Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 26 augusti 2011

Såg en rolig sak igår…..

Av tedsams - 26 augusti 2011 09:00

Vi träffade en bekant igår, Salza och jag.. både en tvåbent och en fyrbent bekant. Vi tränade lite och pratade en massa skit förstås, det fanns en del att avhandla, vi har inte setts på hela sommaren.


Och medan vi stod där i skogskanten och babblade, så strosade hundarna omkring och käkade gräs och nosade på diverse intressanta saker.


Det började närma sig skymning, och vi tvåbenta upptäckte tre rådjur som klev ut på det stora fältet där vi bl.a tränat spår tidigare. Hundarna observerade inte rådjuren alls, antagligen låg vinden "fel" för deras del.


Men rådjuren klev vidare och det blev tomt och tyst omkring oss igen. Rätt som det är så hörs en hög smäll (inget skott utan en annan typ av smäll), och vår hundbekanting flyger upp och stirrar bort åt det håll ljudet kom ifrån.   


En smäll till, han stod kvar och stirrade, men  svansen åkte ner på honom och man såg att han intog flyktberedskap. Han tittade lite på sin matte, men vi babblade vidare och låtsades som att vi inte såg vad han höll på med. Salza satt och filosoferade för sig själv  och brydde sig inte om ljudet alls.    


Ytterligare en smäll och hunden sprang fram till matte, men matte brydde sig inte så han återgick till sin utkiksplats några meter bort, men var väldigt låg och avvaktande.


Då vaknade Salza till…. kikade sig omkring, såg kompisen där han stod på vakt och spanade bort över gärdet,  så hon gick lite avvaktande och frågande fram till honom.


Då small det en gång till… Salza reste svansen som en jäkla antenn rakt upp, klev fram ett par steg och började skälla med dov stämma. Samtidigt som hon gör det så kliver den andra hunden ett par steg bakåt och ställer sig bakom Salza.


Där står dom sedan.. Salza främst med hög svans och stela ben, och ett ihållande dovt skall och den andra hunden precis bakom henne med låg svans och hela kroppen beredd på flykt.


Så stod dom sedan… länge…. Salza avpatrullerade hela tiden skogsbrynet med blicken medan hon gav ihållande skall. Och den andra hunden stod tyst och stilla bakom och avvaktade vad som skulle hända, då och då förstärkte han det hela med en morrning.


Dom hade väl stått där ännu om inte jag avbrutit det hela efter en stund antar jag… men det är oerhört fascinerande att se sånt där.


Salza är tik och två år äldre än den andra hunden, och dessutom är hon ju en hund som inte backar i första taget. Hon tog direkt på sig vaktjobbet när hon blev medveten om att det kanske fanns en fara nånstans där ute, och det stämmer precis med hurdan hon är.  Vi har många gånger sett att hon inte kliver undan i första taget. 


Och den yngre hunden lät henne direkt ta kommandot, ställde sig bakom för säkerhets skull och stod där och avvaktade vad som skulle ske.


I och för sig kan man väl tycka att jag borde gått in där och tagit kommandot och inte låtit Salza ta på sig ansvaret, men det var så kul att se hur dom löste det där, så dom fick hålla på.  Till slut avbröt jag ju i alla fall alltihop och då släppte dom det genast och brydde sig inte mer.  


Men, som sagt, det är oerhört fascinerande att se hur hundarna agerar när vi människor inte lägger oss i.   

   

   

Idag tror jag i alla fall att det blir en hemmadag här. Det är mulet och grått ute och inget inbokat i kalendern.  I morgon ska jag ägna några timmar åt hunderiet igen (fast utan Salza), så det kan passa bra att ta det lugnt idag kanske.


Både Salza och jag var våta och frusna när vi kom hem igår och det är igen höjdare när det är regnigt och blött ute.  Då är det skönt att kunna välja att vara inomhus.

   

   

Fast... jag har fått ett uppdrag att skriva en skrivelse i ett delikat ärende, måste ta tag i det idag tror jag. Men det är svårt när man ska skriva om sådant som är känsligt och antagligen retar upp många människor.  Det måste skrivas, men det måste också formuleras så att det blir så icke-provocerande som möjligt… och ändå gör någon verkan.


Ett delikat uppdrag som sagt….    


Jaja….  ni som jobbar i styrelser vet hur det är…. driv igenom ett förslag och det kommer direkt tillbaka som en bumerang… "då kan du fixa det".

  

Så det måste jag nog göra idag då kanske…..    


Hoppas ni har en bra dag framför er…. och att solen skiner hos er!    

    

    


 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Skapa flashcards