Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 13 mars 2014

Leta grejer....

Av tedsams - 13 mars 2014 11:11

Ja så kan man ju kalla det.. eller uppletande... eller sakstövning... eller vad ni nu vill.  Jag kallar det helt enkelt för att leta... sen må det vara fåglar, apporter, dummisar, nyckelknippor, handskar eller vad sjuttan som helst. 


Det förekommer ju i ett antal olika provformer, men jag är ju lite konstig av mig så jag ser det mest bara som en aktivitet som hundarna gillar och som ger ordentlig hjärngympa. 


För ett antal år sedan tävlade en bekant till mig elitklass (bruks) med sin cocker och nollade momentet uppletande av föremål trots att hunden hade alla föremålen inom den tillåtna tiden. Domarnas motivering till nollan var att "hunden sökte inte på rätt sätt" ... och alltsedan dess har bruks-uppletandet haft ett litet löjets skimmer över sig i mina ögon. 


Skickar jag ut min hund på kommandot leta, då ska den leta tills den finner något att apportera in till mig. Om den då letar i cirklar som en cocker gör, eller i raka skick som en väldresserad brukshund gör, det är skit samma för mig. Grejerna ska in till mig, och då får hunden lösa det på det sätt den finner lämpligast. 


Och har man en spaniel så ser man direkt att hunden själv finner det effektivaste sättet att hitta föremålet. Den utnyttjar vinden och terrängen på rätt sätt... och hittar också med all säkerhet det som finns att hitta. En "hjärntvättad" brukshund letar i raka skick ut på djupet i rutan, och med lite tur hittar den det föremål den ska. Men om föraren missar ett område i rutan och inte skickar hunden där, då letar hunden inte heller där....  


I och för sig så kanske det inte finns så många hundar som är så väldrillade, men tanken med brukssöket är tydlingen den... leta enbart där matte/husse säger, och gör det i raka skick ut på djupet och sedan tillbaka in igen. 


Men jag är ju en slarvig människa när det gäller hunddressyr så jag nöjer mig med att hunden letar reda på det jag vill, och direkt kommer med det till mig. Hur den hittar föremålet/fågeln har ingen betydelse, bara den söker effektivt och inte ger upp om det är lite svårt. 


Jag är inte heller speciellt noga med att hunden enbart ska söka på avvallat område. jJagar man t.ex fågel så kan man ju inte garantera att den faller i ett område där människor gått omkring och lämnat vittring efter sig. Hunden ska leta däråt jag pekar, och den ska kunna lita på att det finns något att hämta där också, och alltså forrtsätta att på egen hand leta tills den finner det där som matte vill ha. 


En retriever dirigeras ju på långa apporter och måste hela tiden ha en kommunikation med sin förare, men när det gäller en spaniel så vill jag ha en hund som jobbar självständigt. Att kunna stoppa den, och kalla in den, och dirigera åt höger och vänster och utåt är ju grundläggande, men för övrigt så fixar hunden det där alldeles ypperligt själv bara den får hållas. Det är oftast omöjligt för oss förare att veta exakt var en skjuten fågel hamnat, bättre att överlämna det åt den som är specialisten i gänget. 


Jag har ju varit bortskämd med hundar som varit/är ypperliga apportörer, och min cocker Samson fick vid flera tillfällen när vi var ute på jaktprov rycka in och söka upp apporter som andra hundar ratat och vägrat hämta in. Då gäller det att ha en hund som litar på att det finns något att hämta om matte säger så, och som inte ger sig förrän den funnit det den ska.   


Salza ör ju suverän med sin apportering och sitt sök, och Jippie ligger inte långt efter, sin ungdom till trots.  Han har naturligtvis inte Salzas långa erfarenhet, och gör en del nybörjarmisstag ibland, men han har viljan och han har framför allt uthålligheten, och då kommer ju också erfarenheten så småningom. 


Jag har en film här där Jippie letar efter en boll. Det händer inte så mycket på filmen... Jippie rantar runt och letar och letar och letar.... och han gör några avstickare ibland till ett ställe där han lite tidigare hittade en boll. Men grejen med filmen är just att han letar och letar och letar... han har vittringen av bollen, men han kan inte lokalisera den helt. Men han söker sig hela tiden tillbaka till rätt område, och han ger ta mig sjuttan inte upp....


Bollen ligger uppe ovanpå grenarna, och han har aldrig tidigare letar efter något som ligger ovanför honom, och jag har dessutom stått några meter ifrån och kastat dit den så det finns ingen människovittring nära intill. 


När han letat i flera minuter och tydligt visat vart "rätt" område är, då passar jag på när han gör en avstickare ner till det där stället där han tidigare hittade en boll. Jag går fram och tar med handen på några av grenarna runt där bollen ligger, och så går jag några meter med trädet så att vittringen från mina fotspår inte ska hjälpa till alltför mycket. 


Och på nästa (korta!) film ser man hur han direkt blir hjälpt av den där vittringen jag lämnat på grenarna... fascinerande att se sånt här tycker jag. 


 


Och jag har ljudet på när jag spelar in, så ni kan höra att jag inget säger för att peppa eller hjälpa honom, han jobbar helt "av sig självt".    


Och inte mindre fascinerande är att Salza sitter, lös och ledig, vid mina fötter hela tiden. Följer spänt hans letande, men säger inget och rör sig inte ur flöcken... matte har ju sagt Stanna!  


Nedrans duktiga hundar jag har...!  

  
ANNONS
 
Ingen bild

Toini

13 mars 2014 12:14

Det viktigaste har du " TÅLAMOD "

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se