Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 28 oktober 2013

Noll träning....

Av tedsams - 28 oktober 2013 19:03

I söndags skulle vi varit iväg och tränat med en bekant, men det regnade och regnade och regnade... så vi ställde in. Fast det visade sig vara ett lite förhastat beslut för efter lunch slutade det regna, men vem kan veta sånt då? 


Men det kanske var nån mening med det också för jag mådde inte speciellt bra i söndags... ibland så sammangaddar sig den här gamla kroppen mot mig och sätter fart på alla krånglande saker på en gång, nån sorts påminnelse om att jag inte ska tro att jag mår bra eller så kanske.... 


Men huvudet jobbar ju på som vanligt trots att resten av kroppen inte är så alert alla dagar, och frånsett allt annat jox som finns där, så finns det ju en massa tankar och funderingar om hundträning där också. Och nu för tiden är det ju mest Jippie och hans kunnande och icke-kunnande som sysselsätter tankarna i såna lägen. 


Han är oerhört lättlärd, den lille busen, och vår läxa från kursen vi går på, den har han lärt sig nu. Han backar på kommando nu, och han tar till det när han blir osäker på vad jag vill att han ska göra. I alla fall i de lägen där han finns framför mig, nos mot nos så att säga. 


Jag tänkte jag skulle börja träna på ställandet, och att jag då skulle ha honom framför mig och själv backa bakåt. Men där fick jag tji...  i den positionen ska man backa bort från matte, inte nåt annat.  Ok då, han följde förstås med mig när jag backade, men så snart jag stannade och hade tänkt mig att han också skulle stanna, då började han backa... gulleplutten. 


Det där går förstås att åtgärda, men det gäller att klura lite på det först eftersom han lär sig så fort. Gör jag fel så får jag en massa jobb med att "lära bort" det sedan. 


Och så tänkte jag lära honom att lägga huvudet i min hand, men så har jag lärt honom att jag klickar för att han duttar på handen (början till det där med handtarget) och då förstår han inte att han plötsligt ska göra lite mer än bara dutta för att få sitt klick.


Fast det är ju det som är problemet med mig och klickerträning... att jag antagligen har lite för bråttom.  


Fotgående har vi inte börjat med alls ännu. Han har lärt sig att sitta i rätt position vid sidan, men jag har svårt att få till den rätta "glöden" i det han gör. Fast det hänger väl kanske ihop med att han har så mycket att hålla reda på hela tiden... det händer inte mycket inom den närmasta kilometern som inte han noterar.    


Ja, vi har som sagt tränat lite lite på det senaste, men å andra sidan så har vi inte så himla bråttom heller. Lättlärd lär han vara hela sitt liv, det växer väl inte bort kan jag tro. Växer gör han däremot, Jippie himself...  och inte minst så utvecklas han mentalt rasande fort. Han lyfter nästan alltid på benet när han kissar nu, och det mest intressanta på våra promenader nu för tiden är andra hundars kissfläckar. Han har förändrats för övrigt också, svårt att beskriva hur, men det märks tydligt att han är mitt inne i könsmognadsperioden nu. 


Till helgen ska vi på en fortbildningsdag som klubben bjuder sina instruktörer på, det ska bli kul. Upplägget är klickerträning och dess grunder, belöningsbaserad inlärning och klickertänk. Inte helt nya begrepp för mig, men i stort ett oprövat område. På fredagkväll är det föreläsning, men på lördag får vi ha hundarna med och jobba praktiskt med dom... ska som sagt bli kul.   








 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards