Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 17 december 2012

Stora Stockholm….

Av tedsams - 17 december 2012 10:57


… som väl inte heter Stora Stockholm längre… har ju gått av stapeln den här helgen. Vi var förstås inte där, men det är svårt att missa filmer och bilder och reportage därifrån om man surfar runt på nätet lite. Och det är ju bra… att även vi som inte var där får lite input, för det är ju sånt som ger lite energi och lite funderingar och tankar runt det här med hundar och allt som hör därtill. Och lite funderingar kommer här då….

  

Först ska jag klara av min gamla käpphäst….

   

En vacker hund är vacker att se på, men har den inte tillräckligt mycket bakom pannbenet så är den noll intressant för mig. Och att det avlas friskt på hundar som är enbart vackra, men tyvärr saknar viktiga rastypiska egenskaper, eller som inte är mentalt stabila, det kan i min värld aldrig bli försvarbart. Även om man ska ha en hund som nästan enbart ligger i soffan och myser så är det viktigt att den är mentalt stabil och fungerar som en ”normal” hund, men tyvärr så vet ju både ni och jag att det finns uppfödare som struntar i allt sånt bara hunden är vacker… enligt utställningsdomarna.   


Det är svårt att köpa valp, men man har nog gjort vad man kan för att lyckas om man forskar lite kring föräldradjuren och kollar om de är en sån hund som jag själv skulle vilja ha. Om inte… köp valpen nån annanstans.


Men nog om det nu….

   

Låt oss säga att jag har köpt den där valpen nu då…. den där som jag tror kommer att passa mig bra, och som förhoppningsvis har de egenskaper som jag gillar. Hur går man vidare sedan då? Så att hunden utvecklas så som jag vill…


Ja där finns ju miljoner olika åsikter förstås… och många av dom är säkert väldigt bra. Man måste ju också ta hänsyn till hurdan jag är som person också, och hur jag lever, det är ju ingen idé att uppfostra/forma en valp så att den passar en annan typ av människa än mig.


Om jag hade en valp så vet jag exakt vad jag skulle lägga tyngdpunkten på direkt från början. Såna saker som jag tycker är viktiga för att hunden ska fungera hos mig….


Den ska komma när jag ropar på den.
Den ska veta vad NEJ betyder.
Den ska kunna vara lös utan att springa ifrån mig.
Den ska kunna vara lös utan att springa fram till andra människor eller hundar.
Den ska gå i koppel utan att dra.


Allt det här grundlägger man tidigt, tidigt och valpen lär sig ju blixtsnabbt så det är hyfsat lätt gjort. Sen gäller det bara att ”underhålla” det och befästa det ordentligt eftersom valpar glömmer fort, och allteftersom dom bli äldre så är det ju också annat än matte som pockar på uppmärksamhet. Men som sagt, är grunden lagd tidigt så är det inga problem.   

   

   
Men det här är ju ”bara” ren uppfostran, det finns ju annat som man (i alla fall jag) vill göra med en valp också. Och det är där det klurar till sig lite….


Jag vill ju tävla med min hund, och där gäller också att ju tidigare man lägger grunden desto bättre. Och det är där det kan bli lite förvirrande…   

  

På nätet kryllar det av filmsnuttar där man tränar valpar/unghundar med tanke på kommande tävlings-aktiviteter. Och det kryllar av bloggar där man ger råd och tips om hur man tränar in ditten och datten.


Det är bara att plocka till sig så mycket råd och tips man kan och orkar, och så testa på den egna valpen. Eller…???

   

Jag tror inte att det är så bra att göra så. Vi vet ju att valpar lär sig oerhört fort, och har man då testat och provat nåt som sedan visar sig mindre bra, då sitter det som berget i den lilla voffsingens huvud. Det är alltid oerhört mycket svårare att ”lära bort” något, än att lära in det från början, det går liksom inte att säga till hunden att ”glöm det där vi gjorde igår, vi gör på ett annat sätt idag”.

   

Bästa sättet i såna fall är nog att anse det kommandot man använt som förbrukat, och lära in det man vill på nytt, med ett nytt kommando.

   

Det jag vill säga med det är att man ska ha en plan när man börjar träna sånt som inte är direkt uppfostran. Man ska tänka till ordentligt innan man börjar träna, klura på vilket kommando som är bäst att använda, och framför allt… hur vill jag att det färdiga momentet ska se ut?  


Det är just det som avgör hur jag sedan tränar och går vidare. Hur ser det perfekta utförande ut, med mina ögon sett?


Och då ska man tänka ända upp till elit, inte stirra sig blind på momenten i appellklass eller lydnadsklass 1, utan tänka till så att det jag lär in från början håller ända upp i de högre klasserna.



Och om jag nu hade en valp/unghund här idag, så skulle jag få problem där. Jag stirrar tills ögonen blöder (nästan) på filmer med duktiga hundar, de allra flesta bordercollies, och jag tycker ofta att det dom gör inte är så himla snyggt. Jodå, många moment är snygga att se på, men långt ifrån alla.


Men det är ju det utförandet som betalar sig hos domarna, så vill man ha höga betyg så är det ju det utförandet man ska satsa på förstås. Men det är ju svårt att träna mot en målbild som man inte gillar…


Fast jag kommer ju aldrig att ha nån bordercollie förstås, och då är det ju ändå svårt att nå till samma höjder….


Men så kan man ju fundera vidare då… är det BC-förarna som satt nivån för vad som är det perfekta utförandet, eller är det domarna?


Har alla dessa BC som utmärker sig på tävlingarna varit förebilden och måttstocken för domarna, eller har domarna satt nivån och BC-förarna sedan sett till att lägga sig på den nivån?


Naturligtvis så ska det ju vara det senare alternativet som är ”rätt”, men så är det med all säkerhet inte. Domarna borde ha klart för sig vad dom anser vara 10-mässigt i alla moment, oavsett rasen, och döma därefter…. men så är det nog tyvärr inte.  

  


Jag tycker också att det är supercharmigt med en blixtsnabb och alert BC som genomför ett lydnadsprogram i blixtrande fart, men ack så många slarviga utförande jag sett, som ändå genererat en 9:a eller 10:a i betyg.


Min erfarenhet säger mig att det tyvärr är så att en BC kan vara hyfsat slarvig och ändå nå höga betyg, medan t.ex en springer (eller vilken annan ras som helst) genast får betala med betygsavdrag för minsta lilla slarv.


Kanske domarna inte hinner se att en BC slarvar eftersom allt går så fort? Nej, så är det nog inte eftersom till och med jag i publiken hinner se slarvet… men det är lite tråkigt att det är som det är.


Ingen annan ras kan konkurrera med en BC när det gäller snabbheten och direktheten i ett utförande, men det betyder ju inte att andra hundar som gör saker och ting i sin rastypiska hastighet gör det sämre. Fast idag är det tyvärr ofta så domarna dömer på tävlingar.



Och med detta inlägg kan man tänka sig att det finns domare som känner sig påhoppade, och det är väl bara bra i så fall. Känner dom sig träffade så borde dom tänka till lite, och har dom gott samvete och inte känner sig träffade så är det ju ännu bättre, då finns det ett visst hopp för domarkåren i alla fall då….  

   

Och BC-förarna behöver ju inte alls ta åt sig av det här, jag lastar inte alls dom för det vissa domare gör… eller inte gör. Allt ansvar för en rättvisande bedömning ligger helt och hållet hos domarna.

   

   

Det ska bli kul att se hur lydnadsproven har utvecklats om 10 år. I de lägre klasserna kommer det alltid att finnas många olika raser representerade, men hur kommer det att se ut i eliten? En och annan förare som inte har BC kommer säkert även då att våga sig dit, men jag är övertygad om att det då i allra högsta grad har blivit en tävling bordercollies emellan.

   

   

Jaja, funderingarna hos mig är många... och åsikterna ännu fler… men trots allt så vore det himla kul att ha en ny valp att börja om med nu. Då skulle jag i så fall undvika alla de misstag jag gjorde med Salza…  men med all säkerhet göra en hel massa nya misstag istället.   



Salza 3 månader gammal... superdupersöt... då också    

    

    


   

     




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Skapa flashcards