Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 19 augusti 2013

Jag har fått en utmaning….

Av tedsams - 19 augusti 2013 09:32


…. eller hur man nu ska se det.    ”Det ska bli roligt att se hur du ska få till det där med hans nosande” sa Kurt igår när jag berättade att Jippie hellre ägnade sig åt att undersöka alla dofter på marken istället för att titta på alla hundar som fanns på agilitytävlingen igår.


Alla mina spaniels har varit duktiga spårhundar, och sökhundar, och dom har gärna använt nosen för att lösa ”problem”, men ingen av dom har använt nosen så som Jippie gör. Han kan sätta nosen i golvet här hemma och så rusa runt i de andra hundarnas spår inne i lägenheten, och han missar aldrig en chans att följa ett spår, vilket som helst, när vi är ute. Och här finns många spår att följa….


Alla hundar använder förstås alltid nosen i massor av olika sammanhang, men hos Jippie är det så uppenbart att han helst, i alla lägen, vill spåra sig fram till saker och ting, och med hjälp av spåret få lösningen på sina funderingar.


Salza är ju en riktigt duktig sökhund, hon jobbar gärna med hög näsa. Hon är duktig på att spåra också, men söket är hennes grej.  


Jippie kommer aldrig att bli en riktigt duktig sökhund, inte utan en massa jobb i alla fall, och varför ska man försöka ändra på sånt som är naturligt? Hans grej är helt klart att spåra sig fram här i livet….

  

Och det är ju där min utmaning kommer in då…. tänk er en appellplan med alla dofter som finns där. Och tänk er sedan en tävling där alla tävlande dessutom går i samma spår på den där appellplanen… jisses….. här kan man snacka om utmaning.  

  

  

Förresten…. på tal om utmaningar. Vi var ju och kikade lite på en agilitytävling igår. En inofficiell tävling där kanske en del av de som deltog inte var helt klara för att tävla officiellt. En träningstävling kan jag tänka mig att det var tänkt som….


Men allt var som en ”riktig” tävling, högtalaranläggning och tält vid sidan av banan och folk och hundar lite överallt. Bra träning för Jippie tyckte jag, det tyckte han också… i 5 minuter…. sedan ägnade han sig åt att undersöka alla spännande dofter och struntade i stort sett i omgivningen.


Och det var väl bra på ett sätt, mindre bra på ett annat… men det var inte det jag skulle fortsätta tjata om nu då…

    

   

Jag reagerade ganska så starkt på en sak som jag såg och hörde på den där tävlingen.  


Och det var det arga och otrevliga tonfall en del människor använde till sina hundar på banan. Och med ”en del människor” så menar jag förvånansvärt nog en del ungdomar…. men bara en del av dom som väl är.

Att man i upphetsningen och farten ute på banan höjer rösten och blir högljudd är ju inte så konstigt kanske, men att man redan vid starten är arg på sin hund, det är inte kul tycker jag.  


Ok då att det säkert finns nerver med i spelet, men att låta det gå ut över den hund man alldeles strax ska tävla tillsammans med är ingen bra idé.   


Det var hårda nypor och ryck både hit och dit, och det var hårda ord som uttalades med arg röst…. och det varken såg eller hördes trevligt ut.

   

  

Och ni som känner mig vet ju att jag inte har något emot att man tar tag i sin hund om det verkligen behövs, för att lära den hyfs och fason, men i såna här sammanhang tycker jag att det är helt förkastligt.

   

Kanske hade dom här människorna problem med sin hund just vid starten och ville utnyttja tillfället att korrigera det, inte vet jag. Men nån borde talat om för dom hur dom skulle göra då, istället för det dom gjorde.

  

En sån där träningstävling måste ju vara till för båda sidor så att säga. Både för dem som gått kurser (eller tränat på annat sätt) och nu vill testa, och även för dem som haft kurser och nu vill se resultatet.

   

Man kan ju hoppas att dom där ungdomarna får lite extrahjälp så att de inser att det där är en kul grej som de och deras hund ska göra tillsammans…. när det kommer så långt som till tävling ska det inte vara nån sorts krig på startlinjen inte.

   

  

Eller också är det helt enkelt så att jag börjar bli gammal och blödig. På den tiden jag hade agilitykurser och själv tävlade agility, så var nog kanske andan en helt annan än vad den är nu.


Andra hundsporter har ju förändrats genom åren så det har förstås agilityn också gjort. Men det behöver ju inte betyda att man ska bete sig som de här ungdomarna gjorde. Det såg definitivt inte trevligt ut, och det gjorde definitivt ingen nytta heller…. hundarna blev mest bara tryckta och illa till mods.  

   

   

Ja, det var det om det…..

Nu undrar jag om någon av er jobbat med en titt-target??? I så fall vill jag gärna ha lite synpunkter och åsikter om det….     

    

     

    


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards