Tedsams blogg

Alla inlägg den 12 maj 2012

Av tedsams - 12 maj 2012 11:17

Funderar som vanligt på det där med hundträning och hundtävlingar…..   



Betyg 10 är ju högsta betyget på en bruks- eller lydnadstävling. Och då funderar jag på om det ska vara så att 10 är ett betyg som man hyfsat lätt kan uppnå, eller om det ska vara så att betyg 10 ska vara lite svåruppnåeligt så att bara ett fåtal når dit?

  


Ibland när jag tittar på tävlingar så kan jag tycka att ganska många 10:or är lite för lättköpta… det betyget ska ju trots allt betyda att precis allting är perfekt. Fast det kanske är perfekt, det kanske bara är jag som ör överkritisk….   

  


Men tittar man på elitlydnaden (där 10:orna inte är lättköpta), där det nu finns så många knäppa föreskrifter om vad man får eller inte får, så vete sjutton om jag inte tycker att man kunde skippat en del av dom föreskrifterna och istället skärpt till bedömningen av momenten lite.

   



Missförstå mig inte nu… jag tycker att elitekipagen är jätteduktiga och jag är djupt imponerad av dom som kammar hem 10:a efter 10:a i elitklass, men jag tänker så här då….

  


Om jag själv hade en hund som jag med mycket träning och idogt arbete lyckats få till att prestera 10:or på löpande band, skulle det inte kännas lite avslaget att det då finns så många andra som gör detsamma?

   


Visst, min hund är lika duktig för det… men eftersom betyg 10 står för det helt perfekta utförandet så kanske att det är lite för "lätt" om ekipage efter ekipaget uppnår det betyget.

   


Nej, det finns inga "lätta" moment i elit, det är inte så jag menar, alla momenten kräver massor av träning för att bli bra. Men om det nu är så att det är många som lyckas med det perfekta utförandet på vissa moment så blir det ju liksom ingen urskiljning av de som är allra, allra bäst.  

   

  

Men som sagt… missförstå mig inte nu. Jag vill inte på något vis förringa någon som tävlar och får 10:or i betyg, oavsett klass, men ibland dyker i alla fall tanken upp…. borde det inte vara lite svårare/lite högre krav så att man kan urskilja dom allra, allra bästa lite lättare.   

   

  

Tittar man på deltagarlistan till årets lydnads-SM så har de 20 första ekipagen ett snitt på över 300p (av 320 möjliga). Det betyder alltså att de på minst 3 tävlingar har gjort över 300p, och det är ju imponerande i allra högsta grad, tro inte att jag tycker nåt annat.    



  

Men när det sedan gäller att kora SM-vinnaren så blir det dagsformen och slumpen som till största delen avgör eftersom det finns så många som är så "lika duktiga"….. förstår ni hur jag menar?



Visserligen så tävlar ju de bästa i två dagar, men om oturen är framme för ett kanonduktigt ekipage dag 1, så kommer man aldrig till dag 2.

  


Äh, jag vet inte… jag tycker ju att det är ett bra system med tävling i 2 dagar, och jag tycker som sagt att det är imponerande med så många duktiga ekipage… men ändå…

   

   


Förr var det ovanligt med ekipage som uppnådde 300 p (av 320 möjliga), numera sker det på var och varannan tävling. Och inget fel i det, förarna har blivit duktigare helt enkelt, duktigare på att träna sina hundar och duktigare på att hålla tävlingsnerverna i styr. Men borde då inte kraven stegras också….? Och då tänker jag inte på fåniga bestämmelser som bara är just fåniga….

  

   


Strunt samma… bara mina knäppa funderingar som vanligt. De enda 10:or Salza o jag åstadkommit i eliten är på momentet sändande till rutan (det är hennes paradnummer), och det är ju jag himla nöjd med… så lätt att tillfredsställa är jag.   

   

    


Tittar man på rallylydnaden så är det också många funderingar som kommer ploppande upp i min virriga skalle.


Där börjar man med 100p och får avdrag beroende på vilka missar jag och/eller hunden gör. Och just den grenen inom hundsporten är ju till för att precis alla ska kunna delta och få lyckas och få känna sig duktiga. Ingen millimeterprecision och inga dk och sånt… och det är ju bra…. många känner sig tryggare när de får jobba aktivt med sin hund under tävlingens gång.

   


På vår hittills enda tävling var vi över 50 deltagare och långt över 80% hade tillräckliga poäng för att bli ""godkända" (kvalificerande poäng heter det egentligen). Det är ju kul, och det uppmuntrar ju naturligtvis till vidare träning och tävling….. och det är väl meningen också kan jag tro.



Men även här finns en elitklass, fast här heter det mästarklass. Och kikar man på resultaten där så finns det många som har 100p, eller 99 eller 98 p….. så problematiken blir likadan i rallylydnaden när man kommer upp i den högsta klassen. Många, många som har finfina poäng…. Är kanske till och med mästarklassen lite för "lätt"?

   


Fast definitivt inte för oss i alla fall. Tvivlar väl på att vi någonsin kommer dit, det finns många, många "problem" att lösa på vägen dit, men fundera kan jag ju få i alla fall.

   


Faktum är att jag misstänker att det var enklare för oss att ta ett lydnadschampionat än vad det kommer att bli att ta oss till mästarklass i rallylydnaden… men det visar sig väl så småningom.

   

  


Näe nu ska jag sluta bladdra…. Idag regnar det inte här, första dan på evigheter känns det som. Men det blåser nåt alldeles våldsamt, fast det kvittar….. det är skönt att slippa regnet en liten stund.   

   


Hoppas ni har en fin helg framför er!!!    

      


Ovido - Quiz & Flashcards