Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 14 januari 2011

Gjorde rätt för en gångs skull

Av tedsams - 14 januari 2011 11:07

  

Igår när vi träffades för vår lilla "cirkel", så kom vi ju som vanligt in på en massa villospår. Märkligt att det kan bli så...  men det händer ganska så ofta måste jag erkänna, och jag är väl inte speciellt oskyldig till det misstänker jag  


I alla fall så kom vi att prata om de nya elitlydnadsreglerna. De som gäller redan nu när det är internationella prov, och som kommer att gälla för alla elitklasstävlingar fr.o.m 1 januari 2012.


De finns bara på engelska än så länge, och jag måste erkänna att jag varit lite lat och inte brytt mig om att läsa dom. Tänkte vänta tills de finns på svenska...     


Men nu har jag kikat på dom, och jag blev lite glad när jag läste om det vi diskuterade, nämligen de nya reglerna för den s.k dumrutan.


För en gångs skull har jag tänkt alldeles rätt när jag har tränat det momentet.


Ni vet, dumrutan är det där momentet där man travar runt i en fyrkant och hunden ska ställas på första sträckan, sättas på den andra sträckan och sedan läggas på den tredje, och efter varje ställning som hunden intar ska föraren gå ett varv runt hela rutan.


Jag har, tvärtemot vad många andra sagt och gjort, hela tiden jobbat för att Salza ska göra det jag säger och inte det hon förväntar sig att jag ska säga.


Många förordar ju träningsmetoder där dom hela tiden förbereder hunden inför vad som ska komma härnäst, och det är säkert bra om man som förare är så disciplinerad att man klarar av det... men det är inte jag.   


Och i just det här momentet så är det vanligt att man också jobbar för att hunden ska veta ordningen på de olika aktiviteterna. Först stå, sedan sitt och sist ligg.


När vi har tränat har jag alltid blandat och gett där... ingen ordning alls när det gäller vad man gör först eller sist, och ibland har jag till och med kommenderat samma sak vid varje stopp.... allt i mening att Salza ska lära sig att lyssna, och inte bara göra det som hon alltid brukar göra i den situationen.


Nya reglerna säger att det är tillåtet att variera i vilken ordning ekipaget ska göra de olika sakerna, men att det alltid ska vara lika för alla inom samma tävling.


Men det innebär att de som nu tragglat för att hunden ska känna sig säker och veta i vilken ordning de olika kommandona kommer, de får tänka om. Och för de allra flesta är det säkert inga problem, på den nivån är hundarna ofta snabba att snappa upp vad förarna vill... men jag känner det i alla fall som att jag i min enfald, mot alla råd, trots allt har tränat "rätt"... om det nu finns nåt rätt och fel i dom här sammanhangen.    

  

För övrigt så kommer momentet att gå mycket snabbare att genomföra med de nya reglerna, och det kommer att bli lite mindre tråkigt att titta på tror jag. Och så tror jag att det blir lite svårare för hundarna också.... men det kommer väl att visa sig när vi så småningom börjar träna enligt det nya.


Fast det momentet kan man ju börja med redan nu förstås... klarar hunden av det nya så klarar den säkert också av att göra momentet på det "gamla" sättet... kanske    


Måste nog testa det vid tillfälle....     

  

Och så ska jag nog läsa igenom hela regelbibban. Nu plockade jag ut enbart det speciella momentet, men det kan ju vara intressant att se vad det finns för ändringar för övrigt också.

  

Och så ska jag nog läsa de nya bruksreglerna också, det har jag gjort vid nåt tillfälle,men jag har totalt glömt/förträngt allt jag läste. Fast det är ju ett helt år kvar tills dom träder i kraft förstås.... men det skadar aldrig att vara välinformerad  


Fast... som vanligt blev församlingen chockad när jag igår nämnde att jag älskar handböcker och bruksanvisningar.     Jag vet ju att det finns många fler än jag som är såna, men var gömmer dom sig tro... jag träffar då aldrig på nån.  


Idag skiner solen igen, det är 13-14 grader kallt och det är så synd att det inte är lite varmare ute. Nu är det välplogat på massor av ställen så att man skulle kunna träna hund, men det är ju för kallt.   

  

Förresten... den där kameran jag plockade fram igår, den som är liten och behändig och så lämplig att ha i fickan... den är inte kompatibel med Windows Vista, vilket är det operativsystem jag har på min dator.


Shit också, kan man säga om det... exakt samma problem som med videokameran... Det verkar som om tillverkarna av kameror och liknande grejor inte har brytt sig om att ta fram drivrutiner som funkar i Vista... dom förutsåg väl antagligen att det skulle bli ett kort mellanspel bara.


Så nu skulle jag vilja byta operativ till Windows 7 istället.... men vem sjuttan har råd med sånt??? Inte jag i alla fall....    

  

Hoppas dagen blir bra! Och att solen skiner på er också...     

  

  


 
 
Lina

Lina

14 januari 2011 12:08

Jaså det var så! Hej och hå..då gäller det att kunna göra flera saker samtidigt som förare då. Både gå och lyssna på exakt VAD tävlingsledaren säger och sedan agera snabbt :-) Om man nu inte får reda på ordningen i förväg vill säga...

http://www.svartealgot.com

tedsams

15 januari 2011 09:41

Nja... det blir nog som nu kanske.. att tävlingsledaren talar om ordningen innan man startar, sedan säger vederbörande bara "kommendera" när det är dags. Då är det meningen att man själv ska veta vad man ska säga... vilket inte kommer att bli lätt om det skiftar från gång till gång.

Men tydligen finns det nån oklarhet i texten som jag inte fattat, för så här säger SBK:
"Ang. anvisningar på hur nya "dumrutan" ska gå till har SBK gjort ett förslag som SKK ska vidarebefodra till FCI, men ännu har vi inte fått något svar på detta."

Jaja, det visar sig...

 
Ingen bild

Ann&tigra o Sassa

14 januari 2011 12:40

Det där att vi kommer in på fel ämne är det nog jag som är väldigt skyldig till! Men det är ju så himla kul att få diskutera olika grejor som man går och tänker på när man träffar andra hundkompisar.
Vad jag förstog av diskussionen jag läste på nätet, skall tävlingsledaren informera om ordningsföljden före varje tävling. Men det görs ju tydligen ofta i södra Sverige redan nu vad det gäller ställningarna i fjärren också!Har jag aldrig varit med om här!!
Däremot är jag inte helt på det klara på hur man skall gå, har du fattat det måste du förklara Barbro!! Fantastiskt att du gick direkt hem och kollade!

tedsams

15 januari 2011 09:41

Ja, det är det där behovet av att VETA, du vet ;) Bruksanvisningar eller regelböcker, det är sak samma :) Har skrivit lite mer i lördagens blogg nu...

 
Ingen bild

Anette

14 januari 2011 14:08

Älska bruksanvisningar? På riktigt? Före ditt inlägg kunnat slagit vad minst 1000 kr att det inte existerade en enda! Så känner jag den unika personen...herregud det gör ju nästan mig unik! ; )
fresten du skulle kunna tjäna pengar på detta...varför inte öppna "Bruksanvisningsjouren" och ta redigt betalt? ( Du anar inte vad vi desperat vi som hatar bruksanvisningar är) Människor kan skicka in sina bruksanvisningar till Dig gällnade "skåpet Tage" , bilen, tävlingsanvisningar mm så kan du tyda det och säga vad de ska göra...du ska se att det tar inte lång tid förrän du fått både pengar till din drömresa och rejält med fickpengar!
Ps kom i håg varifrån du fick rådet ; )

tedsams

15 januari 2011 09:39

Japp, det är på riktigt ;) Fast så få är vi inte, men det kanske bara är jag som är galen nog att erkänna ;)

Ska ta din idé under övervägande, men du ska ha en viss procent då förstår jag...? :))

 
Ingen bild

Anette

15 januari 2011 13:39

vi säger så här: jag behöver inte ha någon procent bara att gratis få använda Dina bruksanvisningsöversättningar...; )

tedsams

15 januari 2011 17:56

Asch... såg inte ditt inlägg innan jag skrev svar på inlägget nedan, men vi ska nog komma överens tror jag :)

 
Kennelmamman

Kennelmamman

15 januari 2011 14:07

Vet du Anette även jag älskar bruksanvisningar så då vet du i alla fall 2 även om vi inte känner varandra. Vilken bra affärsidé förresten. Barbro och jag kanske kan starta ett företag. Undrar om det räknas som hushållsnära tjänster med RUT avdrag :-)

http://www.kvistagrans.com

tedsams

15 januari 2011 17:53

Ja, vi är många fler än vad Anette tror ;) Men hon vill nog ha nån viss procent av intäkterna, som belöning för sin idé,tror jag. Så då får vi nog göra som alla andra företagare när det gäller RUT... lägga på lite extra på priset. :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards