Tedsams blogg

Alla inlägg under mars 2012

Av tedsams - 5 mars 2012 10:33


Har tvättid kl 11 idag, och då brukar det alltid vara ledigt en eller två timmar innan min tvättid börjar… och då kan jag tvätta och vara klar tidigt på dan. Men idag, när jag för en gångs skull har massor av tvätt, då var det fullt i alla tre tvättstugorna, och det såg inte ut som att det skulle bli ledigt en enda minut i förväg heller…. så nu sitter jag här och har en förstörd dag framför mig.   

  


Jaja…. sånt är livet…. det blir sällan som man planerat, inte ens när det gäller en sån skitsak som tvättstugan.  

   


I alla fall så halkade jag omkring med doggsen i en dryg halvmil igår eftermiddag… och med tanke på att det är isgata precis överallt så tycker jag att det var en prestation. Jag vet ju hur lång tid den där rundan brukar ta, och i går tog den avsevärt längre tid. Men Salza hade kul…. skaren bar henne och hon kunde utforska ställen där hon inte varit på flera månader.

   


Vid ett tillfälle blev hon efter, så jag ropade på henne och såg i ögonvrån att hon kom springande ikapp oss. Men hon passerade aldrig mig, utan stannade upp och gick vid min sida istället.



Konstigt, tänkte jag och stannade till och tittade…. och där står hon, det lilla matvraket, med en stor tunnbrödsbit i munnen. När jag sa Loss! så släppte hon det och fick en torr levergodis som belöning, och sen skuttade hon glatt iväg igen.  



Kul att det där funkar…. byte av hennes "buskfynd" mot en godis. Men jag kan ju ändå inte låta bli att fundera på vad, och hur mycket, hon smaskar i sig som jag inte ser.   

   

  


Men på ett ställe, där vi går ganska så ofta, ligger det hästbajs i vägkanten. Och det gillar både Ibsen och Salza…. men jag har sagt ifrån på skarpen så nu tittar dom bara längtande på de där högarna när vi passerar. Utom de gånger Salza springer fram, tar en stor, frusen bit i munnen och kommer med den till mig för att byta den mot en godis.



Och jag har inte hjärta att skälla på henne utan byter snällt….. huvudsaken är ju att hon inte smaskar och äter av högarna.

  

  


Salza är ju så apportvillig så hon bär allting man ber henne om…. och det är kul. Husse kan ligga och vila på sin säng ibland, och komma på att han glömt läsglasögonen vid köksbordet. Skicka Salza, ropar han…. och hon bär så fint hans glasögon från köket in till hans sovrum och lämnar försiktigt av i handen.

  


Och i och med att hon kan namnet på en massa saker, så kan man skicka henne att hämta sånt man glömt ta med sig…. kanonkul tycker hon att det är. Och när vi köper kvällstidningen åt husse och kommer hem med den, så galopperar hon i full fart in genom lägenheten med den för att byta den mot en godis hos husse.

   


Enda gången jag sett att hon är motvillig till att bära, är när det är stora otympliga hårda saker som det är svårt att få grepp om, och som dessutom är rejält tunga.

   


En tung apport är helt OK att bära, den är ju liksom gjorde för att hålla i även om den är tung, men sånt som är hårt och otympligt och som hon måste bita hårt om för att hålla kvar i munnen, om hon överhuvudtaget får in det i munnen, sånt tar hon inte gärna. Och det kan man kanske tycka är helt OK i och med att hon är en spaniel och skall vara mjuk i munnen.

   

   


Men ni vet mitt mantra… hundar gör bara sånt som är lönsamt för dom… på ena eller andra sättet. Och det är så tydligt att Salza förväntar sig en liten godis så snart hon hämtat eller lämnat något. När vi kommer in efter att ha varit ute, så springer hon alltid och hämtar mina innetofflor som står i sovrummet. En i taget kommer hon med i full galopp och byter den mot en godis… och sen när jag fått båda två, så kommer hon farande med en av sina leksaker och försöker byta den också mot en godis, men i det läget går inte matte med på det. Leksaker får hon bara betalt för när jag bett henne hämta en, och om hon då hämtar just den leksaken som jag säger.

    


Ja, det är kul med hundar….. vad i all världens dar skulle jag göra utan henne????  

  

  


Näe, nu ska jag halka iväg till tvättstugan igen och se om det möjligtvis har blivit ledigt där. Det är ju min älsklingsuppfinnig det där… tvättmaskinen alltså…. så lyxigt att bara stoppa in smutsig tvätt i en liten öppning, och sedan få plocka ut den ren och fin efter en stund. Kanon…!    

   


Ha en riktigt fin måndag allihop….!

   

Av tedsams - 4 mars 2012 13:46

Jag har under mycket pust och stånk stakat mig fram i Vasaloppet  , och när det väl var avklarat har Salza fått leta efter bomull-pads med kaffedoft.

   


Först gömde jag de där bomullstussarna ute i snödrivorna… HA! sa Salza… lätt som en plätt, eller ännu lättare. Det kvittade hur djupt ner jag stoppade den, eller på hur många ställen jag först "doftade" med den…. hon fann rätt ställe i ett nafs och grävde fram den fort som blixten.

    


Då gick vi in och jag gömde den bakom en rad med böcker i bokhyllan… lätt som en plätt, sa Salza, där har du gömt den förr, matte. Och det stämde…. Salza glömmer aldrig ett ställe där hon hittat nåt, det borde jag tänkt på.


Det gäller att hitta nya ställen hela tiden.

    


Nästa ställe var under sadelskyddet på husses motionscykel… då tog det en lite längre stund, men hon fixade det ganska så lätt också.

    


Nästa gång stoppade jag in den i en hopvikt filt som låg i en soffa, och då fick hon jobba ganska så länge innan hon fann den. Hon cirklade runt den där filten då och då, men fixade inte helt att lokalisera doften. Men till slut gick det…. hon är bra på det där med att hitta det hon ska.   

  

  


Och det är så fascinerande att hon vet att det är just bomull-paden hon ska leta fram. Hon försöker inte med nåt annat, även om det… i alla fall inomhus… finns andra intressanta saker i närheten.

  


Och efter nästan en halvtimme med intensivt sökarbete så ser man att lilla Salza-hjärnan är trött… och det känns bra tycker jag.

   


Men jag är bortskämd som har Salza. Hon tycker att allting är roligt, och hon tröttnar aldrig. Tänk så roligt och tacksamt det är att sysselsätta en sån hund. Min mardröm är ju att få en hund som jag alltid måste motivera till att göra det jag vill… usch så jobbigt och tråkigt…….

   

   


Vi ska snart gå ut, doggsen och jag. Solen skiner från en klarblå himmel och gångvägarna är väl precis lika isblanka och halkiga som igår antar jag. Synd….    



När jag var ute igår så spände jag mig antagligen för att inte halka när jag gick, så jag fick en sån där rolig muskelknuta, som nästan känns som kramp, på ena "bakbenet"... och den (muskelknutan alltså) finns kvar idag också.

   


Jag önskar att skaren bar ordentligt, då kunde vi gå lite här och där, men den är inte riktigt att lita på, inte där solen ligger på i alla fall. Men den bär nog för Salza i alla fall, och det kommer hon att uppskatta. Då kan hon undersöka alla små skogsdungar dit hon inte tagit sig tidigare under vintern.  

    


Och jag önskar dagligen att jag kunde åka skidor… skidspåren här är kanonfina nu och folk svischar fram i en väldig fart. Det gäller att hålla reda på doggsen så att dom inte kommer i vägen….

Hoppas att ni har en fin dag idag också…. och att solen skiner på er alla!  

    

Av tedsams - 3 mars 2012 12:29


Så var det igår eftermiddag när jag gick ut med doggsen. Eller… jag kom ingenstans egentligen…. det var så jäkla halt så i den första uppförsbacken här utanför gården så gick det inte att gå. Jag halkade hela tiden bakåt när jag försökte gå framåt/uppåt…. Till slut så fick jag stappla fram i kanten av snödrivan, men det var inte så lätt det heller.   

  


Och så fortsatte det hela promenaden, så den där insändaren där jag lovordade snöröjning och sandning här i området, den tar jag omedelbart tillbaka. Jisses… inte kan kommunen vara så fattig att man inte har råd med ett endaste sandkorn när det är blankis på gångvägarna….

   


Jag kan ju också berätta att för nån som har så dåligt balanssinne som jag har, så var det ett vådligt äventyr att ta sig nerför den där backen när vi sedan var på hemväg. Det är faktiskt INTE kul med vinter…. för idag är det fortfarande likadant och doggsen måste ju promeneras idag också.   

   

  


Idag tänkte jag inte göra något alls, förutom det där vanliga man alltid måste göra varje dag, men jag har ägnat en del tid åt att försöka få ordning på min kalender. Förr hade jag alltid en liten kalender där jag skrev in saker och ting med en gammal vanlig hederlig kulspetspenna. Ni vet… sånt som är inbokat, och så lite sånt där man gjort… klippt hundar och tävlingar och möten och sånt… och så har jag fört lite bok över Salzas vikt. Och dom där kalendrarna spar jag sedan, kul att ha om man vill kolla något bakåt i tiden.

   


När jag skaffade min nya mobil så började jag använda den kalender som finns i den… men den sparas ju inte på samma sätt i en låda i skrivbordet. Och tänk om jag tappar bort telefonen…    

   


Så nu för jag dubbel kalender, både i telefonen och skriftligt i gammal hederlig form. Det tog en stund att kolla och föra över allting, och nu gäller det att jag kommer ihåg att uppdatera båda två framöver också. Det kanske inte kommer att funka, men jag vill ha båda. Himla praktiskt att ha allting i telefonen, men som sagt, kul att framöver ha nåt att bläddra i och gå tillbaka och titta på "förr i tiden".

   



I mina gamla kalendrar kan jag bland annat se att Salzas vikt har pendlat mellan 20,3 kg och 23,1 kg… sedan hon blev vuxen alltså. Man kan också se två tydliga dippar i viktkurvan. Den ena när hon skulle ställas ut, och den andra inför kastreringen, vid dom tillfällena var hon i kanonform.    

  


Men hennes "trivselvikt" ligger runt 21,5 – 22,0 kg…. kanske 1 kg för mycket egentligen, men om hon inte alltid ska banta och hållas på "svältkost" så hamnar hennes vikt där. Med tanke på att hon är kastrerad och får en hel del godis när vi tränar, så tycker jag nog att hon är i hyfsad trim i alla fall. Och när våren och sommaren kommer då går hon med automatik ner lite i vikt, i och med att hon (vi) börjar röra på oss lite mer.

    

   


Jag för ju också bok över de utgifter som är förknippade med Salza och våra gemensamma aktiviteter, och det är kul…. eller inte….    

   


Med precis allting inräknat så uppgår kostnaden under det dyraste året till drygt 24.000:-, och under det billigaste till lite drygt 6.300:-



Lite skillnad….. med det är lite skillnad på aktiviteter för vår del också. På den fronten har det avtagit drastiskt de senaste två åren.



Men totalt  (inköp av Salza, medlemsavgifter, mat, resor, tävlingar o prov, veterinärkostnader, leksaker, träningsmaterial, kurser m.m.) de år jag har haft liten Salza har jag lagt ut nästan 75.000:- på min lilla hobby. Det låter hemskt mycket så där rakt upp och ner, men delar man upp det på 6 år så blir det inte riktigt lika häftigt…. fast nån billig hobby är det ju inte direkt.   

   


Och då kan jag ju bara gissa vad det kostar för dem som tävlar året runt, och som åker land och rike runt för att meritera sina hundar… jisses…. Eller för dem som har en hund som är sjuk stup i kvarten. Jag har ju haft tur där (peppar, peppar)… bara en urinvägsinfektion och en kastrering (svindyr, men väl värd pengarna)… och så en förgiftning (men den var billig i pengar räknat)… sen har hon varit frisk, lilla Salza.   

   


Och så vann hon ju massa presentkort på sin försäkring de första åren också. Hon var fem år gammal innan jag behövde betala nån försäkring för henne… kanonbra!!!   

  


Men sammantaget, hur man än ser på det, så är hon verkligen en högvinst, lilla Salzan…..   

    

  


Näe, nu ska jag kika på skidskytte en stund tror jag… det är en av de saker som ingår i min ambition att göra ingenting i dag…..

     


Hoppas ni har en fin lördag!!!


 


  

Av tedsams - 1 mars 2012 15:47


Jag skrev ju en insändare ( i år igen) och lovordade snöröjningen här i närområdet. Alla gångvägar plogas och sandas kanonbra, och det tycker jag att man ska tacka för...   men…..

  


Samma dag som insändaren fanns inne i tidningen så hade det snöat på natten. Och just den dan tog det minsann många timmar innan man såg till nån snöröjning… ja, det dröjde för ovanlighetens skull till och med till nästa dag.

  


Så jag kan se framför mig hur det har gått till…

  


Snöröjningskillens chef läser tidningen på morgonen  , ser min insändare där jag är så nöjd och belåten, sätter fikat i halsen men slänger sig på telefonen och ringer till snöröjningskillen och säger: "Hördudu, folk är nöjda med det du gör, nu måste du skärpa dig. Du är anställd av kommunen vet du, du får inte skämma bort folk med att saker och ting utförs snabbt och bra. Nästa gång det snöat på natten, då tar du lång sovmorgon"

  


Eller vad tror ni..?   

  



Idag har det i alla fall varit vår här, det droppar från taken och det är nästintill livsfarligt att gå ut. Inte pga droppandet förstås, utan pga alla stora sjöar som bildas när snön på marken börjar smälta, för där i botten på de där sjöarna är det is…   

  


Men tänk så ljuvligt det vore om det här ändå kunde fortsätta…. +10 grader och sol…   men det är väl för tidigt kan jag tro, det väntar säkert mer kyla och snö. Och det är massor av snö kvar fortfarande.......

  

   

Men solen värmer som sjuttan nu..… härligt….   

    


Och på ena sidan av vårt hus ser man hur gräset tittar fram där solen ligger på under dan.

   

    

Till hösten tror jag att jag ska plantera snödroppar o krokus där, vore fint att få se dom blomma där tidigt, tidigt nästa vår.   

    


 


 


 


Ovido - Quiz & Flashcards