Tedsams blogg

Alla inlägg under juli 2012

Av tedsams - 12 juli 2012 13:37

Jag avskyr verkligen att ge upp.   Hur töntigt det än låter så är jag nog faktiskt en vän av talesättet: "Det finns inget som är omöjligt, vissa saker tar bara lite längre tid."

  

Och så blir det också med dom där jäkla check-pointsen som jag gav upp häromdagen. Jag kan inte ge upp…. 


Nu har jag hittat en av dem som jag letat och letat och letat efter. Jag funderade ett tag till, kollade kartan en gång till för säkerhets skull, och  efter att ha funderat och läst lite på nätet (för mig är det inte självklart hur alla kartmarkeringar ser ut i verkligheten), så hittade jag den.   

  


Och igår kravlade vi uppför en blöt och halkig brant och fann en till… utan nåt besvär alls, om man inte räknar det som besvär att det var en brant med halkiga stenar och rötter och så förstås.  Och det var väl bara jag som kravlade… hundarna skuttade hur lätt som helst.

   

 

   

Men det tar lite tid det där…. när man är i rätt område och förstår att check-pointen finns alldeles i närheten då måste man kika noga så att man inte missar den. Och så måste man hålla ett öga på vart hundarna skuttar iväg, och så måste man framför allt kolla vart man sätter fötterna så att man inte snubblar bland alla rötter och stubbar och allt ris.  Men å andra sidan… tid är det enda jag har gott om….   

   

   

Idag tänkte jag mig in till stan för att traska runt där och ta några av de som finns där, men det regnar…. och regnar… och regnar.  Och hur kul är det att gå omkring på regniga gator då???  Nej… det lockar inte nåt speciellt, det får bli en annan dag.

  

Och jag tänker inte heller gå till det där eländiga stället där jag VET att jag på rätt ställe men ändå inte hittade markeringen. Det var långt in i skogen…. och högt upp… så det får bli en dag när det i alla fall inte regnar.

  

   

Det blir nog ingen check-point alls idag tror jag. Känner inte för nån lång promenad i det här vädret. Just nu vräker regnet ner, trots att jag nyss kollade och både smhi och yr.no säger att regnet har upphört här, så det där som piskar mot rutan är väl kanske grannen som vattnar lite slarvigt då kanske… eller??   

  

  

Det är så blött och fuktigt och varmt så det känns som om man ständigt står i duschen. Man blir blöt så fort man går ut och man hinner nästan inte torka innan man ska iväg ut nästa gång. Och det luktar våt hund i hela huset… dom hinner inte heller torka helt mellan rundorna trots att jag gör vad jag kan för att torka dom varje gång vi varit ute.


Visst har jag väl rätt när jag tycker att sommaren hittills varit eländig? Även om det är skönt med nån regndag då och då, så har det varit alldeles för många sådana i år.   

   

Det är ju förstås helt totalt meningslöst att tjafsa om vädret, men det påverka så himla mycket tycker jag.  Regn gör att det mesta blir lite jobbigt när man måste gå ut, i alla fall såna skyfall som vi har här just nu.     

  

Jaja, skit samma….. det lär inte ändra sig för att jag klagar.  Fast det är synd om alla som har semester och blir genomvåta så fort dom sticker ut näsan utanför dörren.


Nu ska jag i alla fall,  trots regnet, tassa iväg ut med doggsen…. fy…. vill inte….    Enda gången jag kan tänka mig att vara utan hund är nog när det spöregnar timma efter timma….   

    

Hoppas solen skiner på oss alla imorgon igen!   

    

 

 

 

 

 

Av tedsams - 10 juli 2012 09:17

Ja, stora hundar är ju superstarka när dom sätter den sidan till. Det räcker med att det är en hund som väger uppemot 25 kilo så har man nästan svårt att hålla emot om den får för sig att den till varje pris ska gå åt ett annat håll. Eller om den blir retad av någon och vill ge igen.


Och väger dom, som Ibsen uppemot 45-50 kilo, då kan man ju glömma att det går att hålla emot om hunden tar till alla sina krafter. Och då är det ju kanonviktigt att man har nån form av lydnad på hunden så att man kan stoppa den med rösten i alla fall.

   

Jag erkänner villigt att Ibsen lätt skulle kunna släpa mig genom området här om han ville. Jag orkar inte hålla i honom om han får för sig att gå sin egen väg…. tur att han inte "vågar" vara olydig utan lyssnar när man säger något till honom.   

  

Och jag misstänker att jag skulle ha svårt att hålla en "galen" Salza också om det skulle bli så nån gång, fast hon är inte så stark att hon skulle kunna släpa med mig nånstans förstås… men visst skulle det bli en ordentlig dragkamp om hon satte den sidan till.

   

  

Igår när vi var ute, och var på hemväg så såg vi att det kom en tjej med en stor leonberger. Vi skulle mötas på en gångväg, så jag kopplade hundarna och tog som vanligt en på varje sida.


Tjejen med leonbergern stannade och försökte sätta sin hund ner, men hunden var helt fokuserad på oss och vägrade sätta sig. Matte tog upp nåt godis ur fickan och försökte ge hunden, men den ville inte ha, den bara stirrade på oss.   

   

Vi passerade dom, och jag såg i ögonvrån att det var med största möda som matte orkade hålla sin hund stilla.

När vi gått kanske 10-15 m så började Salza stirra bakåt, och jag sa åt henne att gå ordentligt. Hon lydde mig inte utan gick nästan baklänges och så började hon dessutom morra.   


Jag stannade och tittade bakom oss och ser hur denna stora leonberger kommer efter oss, släpandes på sin matte.  Matte var liten och tunn och hunden släpade lätt som en plätt iväg med henne, och nu tänkte hunden tydligen gå till oss och hälsa.


Som väl är så var det en ung hund (fast hur stark blir hon inte när hon är färdigvuxen då???) och hon verkade inte på något vis aggressiv, bara nyfiken…. men jisses…


Hur kan man ha en så stor och stark hund som inte lyssnar på vad man säger???

   

Som tur är för dessa människor så finns det ju lyktstolpar med jämna mellanrum på gångvägarna. Matte slängde till slut kopplet runt en lyktstolpe och fick på så vis stopp på sin hund… men, men….

   

  

Det må ju vara att just den hunden inte var aggressiv utan bara ville hälsa, man kan ju aldrig veta hur den hunden som dom går fram till tycker. Salza hade inte blivit glad om den hade kommit fram till oss. Hon gillar inte stökiga hundar som bara "slänger sig på"…. och blir hon arg på nån så vill säkert Ibsen hjälpa till…    


Såna där situationer kan sluta illa om man har otur.. eller rättare sagt… om man har en ohörsam hund.


Ja, det var det om det…..

  

   

Igår var jag till bibblan igen, men det är svårt att hitta bra böcker tycker jag.  Hittar jag nån författare jag gillar så läser jag allt som han/hon har skrivit, och sen blir jag sur för att dom inte hunnit skriva fler böcker  

  

Vi har en lokal författare här som heter Jonas Moström. Han skriver deckare i Sundvallsmiljö och nu fick jag tag på hans senaste. Men som deckare är dom inte så våldsamt lysande, däremot är det kul att följa hans huvudpersoner och deras privata vedermödor och problem. Och så är det ju lite kul att man känner igen alla miljöer han skriver om….   


En av huvudpersonerna är läkare (vilket författaren också är), och i den senaste boken utspelar sig nästan hela handlingen på sjukhuset här i Sundsvall.

  

Och det påminner mig om de funderingar jag hade när Kurt låg på sjukhuset i vintras, efter sin operation. Man kan ju komma och gå precis som man vill på det sjukhuset.  Att man inte kan ha nån större kontroll över det på vardagar när alla klinker är öppna förstår jag, men jag var ju där på andra tider också och ingen reagerade. På kvällarna är där öde och tyst och som sagt, och ingen reagerar på att man går omkring där i korridorerna med ytterkläder på.

   

Jag var uppe på avdelningen där Kurt låg en tidig förmiddag, långt före besökstiden, och personalen bara tittade på mig när jag tassade in på avdelningen, men ingen frågade vart jag skulle eller vad jag hade för ärende dit vid den tiden.


Då tänkte jag faktiskt att det vore en tacksam miljö för en deckare…. vem som helst kan gå vart som helst, när som helst utan att nån bryr sig.   


För några år sedan när min mamma låg på Karlstads lasarett så sprang jag också där på en massa udda tider, men där hade de väktare vid ingången på kvällen/natten och tidig morgon. Dom frågade vart jag skulle, och dom följde mig dit genom ett tyst och öde sjukhus…. och det gjorde dom varje gång, trots att dom kände igen mig efter ett tag. Det kändes ganska så seriöst på nåt vis…

   

   

Näe, nu ska jag göra lite nyttigheter. Jag har en hel del pappersarbete och planering jag ska göra, och det ska jag ta tag i idag.


Och så måste jag ta tag i några saker inför vår rallylydnadstävling. Om vi nu får några tävlande förstås… annars blir det ju en enkel planering.   


Det blev hastigt och lustigt ganska så många tävlingar här uppe när det hela väl kom igång, och frågan är väl om inte "behovet" är täckt. I och med att det är så nytt här uppe så är det ju inte så himla många som tävlar heller.


Det vore ju trevligt med några tävlande från andra håll också, men frågan är väl om det räcker med nybörjarklass och fortsättningsklass då.  Nästa år ska vi satsa på i alla fall en avancerad klass också… det måste ju vara en hel del av dom som tävlat i år som nått dit vid det laget.

  

Men.. jag undrar om det inte kan bli med det som med klass 3 i de vanliga lydnadsproven. Klass 1 och 2 är överkomliga, där finns inte så himla svåra moment utan att de flesta fixar det. När det sedan kommer till klass 3 så blir det helt plötsligt väldigt tomt i deltagarlistorna.

  

Befarar att det kan bli så när det gäller rallyn också. Avancerad klass är ganska så mycket svårare än fortsättningsklassen, inte minst med tanke på att man där kan drabbas av att ha hunden på höger sida under ett antal moment. Eller också är det kanske helt enkelt så att det bara är jag som har problem med det med höger sida…    det kanske går lätt som en plätt för andra. Fast det finns några kluriga skyltar också… kluriga oavsett vilken sida man har hunden på.

  

Men det var det jag tänkte träna på i vinter. Jag hoppas att vi fixar uppflyttning i år, så att vi kan slänga oss på avancerad klass nästa vår.  Men vi får se….

   

Nu ska jag i alla fall bli lite nyttig… ska börja med att käka frukost innan jag slänger mig på det andra.


    

Av tedsams - 8 juli 2012 09:03

Nu ger jag upp!!  Jag letar och letar och letar, men jag hittar dom inte. Jag  är på rätt ställe och jag letar som sagt både högt och lågt… eller inte så högt kanske…. men i alla fall "överallt", men det är hopplöst.   


Och nu pratar jag om checkpoints… Hitta Ut- checkpoints….  om kartan och GPS:en visar att jag är på rätt ställe och jag ändå, efter idogt letande, inte hittar nån checkpoint… då är det inget kul.   Jag ger upp….   

  

Men det retar mig… jag är inte så mycket för det där med att ge upp.  Men igår var vi ute i över två timmar i skogen där vi gick uppför och uppför och uppför och uppför,    och jag var som sagt på rätt plats till slut, men, men….  det enda resultatet blev att Ibsen och jag gav miljoners mygg en festmåltid. Och dessutom stiftade jag bekantskap med två fästingar som kröp på armen på mig. Undrar hur många som kröp nånstans där jag inte såg dom..??

   

Salza verkar inte dra till sig mygg i lika hög grad som Ibsen. Kanske för att hon har mer päls och inte är så "lättillgänglig"…… eller också ser man dom inte pga hennes päls. Ibsen blir i alla fall helt översållad med mygg när vi är ute i skogen.  Som tur är verkar han inte ha så ont av det. Han har annars en tendens att vara liiite överkänslig. Brännässlor tål han inte, då får han stora utslag som kliar… och han fick utslag av ett fästinghalsband när Kurt provade det på honom för nåt år sedan,  så nån liten överkänslighet finns det där… tur att det inte gäller mygg.   

   

Men hundarna röjde ju som galningar i buskarna och i geggiga diken förstås. Dom gillar när jag kliver omkring off road, då blir det alltid mer fart på dom än om vi går på en stig eller väg.   

  

  

Och det fanns mängder av omkullblåsta träd där vi gick, både nya och gamla. Och jag tror att Salza hoppade upp på allihop…  och väntade på att bli fotograferad. Hon har ju lärt sig att hon får en godis så fort hon agerat fotomodell, och nu har hon börjat hoppa upp på allting självmant… i hopp om att få en godis förstås.

     

   

   

   

Tycker ni att hon ser skitig ut så har ni alldeles rätt i det...  men det finns många sanka områden i den där skogen, och många leriga diken.... men skitiga hundar är lyckliga hundar...    Och innan vi var hemma hann dom bada av sig en en liten bäck med rinnande vatten.

    

Och här är Salza i Fästingland....

  

   

Men bara 10 minuter efter det att vi kom hem kom  igår så vräkte regnet ner i en rejäl skur…. så det var väl dagens clou det… att vi slapp regnet.   

  

   

Idag ska jag INTE leta några checkpoints, jag ska gömma kartorna på nåt bra ställe så att jag glömmer bort vart jag lagt dom… det är inget kul när det inte går bra.   

    

Och idag regnar det här… och ska så göra hela den kommande veckan om man får tro väderrapporten…. så jag tror att jag ska göra i stort sett inget alls idag.

   

Jag ska nog läsa ut min bok tror jag  , och så borde jag fixa till Salzas päls också, men mina händer vill inte det. Dom värker redan så pass mycket att jag inte vill festa på dom ytterligare genom att klippa och kamma och dona.  Men å andra sidan gäller det att inte vänta för länge heller, det blir ju mycket jobbigare då. Jaja, idag ska det i alla fall inte göras….. 

   

Hoppas ni har en fin söndag framför er…..!     

   

    

Av tedsams - 6 juli 2012 12:07

Lilla datorn och jag har flyttat ut i skuggan på uteplatsen just nu.  Fast i alla fall datorn ska snart flytta in igen…. men jag har en massa som ska skrivas och då känns det lite skönt att kunna sitta ute och göra det.  


Men min bärbara dator blir, som alla andra bärbara datorer som har några år på nacken, fort överhettad.  Fläktarna i såna datorer är ju ofta underdimensionerade för sitt arbete, och när dom blir för varma… då slocknar dom bara så där på direkten. Och det är inte alltid så jäkla lätt att få dom att starta upp korrekt sedan heller  


Men jag har lärt mig att palla upp datorn på några av Salzas vittringsapporter, och då andas den lite lättare… det funkar i alla fall bra inomhus, men det är ju varmare här ute förstås. Jaja, vi får se hur länge den orkar här ute i värmen….   

 

  

För en stund sedan såg jag i alla fall något som förvånade mig. Vi har farthinder utlagda på "gatorna" mellan husen bara för att förhindra att folk kör för fort bland alla barn och katter som springer omkring här.


Och de som nästan alltid kör för fort är varubilar och ungdomar… full fart och tvärnit utanför dörren dit dom ska.  Dom som själva har småbarn brukar vara väldigt aktsamma….

   

Men nyss hörde jag en bil som kom i full fart, jag satt här på uteplatsen och tittade upp precis lagom för att se bilen nästan flyga över farthindren som ligger strax utanför oss. Sedan drog den järnet några tiotal meter till, tvärnitade… och ut klev en av småbarnsmammorna i området.  Man upphör aldrig att förvånas….   

   

  

Husse o Ibsen har varit till vetten idag. Jag fick en uppenbarelse igår och kollade Ibsens vaccinationsdatum, han ska ju tävla nästa helg.  Och det var väl tur att jag gjorde det då… nu har dom varit iväg och förnyat den där vaccinationen.   

   

   

När jag gick upp i morse var det mulet ute, och då tänkte jag att "idag drar jag iväg med doggsen och tränar lite", men när alla morgonsysslor var avklarade så sken solen från en klarblå himmel igen och det blir lika varmt idag som det var igår.

   

Fast jag har inte alltid varit sån… sån att jag inte tränar i gassande sol alltså. När Salza var på G och vi klättrade uppåt i klasserna, då tränade jag ofta i solgasset. Och det gjorde jag förstås bara för att hon skulle lära sig att det var kul att jobba även om det var varmt och soligt.    


Kurt skällde på mig ibland, han tyckte att det var för varmt att träna… men det gjorde nog nytta tror jag. Jag har ju en hund som jobbar oavsett väder…   

     

Hoppas ni har en fin dag, och en härlig helg framför er!!   

    

  

Av tedsams - 5 juli 2012 17:42

... sög musten ur mig redan i morse. Nedrans så varmt det är i vår tvättstuga när det är så här varmt ute.   Fönstren går bara att öppna en liten bit och med alla maskiner som dundrar och går i tre tvättstugor så blir det snabbt bastuvarmt.


Jag drog på mig en jäkla huvudvärk som inte har släppt på hela dan. Jag har försökt hålla mig i skuggan, men det hjälper tyvärr inte, hvudvärken envisas med att finnas kvar.    


Och inte blev det bättre efter vår promenad idag.... solen gassade helt galet och det är med all säkerhet årets varmaste dag här uppe.


Och hundarna försvann för mig....  ser ni dom nånstans...?

  

   

Ja, dom finns där... Ibsen syns väl hyfsat, och Salza kan man skymta om man har lite fantasi. Men nedrans så dom röjde i värmen i det där höga gräset.   


Men annars så håller dom sig helst i skuggan, ingen av dom är speciellt förtjust i värmen när det blir så här varmt.

  

  

Några som däremot trivs alldeles ypperligt med värmen är våra blommor på uteplatsen... jisses så dom blommar.

   

   

    

  

Penséerna i den här sista krukan är kvar sedan i påskas. Dom höll på att frysa ihjäl då, men nu gottar dom sig minsann  i solen... och växer och växer och växer....         

  

Och vår lilla kruk-tomat verkar också må bra i solen....

  

   

Men nu när middagen är avklarad för både oss och doggsen så skulle det kännas skönt att sitta ute i skuggan i en skön stol och läsa en bra bok. Men HA..! kan man säga om det då. Jag har ingen riktigt skön utestol, och böckerna som jag lånade senast är inte nåt speciellt bra, jag har lagt flera av dom åt sidan.  Så därför sitter jag har då istället....   

    

Förresten så har jag glömt att berätta att Salza var rejält sur på mig häromdagen. Den där dagen då det regnade och vi var ute och letade checkpoints.... då sa jag till henne att kliva ner i en grop framför en rotvälta, bara för att jag skulle få ett roligt kort.    Det är faktiskt regnet som gör att bilden är suddig, det vräkte ner....

   

  

Och visst hade hon rätt när hon skällde på mig, lilla Salza.    


Tänk om rotvältan slagit igen över henne....   det spöregnde ju och marken luckrades upp och vattnet rann i strida strömmar runt den där rotvältan.  Jaja, det gick ju bra, men jag lovade henne på stående fot att aldrig mer säga åt henne att göra såna dumheter.   

   

     



Av tedsams - 4 juli 2012 18:43

Ja, idag träffade vi träningskompisen och tränade en stund. Bland annat så lät vi hundarna göra några sökslag, det är ju det allra roligaste dom vet.   

  

Och han som fick börja först, han som sedan skulle sitta i bilen och vänta, han hade andra åsikter om det, han.


Så här såg det ut när Salza hittade figgen ute i buskarna…. 

   

   

Han som inte ville sitta i bilen och vänta, hade hoppat ut genom fönstret och fortare än blixten sprungit till sin matte ute i bushen.   

   

Men Salza låtsades som inget, tog sin rulle som vanligt när hon hittade figgen (figgarna), och hämtade sedan matte… och när matte sedan upptäckte vad Salza hittat i buskarna så blev det skratt ute i skogen.   

   

  

Vi har tränat lite hopp på agilityhinder också, det kan ju bli såna på tävlingen nu när hoppet kan ingå i rallybanan.  Det ska vara hinder som antingen ser ut som lydnadshindret eller också som ett agilityhinder, och Salza är ju inte van vid agilityhinder i lika stor grad som det vanliga lydnads/brukshindret.

   

Men det var inga som helst problem. Hon har ju lärt sig agilityhindren en gång i tiden, i sin ungdom, och det mindes hon sannerligen. Jisses….    

  

Sakta…!  SAKTA…!  vrålade hennes matte när hon drog i 100 knyck över balansbommen.  Och A-hindret är ju skitkul… liksom däcket…. och gungbrädan. Jaja, med en annan matte så skulle hon nog passat bra på en agilitybana.   

    

Det är det jag alltid har sagt….  hennes matte är oftast bara en belastning...   

   


För övrigt så har det varit en knorkig dag idag…..   

  

Jag har väntat på ett telefonsamtal från läkaren, och det telefonsamtalet skulle resultera i ett recept.

I och för sig skulle han ringa redan igår, men när jag stötte på i morse så fick jag besked att han skulle höra av sig under dagen.


Ok då…jag sa till att han då fick ringa på min mobil, och var noga med att ha mobilen med mig överallt…. men ingen ringde.


När jag hade tränat färdigt med doggsen (Ibsen var också med) så gick jag en promenad med dom så att dom fick rasta av sig, sedan åkte jag till köpcentrat för att handla mat.

  

Idag var det några fler än jag som skulle handla… puuust… men jag handlade det jag skulle ha, och just precis när jag hade laddat upp nästan alltihop på kassabandet, då ringde det förstås från läkaren.   


Jättelång kö bakom, och jättesnabb kassörska… vad gör man då??


Jo, jag säger som det är och frågar om jag kan ringa upp. Nej jag återkommer om en liten stund får jag till svar.

Jag betalar och packar ner mina varor, släpar ut dom till bilen och sitter där och väntar en stund. Apoteket där jag ska ta ut den där medicinen ligger nämligen också i köpcentrat.  Känns inte så kul att åka hem och sedan tillbaka igen.


Men ingen ringer, så jag tar mig genom köerna fram till apoteket och sitter där en stund och väntar på telefonsamtalet… som inte kommer.

  

Nu skiter jag i det här, tänkte jag efter nästan en halvtimma, och så åkte jag iväg….. ut på motorvägen med all den trafik som det är där sent på eftermiddan…. och då ringer förstås telefonen.   

   

När jag väl fått fatt i den och ska svara, samtidigt som jag kör, så lyckas jag förstås avvisa samtalet istället för att svara på det.   

   

Stannar på en avfart och försöker ringa tillbaka, men det går inte.  Jag åker hem, måttligt irriterad….

    

   

Och så småningom, sent omsider ringer det igen och jag får välja vilket apotek jag vill hämta medicinen på. Den ska faxas dit omgående….

   

Väljer ett apotek hyfsat nära, ett apotek som alltid brukar ha all medicin hemma, i alla fall den medicin som jag brukar behöva.

  

Ut till bilen igen och så åker jag till apoteket… som inte har just den medicinen hemma just idag.    Ber dom kolla vart den finns…och den finns på apoteket i köpcentrat där jag tidigare idag satt och väntade på det där telefonsamtalet som aldrig kom.  Så jag åker dit, får min medicin och åker hem igen…..

     

Näe… det är kul att träna hund, men resten av den här dagen kan jag lika gärna vara utan.

   

Och så har jag dessutom slarvat bort mitt lösenord till SBK Tävling. Inte mitt egna privata, utan det som gäller klubbens rallylydnadstävling.   


Jag rensade bort en massa tempfiler på datorn häromdagen, och tydligen så svepte den då bort alla filer med mina lösenord. Så nu har jag problem både här och där….    

  

För det är nämligen också så att jag slarvat bort en hel mapp med viktiga mail. Bland annat såna där mail där mina lösenord bekräftas, och många andra mail som var viktiga av olika anledningar… den mappen har jag lyckats få att försvinna alldeles spårlöst. Och det är ju jättekul…!!   

   

   

Men herregud… varför ska inte saker och ting jäklas om dom nu kan det….. så trist livet vore om allting gick sin gilla gång.   

   

  

 

 

Av tedsams - 3 juli 2012 11:00

Det är en rolig motionsgrej som finns i en massa städer runt om i landet. Kanske har ni det hos er också? Kolla på

 www.hittaut.nu om ni inte vet…..   

 

Det är bl.a orienteringsklubbar och kommuner som ligger bakom idén… och det går helt enkelt ut på att leta upp olika checkpoints ute i buskagen, notera den märkning som finns på just den checkpointen, och sedan redovisa in resultatet via nätet.  Då deltar man i en utlottning av vinster som görs varje månad + att man får en massa motion.


Det pågår bara under sommarmånaderna, och man "släpper" lite nya checkpoints varje månad, så de som är ambitiösa och vill hitta alla, får lite påfyllnad då och då.


För det är många som sysslar med det här, och det är många som hittar alla checkpoints.  Jag har inte brytt mig om det här förr om åren… även om jag har lätt för att hitta hit och dit, så är jag inte kanonbra på att hitta exakta punkten på en karta…. men igår kom jag på att det ju är lätt som en plätt med den app som finns till telefonen, kombinerad med GPS-funktionen.   


Och för den som har en GPS där man kan lägga i koordinater, är det ju skitenkelt.  Då är det bara att hämta koordinaterna på hemsidan, mata in dom i GPS:en och så knalla iväg efter de anvisningar GPS:en ger.


För den som inte vill fuska finns det en detaljerad karta där alla checkpoints finns utmärka. Och på kartan finns inga gatunamn (jodå, det finns checkpoints inne i centrum också) eller andra liknande ledtrådar, där gäller det att kunna läsa kartan för att hitta rätt.  Det är liksom lite sportsligare att göra så tycker jag…  men jag faller nog ändå för frestelsen att använda appen i telefonen tror jag.  


Och jag har inga ambitioner att hitta alla (finns nåt runt 115 nu tror jag, och fler blir det), så som många har. Då får man åka bil till vissa  ställen och så knalla iväg ut i buskarna där… nej, jag ägnar mig åt dom som finns inom rimligt avstånd, det lär nog sysselsätta mig tillräckligt tror jag.  Men det är lite kul att ha ett mål med promenaden….   vi (hundarna och jag) tog våra första två checkpoints i närområdet här igår.


Idag ska vi avverka några fler tänkte jag…. har satt telefonen på laddning, det tar tyvärr styggt på batteriet när man använder GPS:en.

  

Igår gick vi och letade checkpoints i hällande regn. Det kom ett skyfall medan vi var ute, och vi sökte skydd i en gångtunnel ett tag, men lite senare överraskades vi av ett skyfall till, så vi var minst sagt genomvåta när vi kom hem.

  

   

Det är så där knorkigt väder här nästan varje dag… solsken och blå himmel ena stunden, sedan hällande regn i en halvtimma… och sedan solsken igen. Fast det är ju bättre än regn hela tiden förstås…..   

  

Hoppas vi har tur och prickar in lite uppehållsväder under promenaden idag....   

    

   

 

 

 

 

 

 

Av tedsams - 2 juli 2012 09:34

I alla fall än så länge. Vädret har en tendens att ändra sig frampå eftermiddagen, då blir det molnigare och sämre väder, igår rentav regn hela kvällen.   

  

Fast i förrgår, då var det regn på natten och på förmiddan och sedan när jag gick ut med doggsen då kom solen och då blev det bastuvärme ute.   

   

Men det stod i tidningen idag att det har varit kallaste juni på många, många år, och det kan man ju lätt tro på. Det är väl dags för lite sommarvärme nu, annars hinner vi ju nästan inte få nån sån innan snön börjar dala ner igen.   

    

   

Ni vet, jag har ju ofta sagt att jag inte tycker om överraskningar. Jag gillar ingen form av överraskningar, inte ens roliga sådana. Och det beror säkert på mitt allmänna kontrollbehov, överraskningar har man ju ingen kontroll över….   

  

I alla fall så ringde telefonen i lördags, precis när jag kommit hem från hundpromenaden.  Det var en kollega från förr i tiden och han var här uppe på semester tillsammans med sin fru, och nu tänkte dom hälsa på om det passade….

  

Och det är väl en av de få gånger som jag uppskattat en överraskning… det var kanonroligt att träffa honom igen. Vi jobbade på två olika myndigheter (grannmyndigheter) med exakt samma arbetsuppgifter, och vi har gått massor av kurser och utbildningar tillsammans under årens lopp. Och vi har varit på konferenser tillsammans, och vi har under många år stött och blött alla problem som dykt upp på jobbet….

    

Jag har ju ingen kontakt med mina tidigare arbetskamrater, och det känns inte så himla angeläget heller, men om jag nu skulle välja nån som jag skulle vilja träffa efter dessa 9 år som gått sedan jag slutade och flyttade hit upp, då skulle det nog vara han.

   

Och han var sig lik, på alla de sätt…. och det var ju skönt. Ibland när man träffar på människor som man inte sett, eller pratat med på länge, då kan det ju bli lite krystat och lite ansträngt. Men med honom var det som om vi pratats vid förra veckan….

     

Som ett exempel på att tonen mellan oss alltid varit hjärtlig men kanske lite rå, så kan jag ju berätta att han ringde hit en gång några månader efter det att jag flyttat hit.  Kurt svarade i telefonen, och han presenterade sig som min tidigare arbetskamrat och så säger han att han måste ju ringa och kolla läget, för han undrar så….  "Hur fan är det att leva ihop med Barbro??"


Jaja…     

   

  

För övrigt så händer det nada här….  det är ju inte så våldsamt upphetsande när veckans matshopping är det mest spännande som sker.  

  

Nu har kommunen dessutom gått ut med varningar för skabbrävar här i området också….  det finns tydligen massor av såna stackare i skogarna här, och dom varnar hundägarna för att det lätt smittar över till hundar, och det är ju tyvärr sant.

  

Så nu när jag har gått hela vinterhalvåret och längtat efter att kunna gå i skogen med hundarna, då ska man behöva vara rädd för rävskabb om man sticker dit näsan…. inte alls kul.  


Fast fördelen med våra hundar är att dom springer på vägen/stigen om det finns en sån.  Dom ger sig inte in i buskagen så ofta, det är bara Salza som då och då gör en utflykt dit till nån spännande doft. Och dom där skabbisarna hänger ju inte direkt i luften och väntar på ett offer… dom finns på träd där rävarna kliat sig, och på högt gräs och buskar där rävarna passerat eller i legor där rävarna vilat.

  

Men det är klart… känner hundarna doften av en räv som nyss passerat då ger dom sig väl iväg in i grönsakerna förstås….   jaja… inte sjuttan kan jag avstå från skogen hela sommaren inte.  Vi får väl chansa och hoppas att skabbrävarna inte väljer samma område som vi….

   

  

Jag minns en gång för många år sedan när jag var på jaktprov med Samson. Vi gick i terräng med högt gräs och lite buskage, det var en hund som jobbade och många hundar som gick efter och tittade och väntade på sin tur. Som väl är så satt mina hundar i bilen just då….

  

För rätt som det är så kommer det en stackars ynklig skabbräv rusande mitt uppe i alltihop. Han sköts förstås direkt, men alla som hade hundar med sig i det området fick ju rådet att bada hundarna ordentligt i speciellt skabbmedel så snart de kom hem…. inte så kul att få sånt med sig hem från ett jaktprov, men sånt kan förstås hända. Skönt att räven slapp sitt lidande i alla fall….

   

    

Jag var förresten till stora köpcentrat i går också. På lördagen regnade det ju hela förmiddan och en bit fram på dagen, och igår var det solsken och varmt…. och då tänkte jag så här…


När det regnar åker "alla" till köpcentrat, och när solen skiner och det var VARMT ute, då åker dom INTE dit…. och tänk så rätt jag hade.  Det var nästintill tomt och öde jämfört med hur det brukar se ut där.  

   

Och jag hade ett ärende till Kjell & Co, och där brukar det ju alltid stå massor av farbröder i kö…. igår var det alldeles tomt där, förutom två expediter… och så jag då.   

  

Jag kommenterade det, och en av killarna flinade lite och sa att "du skulle du sett igår, vi hade nog aldrig mindre än 40-50 st i kö här under hela dan, idag ska vi njuta av lite lugn och ro".

    

Hoppas ni har en fin vecka framför er…. och att solen skiner på er varje dag!!   

    

    


Skapa flashcards