Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 14 november 2013

Nu tar det sig...

Av tedsams - 14 november 2013 11:40

Kollade av det där med huvudet-i-golvet igen, och nedrans så duktig han är. Nu vet han exakt vad som förväntas av honom och han riktigt trycker ner huvudet i golvet, så nu kan vi jobba enbart med att han ska hålla huvudet där längre och längre... fast det är lååångt kvar innan vi når fram till 3 minuter förstås.    


Och vet ni att jag tycker att jag är ganska så duktig också      jag har verkligen lyckats få till det här genom enbart shaping, jag har varit tyst som en mus och alldeles passiv... och det är inte lätt för nån som helst av allt vill vara där och peta och gärna visa med hela handen.   



Men vi har lite annat att jobba med också.... fast det där med linförighet och de övriga lydnadsmomenten, det bekymrar mig inte så våldsamt mycket. Jippie är så nedrans lättlärd så det blir inga problem alls när vi väl bestämmer oss för att börja träna "på allvar".


Det Jippie behöver träna på är att samla ihop sig och inte bry sig om vad som händer i omgivningen. I går när vi tränade lite så höll husse och Ibsen på med Ibsens leksak i andra änden av lägenheten, och det var Jippie märkbart störd av. Han försökte att samtidigt göra det jag ville och ändå hålla koll på vad Ibsen gjorde, och det var inte lätt.  Och inte gick det speciellt bra heller...   men då är det ju det där då... vad måste jag hitta på för att jag och mina påhitt ska bli roligast...?  


Men han fixar utan problem att Salza nästan hänger över nacken på honom och tigger godis av mig medan han håller på och jobbar. Det stör honom inte... det är svårare när han hör Ibsen leka och busa.



Och så byter vi ämne då.....


Alla vet ju att unga hundar inte ska hoppa över höga hinder och så... dom är inte färdigvuxna och kroppen och skelettet behöver bli "färdigt" innan man belastar hunden med såna övningar. 


Kan nån vara så snäll och förklara det för Jippie? Han har ju sprungit ikapp med långbenta Ibsen ända sedan han var 3-4 månader, och han är supersnabb nu... ja, båda två är supersnabba. Dom flyger fram över stock och sten ute i skogen, och det är inte alls ovanligt att Jippie klarar av att hålla jämna steg med Ibsen.   


MEN... de senaste dagarna har jag sett en förändring. När dom kommer till ett ikullfallet träd så brukar Ibsen hoppa över och Jippie slinka under, men både i går och idag har jag istället sett båda hundarna segla högt över dessa kullfallna träd, och det i en jäkla fart. 


Första gången höll jag andan och tänkte att Jippie skulle göra sig illa, men han flög över med god marginal....  och han landar ju knappt på andra sidan, han gör det i flygande fläng och har direkt högsta växlen inne och flyger vidare i rasande tempo.


Det där kan jag ju inte göra något åt... skogen vimlar av ikullfallna träd och får hundarna för sig att leka "jaga" då gör dom det oavsett ikullfallna träd. Jo, jag kan naturligtvis hindra dom från att leka, men det vill jag ju inte heller.  Och ligger det fallna trädet på marken är det ju inte så högt, men de flesta träd gör ju inte det. Dom lutar sig mot något, eller har en massa grenar eller ett stort rotsystem som gör att stammen ligger en bra bit över marken. 


Jippie seglade i morse över ett träd som säkert låg 50-60 cm över marken. I full fart och med stor marginal.... hoppas att han har byggt upp så mycket muskler på rätt ställe så att hans skelett fixar det här. För muskulös är han.... hoppas att dom där musklerna gör lite nytta också. 


Herregud... det var ju inte länge sedan han fick kämpa för att klara av att ta sig in över tröskeln från uteplatsen... tänk så mycket som händer med en hundvalp på så kort tid. 




   




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards