Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 19 mars 2013

Olika som natt och dag….

Av tedsams - 19 mars 2013 13:07

Det är det minsta man kan säga om våra två hundar… ja även frånsett storlek och utseende då förstås.  


Jag tänker inte göra nån djupgående mental analys på något vis, men jag kan ge ett exempel från verkligheten.


Under en av våra promenader passerade jag igenom ett närliggande bostadsområde, Salza gick lös och Ibsen var kopplad. I såna lägen måste Ibsen vara kopplad, han har långa ben och rör sig snabbt, och i ett bostadsområde vet man ju aldrig vad eller vem som finns bakom nästa hörn. Salza håller sig nära, har många, många dofter att undersöka... och får därför förtroendet att vara lös även på såna ställen.   

  

Nu mötte vi ingen människa alls, däremot så var det en av fastighetsskötarnas bilar som skulle passera oss på den smala gångvägen mellan snövallarna. Ibsen och jag gick åt sidan, och åt Salza som skuttade omkring uppe på en av snövallarna sa jag bara Stanna, så blev hon stående stilla där medan bilen passerade.

  

När vi gått en liten bit till så kom vi fram till fastighetsskötarnas lokal, där stod bilen parkerad och en kille lastade ur saker som han sedan bar in genom en öppen dörr i huset. När han såg oss komma vände han sig mot mig och sa att han tyckte att jag hade duktiga hundar, fick han hälsa på dom?

   

Javisst, sa jag och gav klartecken till Salza samtidigt som jag kopplade loss Ibsen. Salza tassade raskt fram mot killen som satte sig på huk för att hälsa på dom, men…. 


Äsch, sa Salza… bara en människa och dessutom utan godis…. och så gav hon honom en snabb sniff och en snabb svansviftning, och försvann sedan in genom den öppna dörren bakom ryggen på honom istället.


Ibsen tassade däremot fram till killen, satte sig på sin rumpa framför honom och la upp en tass på vardera axeln på killen, och sen satt han där och ville bli gosad med.



Så typiskt för dom båda två…. Salza är minimalt intresserad av främmande människor, däremot har hon en enorm nyfikenhet på allt annat, så den där öppna dörren den lockade henne långt mer än vad en människa gjorde.


Och naturligtvis är det inte så att Salza är född sån. Jo, oerhört nyfiken har hon ju alltid varit… men jag kommer ihåg när hon var valp, nedrans vilket jobb jag hade med att få henne att förstå att man inte ska rusa fram till alla människor för att hälsa på dom.


Men nu med facit i hand så är jag fortfarande glad för att jag la ner allt det där jobbet på att lära henne att nonchalera folk vi möter eller ser ute. Det har vi haft stor nytta och glädje av, både till vardags och när vi har tävlat.


Är hon "tvungen", så tolererar hon naturligtvis att folk hälsar på henne, men det är bara folk som hon redan känner som hon visar nåt intresse för… i alla andra fall så finner hon sig bara, och väntar otåligt på att få dra iväg till nåt mer spännande.


När det gäller Ibsen så är det precis tvärtom…. så fort han hittar en människa han får hälsa på så sitter han som klistrad där sedan. Man får kommendera honom därifrån, och då flyttar han mycket motvilligt på sig.


Ja, det är ju trevligt med lite variation på konfekten..…  


    

  

    

  




 
 
Ingen bild

Boel

19 mars 2013 17:39

Härliga hundar!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Skapa flashcards