria följet betydelse. Jag har skrivit "dålig pos. vid transport" på många protokoll i dag.


Så det där med att redan från början lägga ner jobb på ett snyggt fritt följ eller en snygg linförighet, det är en investering för framtiden det.  Det blir inga höga poäng i de högre klasserna om man inte lagt den grunden ordentligt.


Men det är ju så att de lite mer "fria" momenten är så mycket enklare (och roligare) att lära in än just fritt följ.  Där är det inte samma precision, och där får hundarna springa i full fart och göra nåt dom tycker är roligt…..  så såna moment tragglar man gärna, men det tråkiga (men så viktiga) fria följet, det lägger man inte alls ner lika mycket möda på.    


Jag har alltid hävdat att det är just det fria följet som skiljer agnarna från vetet när det gäller hunddressyr.…  men ok, då…. det kanske är att överdriva liiiite, men utan ett snyggt fritt följ så blir aldrig resten riktigt, riktigt bra.

  

  

Sen såg jag förstås ett antal hundar som inte sprang budföring, och vad jag har för synpunkter på det, det vet ni ju redan.  Men i rättvisans namn ska jag väl säga att idag var det trots allt fler som sprang, än som inte gjorde det, och det var ju kul.    

   

  

Och man kan ju lätt konstatera att nu för tiden ser man aldrig hundar som drar sig efter och verkar ha tråkigt på lydnadsplanen, nu är det tvärtom istället.


Hundar som är alldeles för taggade, som inte kan vara tysta och som går på klospetsarna.  I och för sig är det ju bra att de där ledsna hundarna inte finns längre, men ett litet mellanting vore kanske bra. Lite lagom, ni vet….


Är hundarna för taggade och ligger på för mycket så ger det ett hafsigt intryck tycker jag. Jag gillar den där samlade hunden som gör det den ska i bra tempo och med bra kontakt med sin förare.  Och det behövs inget super-racer-tempo för att tempot ska vara bra, och det behövs inga galna rusningar som får åskådarna att dra efter andan, inte i min värld i alla fall. 


Sånt är publikfriande, men det är inte mitt ideal när det gäller hur det ska se ut på lydnadsplanen.


Men vi är ju alla olika…. med olika måttstockar för vad som är bra eller mindre bra… och det är väl tur det, det skulle nog bli tråkigt annars.

  

   

Många timmar borta blev det som sagt, nu är det dags att fixa till middagen och lite käk till hundarna, sen blir det väl inte så mycket mer gjort idag kanske. 


Jag var till bibblan igår i alla fall, så nu har jag i alla fall några nya böcker att roa mig med. Men jag skäms nästan varje gång jag står där med min jättehög med böcker och ska "stämpla in" dom. Andra har en eller två eller möjligtvis tre böcker…. jag har tio eller elva eller tolv böcker jag.     


Nedrans tungt att släpa på, men det känns lite lyxigt att plocka upp dom när jag kommer hem sedan. Nästan som de där tillfällena ni vet… då när allting har tagit slut i skåpen hemma.


Tvättmedel, sköljmedel, tvål, tandkräm, schampo, deodorant, hudcreme, hundmat, mjöl, spagetti, inlagd gurka, rödbetor, socker, hundgodis, grisöron…  och….  ja, ni vet. Det blir ju så ibland, att allt tar slut samtidigt…    


Då känner jag mig alltid lite rik när jag handlat och sedan plockar in alltihop i skåpen…   


Ja, så knäpp är jag…..    

  

   

Hoppas ni alla har en härlig lördagskväll framför er!!!    

  



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards