Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 28 oktober 2012

Kanske något klokare….

Av tedsams - 28 oktober 2012 08:53

…. men definitivt mer förvirrade.   Så kan vi sammanfatta gårdagen för Salza och mig. Det är inte lätt det där med högerhandling i rallylydnaden. Det är ju inte bara att hunden ska gå på höger sida, den ska utföra massor av olika moment medan den går på den sidan också…. 


Och jag undrar om det inte blir så att Salza lär sig före matte…   

  

Det är inte lätt att plötsligt, på gamla dar, lära sig att hantera en hund på höger sida när jag i drygt 40 års tid försökt hjärntvätta alla mina hundar att alltid, i alla lägen, återgå till och finnas på min vänstra sida. Här gäller det inte att lära gamla hundar sitta, här gäller det att lära gamla tanter att tänka om…. inte helt lätt.   

    

    

Men det var en trevlig dag, och lärorik förstås. En hel del frågetecken rätades ut, och vi hann träna en hel del också. Och Salza lär sig som vanligt fort… det gäller som sagt att matte lär sig lika fort, och att matte lär sig vara tyst. Eller i alla fall undviker vissa ord…. 

   

”Höger” är kommandot för att Salza ska gå på min högra sida, och det börjar hon fatta nu. Men när hon går där, och jag råkar säga ”här” eller ”kom” för att korrigera hennes position lite, så hinner jag inte blinka innan hon slinker över på min vänstra sida igen.


De orden förknippar hon tydligen med att hon ska finnas i fotposition på min vänstra sida. Det är inget som jag medvetet lärt in hos henne, det är självlärt…. så nu gäller det att matte tänker sig för innan hon öppnar munnen… i alla fall när vi tränar rally. För övrigt lär det väl som vanligt hoppa ut grodor därifrån då och då.   

   


Vi var ju inomhus och tränade, och utanför var det en strålande fin vinterdag med klarblå himmel och ett vitt, tunt, gnistrande snötäcke på marken. Men det bet bra i kinderna när vi var ute och rastade hundarna, så det var tur att vi hade inomhushallen att vara i.


Idag är det –7 grader här, men blå himmel och strålade sol igen. Vi har ju kurs idag, näst sista gången nu, och det känns som att det är tur att kursen närmar sig slutet. Det kan bli riktigt ruggigt kallt med hundkurser vid den här årstiden här uppe.

  

  

Ibsen går ju fortfarande med bandage på sina baktassar. Struligt när han ska ut och rastas i snön… fast snö är ju trots allt bättre än regn och lera. Men igår fick han ett ryck och drog järnet över ett stort gärde, och den ena sockan som han har över ett bandage flög förstås sin väg. Jaha… då var den borta då… på ett stort gärde med halvhögt gräs och så lite snö ovanpå alltihop.   

   

I morse, på promenaden, kom liten Salza   med den borttappade sockan i munnen och apporterade den till husse. Hon är för jäkligt duktig på det där med att apportera allt hon hittar   förutom det som är ätbart då förstås.

    

Näe, nu är det frukostdags för mig… sedan kallar kursen. Undrar om alla på kursen kommit ihåg att ställa om klockan…? Annars får dom stackarna stå och vänta på oss andra i kylan….   

    

    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Skapa flashcards