Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 17 augusti 2014

Dags att geniförklara ännu en hund.

Av tedsams - 17 augusti 2014 11:24

Jodå, jag vet... eget skryt luktar illa. Men jag skryter inte om mig, eller om det jag gör, jag skryter om mina duktiga hundar och det måste ju vara en helt annan sak.    


Salza har ju alltid imponerat på mig genom sitt sätt att vara. Lättlärd till max, full fart i alla lägen och outtröttlig när det gäller att jobba, och en otrolig förmåga att hålla fokus på just det hon ska göra. 


Men nu har jag ju dessutom "lilla" Jippie, som är en helt annan typ av hund, att jobba med. Nu när han är nästan 18 månader gammal så har han stabiliserat sig enormt mycket jämfört med hurdan han var för bara några månader sedan (pojkar mognar sent vet ni väl? ), och jag kan glatt konstatera att jag har ytterligare en fantastisk hund att jobba med.   


Ta apporteringen som exempel. Att springa iväg och hämta grejor som matte kastar, det kunde han redan vid 8 vceckors ålder, och det är ju ingen apportering egentligen, det är ju mest bara en lek. Att bära grejor har alltid varit en viktig del i hans liv. Han kånkar omkring på leksaker jämt och ständigt och har lärt sig att det är lönsamt att plocka upp sånt som matte tappar på golvet, då får man en godis i utbyte. 


Men apportering som tävlingsmoment är ju nåt helt annat det. 

Vi hade problem i början med att han inte ville hålla apportbocken/dummyn tillräckligt länge och inte tillräckligt stadigt. Han släppte gärna när min hand var nästan framme vid apporten, och han flyttade runt apporten i munnen lite. Inte tuggade, utan bara flyttade på den ...


Vi jobbade med det där ett tag och kom så långt att han höll apporten bättre och bättre, och slarvig som jag är så kändes det som att jag nog kunde nöja mig med det vi hittills uppnått, d.v.s att han höll tills jag nuddade apporten, då släppte han den i min hand. 


Men så hade vi ett "problem" till.... lydnadsklass 1-apporteringen. Där ska han sitta stilla vid min sida, ta apporten som jag erbjuder honom och sedan hålla några sekunder tills jag ger kommando att han får släppa och då ska jag ta den ur hans mun. 


Att ta upp appporten från golvet/marken går bra, att hämta den när jag slängt den är helt OK, och att leta reda på dummys inne i buskarna och komma med dom är också helt OK... men att sitta stilla vid min sida och sedan sträcka sig och ta apporten som jag erbjuder honom, och det utan att resa på lilla rumpan, det visade sig vara svårt.   


Så i vanlig ordning la jag det momentet åt sidan för ett tag sedan...  kände inte för att krångla med det (har urdåligt tålamod) och tänkte att det löser sig nog så småningom. 


Och så idag kände jag plötsligt för att ta tag i det där "problemet".  Beväpnade mig med godis, klicker och apportbock... och Jippie då förstås... och satte igång. 


Första försöket reste han på rumpan, andra försöket satt han kvar, men flyttade runt apportbocken i munnen. Tredje försöket höll han apporten stilla och satt stilla. Fjärde försöket satt han stilla som ett ljus och stirrade upp i mitt ansikte medan han hade ett stadigt grepp om apportbocken...  femte, sjätte och sjunde försöket likadant. 


Vi tog en paus, tränade lite annat i några minuter, sedan fick alla hundarna leta lite godis på gräsmattan, och så testade jag apporteringen igen. 


Han satt stadigt på rumpan, sträckte sig fram för att ta apporten, höll den stadigt ända tills jag hade ordentligt tag om den och sa Tack! (vilket är mitt loss-kommando) då släppte han den, och tittade förväntansfullt efter sitt godis.


Visst är man väl ett geni när man så snabbt lär sig exakt hur matte vill ha det??? 

 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Skapa flashcards