Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 15 januari 2011

Både - ock idag...

Av tedsams - 15 januari 2011 08:30

    

Häromdagen skrev jag nånstans att jag hellre har 20 grader kallt än snöfall.... och idag är det 20 kallt... OCH snöfall.  Tillvaron är verkligen knorkad nu för tiden...     

 

Doggsen och jag har i alla fall tagit en rejäl promenad nu på morgonen, trots kylan. Jag är ingen morgonmänniska, gillar egentligen inte att slänga mig ut i kylan direkt när jag kommer upp ur sängen.... men bara jag väl kommer ut så tycker jag att det är skönt.  Och så är det så himla skönt när vi kommer hem sedan... när jag ser att hundarna kurar ihop sig, nöjda och belåtna, och ser ut att tycka att det är skönt att vara inne igen. Då känner jag mig lite nöjd med mig själv...    

  

Och det finns faktiskt fler galningar än jag... mötte två andra hundekipage där ute i mörkret.

      

     

Eftersom jag fick ett par kommentarer på mitt förra inlägg om de nya elitlydnadsreglerna så tänkte jag återknyta till det idag.

  

För min del förstår jag inte riktigt vad SBK tycker är oklart i regeltexen, men jag har nog missat nåt dör . Nu för tiden är jag nog inte så haj på engelska kanske... man ligger väl av sig antar jag....  men jag har bara hittat en enda rad där jag inte förstår vad/hur dom menar, återkommer till den längre ner.

 

Det där med ordningsföljden på ställningarna är helt klart tycker jag. Så här står det:

 "The order of the positions and the order of turning left and right, may vary, but should be the same för all dogs of a competition."

  

I vilken ordning man ska ställa, sätta och lägga kan alltså variera, men ska vara samma för alla hundar i samma tävling.

  

Och det där med att vända vänster eller höger syftar förstås på de två 90-graders vinklar som finns. Dom behöver alltså inte alltid vinkla åt samma håll. Det finns en bra bild som illustrerar precis hur upplägget ska se ut.

  

 

 

 

Och sen så finns det också en annan bild som visar hur man som förare ska  gå.  

 


  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Den streckade linjen visar hur man går, och pilarna vart man vänder. Avståndet bakom hunden, där man ska vända ska vara ungefär 2 m.

 

För mig ser det inte ut som några krångligheter, men det finns tydligen nåt klurigt där som jag inte fattat. Eller också är det så att det alltid finns folk som ska krångla till allting...   

 

Beträffande det där att man i förväg, på tävlingsdagen, ska få reda på i vilken ordning ställningsförändringarna ska ske, det tycker jag personligen är larvigt.... och orättvist.

 

Man kan ju se det som att den som har ett sent startnummer har så väldigt mycket fler möjligheter att träna på just det då, än vad den har som har ett tidigt startnummer. Det blir inte alls rättvist.... 

 

Jag tror ju mer på att lära hunden att göra det jag säger, när jag säger det... då räcker det om man får veta det när man gör sig redo för just det momentet.  

 

 

MEN... det finns en rad (den allra sista) i dom där anvisningarna som jag inte förstår....

 "The handler and dog should pass the corner cones from the right side leaving them om the left side."

 Där måste jag erkänna att jag inte kan hitta tillämpningen som dom syftar på...  men nån av er kanske kan förklara för mig...   Fast det blir väl ändå att vänta på SBK:s text som ska godkännas av FCI, det är ju det som kommer att stå där, som gäller på våra nationella prov i alla fall.  Och vi har ju ett helt år på oss att förstå dessutom.   

  

Och precis nu fick bloggen fnatt... ingen aning om det här blir läsbart eller ej. Kan ju vara ett tecken från ovan att jag inte ska bry mig, och inte tycka så mycket.. vem vet vem som sitter där uppe och kikar ner och misstycker.   








































 
 
Ingen bild

Ann&tigra o Sassa

15 januari 2011 10:25

Hej Barbro! Nu måste vi diskutera lite! Förstår inte hur du tänker riktigt! Om alla vid genomgången får reda på ställningarna, har alla ekipage möjlighet till att förbereda hunden, visserligen har ettan kortare tid än tex sexan, men alla har i alla fall möjlighet. Får man inte veta kommer ordningsföljden som en överraskning för ettan,men övriga ekipage kan kolla in ettan och sedan förbereda sin hund på vad som komma skall. Nu håller jag i och för sig med dig om att hunden skall kunna göra som vi säger, men i tuff tävlingsmiljö är det ju så mycket svårare att sortera alla intryck och många förare förbereder sin hund genom att snabbköra dom ställningar som används den tävlingen på tex fjärren. Skall man då prata om rättvisa måste det väl vara mest rättvist att alla ekipage får chansen att göra detta? Inte att alla ekipage utom ettan? Sen kan man ju tycka att det är löjligt och att hunden skall faktiskt göra som man säger, men det tycker jag egentligen är en annan diskussion!
Ser fram emot att höra dina ytterligare synpunkter!

 
Lina

Lina

15 januari 2011 10:51

Egentligen är det ju lite sammalika som med fjärrdirigeringens första skifte...den enda som inte vet om det är han/hon med startnr 1. Och längden på fria följet är ju fö också en sån grej som man märker först efter ekipage nr 1.

Ang nya dumrutan igen: Det jag inte riktigt förstår i det här är om man precis innan momentet börjar får reda på skiftena eller om det är tävlingsledaren som informerar om det under momentets gång (vilket ju låter lite konstigt) och vad han/hon i så fall ska säga? Och ska man medan man går fokusera på vad tl säger och samtidigt hinna utföra det i tid vill man ju ha en tl som talar tydligt :-)

http://www.svartealgot.com

 
Ingen bild

Ann&tigra o Sassa

15 januari 2011 11:25

Ja det är ju det jag menar att det är samma som fjärren! Men skall dom inte stå med en skylt så måste man ju få reda på ställningarna, antingen alla på samma gång, eller också varje ekipage när man går in på plan!
Tittar man på skissen verkar det ju lätt som en plätt hur man skall gå men läser man sen sista meningen, som du lagt ut Barbro, så förstår jag ingen ting!! Har satt ut o prövat och det verkar helt förvirrat!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards