Tedsams blogg

Alla inlägg under november 2012

Av tedsams - 2 november 2012 11:48

…. att göra nåt annat än att dra täcket över huvudet idag. Regn och blåst och skittråkigt… så jag har roat mig på Blocket en stund.    


Eller roat och roat…. man borde egentligen deppa ihop totalt när man läser alla annonser om hundar till salu. Alla annonser om blandrasvalpar…. för nästan alla annonser gäller blandraser.   


Och det märkliga är att endast ett fåtal av de annonsörerna uppger sitt namn i annonsen, undrar varför? Vore intressant att få höra vilka skäl dom har för att vara anonyma…??

   

Sen är det ju det där med blandrasavel… det vet ju redan ni som brukar läsa mina alster att jag inte gillar. Med alla de registrerade raser som finns, så finns det ingen som helst anledning att avla fram blandraser. Alla kan garanterat hitta en ras som passar just dom bland de registrerade raserna.

  

Kanske kan pengarna spela en roll här… men 7-8-9.000:- för en blandrasvalp…. tja…. inte vet jag men nog tycker jag att folk blir lurade. Det som emellertid står helt klart är ju att dom som avlar och säljer blandrasvalpar… dom gör det enbart för pengarna. Det kan inte finnas nån annan godtagbar anledning att avla fram gatukorsningar.

  

  

Och hur många gånger i mitt liv har jag inte träffat på folk som aningslöst fallit för frestelsen att köpa en blandrasvalp, och som sedan så småningom upptäcker att vissa saker som dom vill göra med sin hund… det får dom inte göra pga att den inte är registrerad. Synd om dom tycker jag…..

  

Men många blandrasuppfödare skriver ”reg. hos Jordbruksverket” i sina annonser såg jag. Den som inte vet så mycket om hundar går säkert på det… dom köper en registrerad hund… tror dom.

   

   

Sen har jag en annan fundering som jag aldrig får nån rätsida på. Hur kan en uppfödare hävda att det allra bästa för valparna är att stanna hos uppfödaren till minst 12 veckors ålder? Hur kan en uppfödare med x antal vuxna hundar ge varje individ i en valpkull på 7-8 hundar allt det som en valp i åldern 8-12 veckor behöver?  

   

Nu menar jag inte alls att de valpar som ev. blir kvar hos uppfödaren fram till 12 veckors ålder eller mer, far illa på nåt vis. Den uppfödaren som har någon/några valpar kvar efter 8 veckor gör säkert allt som krävs för att valparna ska få samma förutsättningar som de syskon som redan flyttat till egna hem… min fundering gäller uppfödare som klart deklarerar att de inte lämnar ifrån sig valparna före 12 veckors ålder.

    

Jag själv skulle aldrig ens fundera på att köpa en valp därifrån. Ska jag ha en valp så ska jag ha en 8-veckors valp… eller allra helst en 7-veckors…   


Den där tiden mellan 8 och 12 veckor är ju så oerhört viktiga på många olika vis…   


Men, men…. dom har säkert, i sitt eget tycke, en bra anledning att göra som dom gör. Synd bara om dom som köper valp därifrån….  

   

  

Näe, nu får det vara slutbabblat för idag…. tror att jag kanske ska träna lite högerhandling med Salza idag. Fast då skulle vi behöva vara utomhus, och det regnar fortfarande… jaja, vi får se.   

    

   


Av tedsams - 1 november 2012 11:22

… på vuxna människor som gapar och skriker på andra människor. Ja, det är förstås gårdagens utskällning som fått mig att göra de här reflektionerna.   


En människa möter en helt främmande människa och ställer sig och gapar och skriker och skäller på vederbörande…  


Oavsett att hon tycker sig ha anledning till det, vilket jag förstås inte håller med om att hon hade, så gör man väl ändå inte så????


Om jag möter nån, eller träffar på nån, som jag tycker behöver en tillsägelse, då gör jag väl det utan att gapa och skrika, eller???


Det har faktiskt hänt att jag hamnat i den situationen, oftast då när någon inte haft ordning på sin hund, men inte sjuttan ställer jag mig och skriker och domderar. Jag säger åt vederbörande att hålla ordning på sin hund, och har ibland påpekat att han/hon inte ska släppa sin hund lös om hon/han inte har inkallning på den. Men inte sjuttan gapar och skriker jag som nån jäkla hamnsjåare….  


Fast antagligen är det väl så att dessa människor som gapar och skriker har lärt sig att andra människor tycker att det är olustigt/otäckt när dom beter sig så, och därför så fort som möjligt gör vad som krävs för att vederbörande ska sluta skrika och bära sig illa åt.

   

   

I mina ögon är dom en loser, en människa som inte kan kommunicera utan istället försöker sätta skräck i motparten för att få sin vilja igenom. Den som skriker högst vinner….


Men i mina ögon är det lite tvärtom…. den som skriker högst är en förlorare…

    

Dessutom är det oerhört ”ouppfostrat” att bära sig åt på det viset, oavsett om det är en känd eller okänd människa man skriker och gapar åt. Noll respekt för sina medmänniskor….   

   

   

Jodå… jag kan provoceras så att jag också gapar och skriker, och i samma ögonblick som jag inser att jag gör det, så skäms jag över mig själv. Som väl är händer det ytterst sällan nu för tiden att jag låter mig provoceras till detta förnedrande tillstånd...      


Det är märkligt…. det där med humör. Jag har ett jäkla humör…. och det är inte många som tror mig när jag säger det. Hade dom känt mig för 20… eller 30 år sedan… då hade dom trott mig. Men idag har jag lärt mig att välja mina strider, och framför allt att behärska mig även om jag ibland kan känna hur det bubblar och kokar inombords….

  

Jag vet inte om det egentligen är så bra att bita ihop och vara tyst när det känns så, men jag väljer som sagt mina strider nu för tiden. Livet blir mycket enklare om man kan bita ihop och strunta i saker och ting… som inte känns alltför viktiga. En av få fördelar med att bli äldre kanske…?   


Ja, det var det om det….

   

  

Men jag tycker det är intressant med människor… även dom som skriker. Och att studera människor i grupp är minst lika intressant som att studera hundar i flock.  


Jag var ju på ett styrelsemöte igår, och det är ju ett sånt tillfälle där man får möjlighet att studera gruppdynamik på nära håll. Mycket intressant….

   

Har ni tänkt på hur olika människor uppför sig beroende på vilka dom umgås med? I en grupp beter dom sig på ett vis, i en annan grupp på ett helt annat sätt. Olika roller i olika sammanhang… helt naturligt förstås, men intressant.

   

Fast jag har en liten misstanke om att dom där som gapar och skriker, även åt främmande människor, dom uppför sig antagligen på samma sätt oavsett sällskap. De är så övertygade om sin egen förträfflighet och ofelbarhet att de aldrig bemödar sig om att ”passa in” utan kör sitt eget buffliga race oavsett allting.  

    

Jaja… gör det dom lyckliga så må det väl vara hänt då. Fast egentligen tycker jag inte att nån människa har rätt att bete sig så mot sina medmänniskor… oavsett allting.

   

  

Idag har vi plusgrader här, grått och mulet och slasket från i förrgår, som frös till is igår, har återigen halvsmält till blask och slask. Ska det vara vinter och snö så kan det väl vara det då, det här varannandagsvädret är inte alls kul.

  

Och det är lurigt med halkan… jag är livrädd för att halka och knorka till mitt onda knä ännu mer, men nu kan man inte ha broddar ute, nu får man bara försöka undvika de isfläckar som finns kvar här och där.

  

Tävlingen, som vi anmält oss till, är ju om en dryg vecka och jag hoppas verkligen att vi slipper ishalka då. Hellre slask och blött än isigt och halt… eller kanske inte… äh, jag vet inte, vädret blir ju som det blir oavsett vad jag tycker, så skit samma.   

   

   

Skapa flashcards