Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 19 februari 2013

I går åt Salza upp en cockerspaniel…

Av tedsams - 19 februari 2013 09:33


… fast en amerikansk, så det var inte så farligt.   Fast det var lite väl mycket päls i munnen tyckte hon…


Skämt åsido…. det gjorde hon förstås inte. Men hon skrämde den lite… den hunden hade nämligen en klantig matte i andra änden av kopplet.


Jag är inte på något vis speciellt stolt över det draget hos Salza… att hon vaktar lite väl mycket…. men det är inte heller något problem, det är fullt hanterbart bara jag är lite på alerten.


Igår släpade jag och Salza iväg med mitt onda knä till en inomhusträning i rallylydnad. Och där kunde vi ju konstatera att ringrostiga var väl bara förnamnet…. men skit samma, tränar man inte så blir det ju så.  


I alla fall så satt jag där på en stol vid ett bord och Salza låg på sin fäll vid mina fötter. På bordet låg en påse med skinkgodis till Salza och en av hennes pipleksaker.


Och där fanns 10 hundar till som rörde sig runt oss, men Salza bryr sig ju inte så länge dom inte inkräktar på hennes lilla egenzon, så allt gick lugnt och stilla tillväga. Ända tills amerikanaren och hans matte kom gående och skulle passera oss. Jag satt väl och slöade till lite eftersom jag inte reagerade tillräckigt snabbt på att hunden gick i väldigt långt koppel förbi oss andra.


Så när hans matte helt lugnt låt honom gå fram till Salza där hon låg i godan ro, då sa Salza ifrån. Hon gör inget annat än skäller och skrämmer iväg dom i den situationen, men det låter ju inte så vackert precis.


Hunden skuttade åt sidan, matte stannade och stirrade på Salza (som återigen låg på sin fäll) och så sa hon nåt i stil med: ”ojojoj….” och så tittade hon på sin hund och sa ”men lilla gubben, det var inte farligt, du behöver inte bli så rädd”.


Hunden var inte speciellt rädd, den mest bara tog ett skutt åt sidan när Salza sa ifrån, och sedan stod den där och tittade på oss. Men jag kunde förstås inte vara tyst utan sa till hans matte ” så länge du låter honom gå fram på det där viset till främmande hundar så borde han vara rädd, nästa gång kanske han inte bara blir bortskrämd utan till och med biten”.


Varvid matte tittade på mig som om jag nyss hade landat med ett tefat och var liten och grön med fem armar och två huvuden. Jag är övertygad om att hon inte förstod ett ord av vad jag sa…  

  


Salza är inte på något vis hundilsk, men hon tillåter inte att vem som helst när som helst tar sig rätten att nosa på henne. Hon är ju lärd att strunta i andra hundar, och det kanske inte alltid är så rätt, men det innebär också att hon är lärd att hon har rätt att få vara ifred för andra hundar.


Ska hon vid nåt sällsynt tillfälle hälsa på andra hundar då släpper jag henne, sedan jag först kollat av henne för att se om det är en hund hon accepterar. Ser hon inte ut som att hon tänker göra det, då blir det inget ”hälsande” av….


Men att en främmande hund bara så där kliver in i hennes lilla sfär och egenmäktigt tar sig rätten att invadera hennes plats, det köper inte liten Salza. Och det ska hon inte heller behöva tycker jag. Sådan herre sådan hund, ni vet….



Men den hunden, med den matten, löper ju risk att bli påhoppad av andra hundar så länge matte bara släpper efter på kopplet och låter hunden gå fram till andra hundar hur som helst. Och gissa vems fel det då blir om det händer nåt????  



 
 
Ingen bild

Birgitta & Lizzie

19 februari 2013 10:05

Ja ibland undrar man hur folk tänker .. om dom alls tänker överhuvudtaget, och om dom inte tänker på andras hundar kunde det ju vara lite fiffigt att iaf tänka på sin egen hund!

Har´e gott i Skvaderland !!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards