Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 27 maj 2012

Jo, så här var det….

Av tedsams - 27 maj 2012 08:55


I går morse plingade telefonen upp oss 05.15    och 06.45 körde jag ut bilen ur garaget och styrde kosan norrut. Strax efter 07.00 hämtade vi upp träningskompisen och sedan drog vi iväg ännu längre norrut. Två och en halvtimma senare var vi framme där dagens rallylydnadstävling skulle gå av stapeln.

   


Och vi ställde in oss på en lååång väntan eftersom vi hade sista startnumret (nr 45) och träningskompisen hade startnummer 39.

  

    

Det blev ett par-tre skogspromenader, och det blev bus och lek hundarna emellan, och det blev en stund ensamma i bilen för hundarna, som då passade på att underhålla omgivningen med diverse sångnummer, och det blev matrast…


     


 och det blev väntan… och väntan… och väntan….. i gassande solsken, tur att det inte regnade.

   

       


Vid 14-tiden var det äntligen vår tur. Då hade Salza alldeles strax innan kurat ihop sig som en liten kringla och lagt sig till ro för att ta en    vid mina fötter, där jag stod på grusplanen och väntade. Första gången på hela dan som hon tänkte ta en tupplur….   

       

    


Gårdagens bana var kort och mycket lätt, så här kommer en detaljerad beskrivning om hur vi gjorde bort oss 

   

   


Vakna NU!!! hojtade jag när det strax var vår tur. Vadå…?? Vad händer..??? ska vi göra nåt…? säger Salza då och ser sig yrvaket omkring.    

   


Ok… starten klarade vi bra, vi kom i väg på samma gång till och med, inte illa med en avslagen matte och en halvsovande Salza.   

  


Sen var det enkelslalom… men herregud matte, du vinglar ju… är du inte nykter..? säger Salza då och tittar lite konfunderad på mig.

    


Nästa skylt var Sitt- Gå runt. Matte stannar, och Salza ruskar förvirrat på huvudet… Stannar du?? Här..?? Oj, jaha.. ska jag sitta då…? och så sätter hon sig… nästan på mina fötter, och lyfter som vanligt upp ena framtassen lite. Och när klantiga matte ska gå runt Salza så blir det trångt vid skylten och matte lyfter inte på fötterna ordentligt utan sparkar till skylten lite. Där blev det 1+3 minuspoäng….   

    


Nästa skylt var Sväng höger, och där lyckades vi faktiskt göra utan att snubbla eller krocka eller nåt annat sånt där fånigt…    

     

   


Sen blev det Sitt framför, höger ingång, framåt…. OK då, sa Salza och vaknade till. Här brukar jag få en korvbit så här gäller det att gör ordentligt ifrån sig… och så lyfte hon för säkerhets skull på ena framtassen för att se riktigt gulligt bedjande ut. –1 poäng till…..    

  


Sen var det 270 grader vänster och det blev alldeles rätt… Långsam marsch som kom därefter fixade vi också utan att göra bort oss. Ett sidosteg till höger gick helt OK, och när det sedan blev Normalt tempo så klarade vi konstigt nog det också….    

   

  


Helt om vänster, hund höger var inga problem heller… det är rent av lite kul, säger Salza alltid om den skylten. Hon gillar att gå bakom ryggen på sin matte...    

   



Sen kom den där Sitt, 1 steg framåt, Sitt, 2 steg framåt, Sitt, 3 steg framåt, Sitt. Lätt som en plätt säger både jag och Salza om den. Snabba, snygga, raka sättanden..… och med en lyft framtass vid två av sättandena…. –2 p där.   

  

  


Sen kom vårt paradnummer…. Läggande under gång. Det momentet har Salza gjort kanonbra och blixtsnabbt alltsedan hon var året gammal. Många tior har vi fått på det momentet på lydnadstävlingarna… men igår stannade hon förvånat vid min sida när jag sa Ligg!!


Hon tittade frågande på mig…. Sa du nåt, matte? och jag sa Ligg igen…. och då sa Salza… Vaddå Ligg? Hur gör man då????? Ligggg!!!! sa matte då… Jaha..!!! sa Salza så här menar du? och så sa det pang i backen.

Där blev det –10 p förstås… det var läggande under gång det skulle vara, inte nåt annat.    

  



Sen blev det vänster spiral, och i det momentet går ju Salza igång lite så där blev det lite lattjo lajbans, men inte så mycket att det blev nåt minuspoäng i alla fall. 

  


Och sen var vi i mål….. 17 poäng fattigare….  tänk så det kan bli   

   

   


Och jag tror inte att Salza nån gång fattade att det faktiskt var meningen att hon skulle prestera nåt där inne på planen. Hon var lite frånvarande och noll engagerad hela tiden, och det har sin förklaring förstås.

   


Vi klarar inte av såna där långa väntetider. Eller… jag klarar inte av såna där långa väntetiden. Jag blir avslagen och omotiverad och slö, och naturligtvis blir Salza likadan då.   

  


Det är ingen ursäkt på nåt vis, men en förklaring i alla fall eftersom Salza faktiskt kan de där momenten kanonbra i vanliga fall. Och det är naturligtvis helt och hållet mitt fel och mitt ansvar att det blir så. Men vi har varit ute för flera timmars väntan på några lydnadsprov också några gånger, och det blev inte nåt bra av det heller.   

  



Nu har vi tävlat två ggr i rallylydnad, och båda gångerna har vi haft otur och blivit lottade att starta sent, med låååånga väntetider som följd. Det vore himla roligt att få starta tidigt nån gång och se om det gör någon skillnad. För min del vet jag ju att jag skulle känna mig väldigt mycket mer alert och på G, och antagligen skulle det bli detsamma för Salza.



Salza är ju van att vila mycket på dagarna… ja, det är väl egentligen de flesta hundar antar jag…. och när det då blir en dag då hon är vaken och igång från kl 5 på morgonen ända fram till kl 2 utan nån enda liten tupplur, då är det inte konstigt att hon blir trött och avslagen. Hon är lugn och avslappnad när vi väntar, men hon vilar ju inte.


Hon ligger och kollar på allt och alla, och när vi tar små promenader så är det mängder med dofter som ska undersökas… och hur trött i lilla huvudet blir hon inte av sånt då?



Jaja… inga bortförklaringar, men det finns ju alltid en förklaring till att sånt här händer. Och den förklaringen är som alltid….. bristande träning.   

    


Jag måste ju komma på hur vi ska undvika sånt här, om vi nu har oturen att få ett sent startnummer nästa gång också. Träna på att vänta länge och sedan ändå prestera på topp, men hur ofta kan man lägga upp träningen så att man får övning på sånt då??

   


Banan var ju kanonlätt, men det var nog ingen fördel den här gången.Träningskompisen sa detsamma… lite svårare och klurigare så hade hundarna nog skärpt till sig lite mer… och vi också kanske. Man vet ju inte, men vi kan ju få inbilla oss det...    

        


Träningskompisens hund gjorde nästan exakt detsamma som Salza, fast dom sparkade inte på nån skylt förstås. Dom gjorde istället några andra smågrejor så vi hamnade faktiskt på exakt samma poäng… lustigt tyckte vi. Och det där förhatliga läggandet under gång som gav oss –10 p, det utförde dom (eller utförde inte eller hur man ska säga) exakt likadant som vi gjorde.

       


Fast det var många som gjorde fel på det momentet…. det såg vi på de tidigare ekipagen, men jag kände mig väldigt trygg där. Läggande under gång missar ju aldrig Salza…. utom igår då.    

  

   


Jaja, det var en trevlig utflykt, och alla poäng från 70 och uppåt är helt OK för vår del. Vi hamnade ju på 83p och det är som sagt helt OK, även om det är 10p sämre än i premiären. Men så snart vi började träna rally insåg jag att i den här sporten kommer vi aldrig att stå överst på prispallen, så våra ambitioner sträcker sig inte så långt.

   

Fast Salza o Gimzo fick posera överst på prispallen i alla fall, trots sina ibland så klantiga mattar så är dom ju i alla fall allra, allra bäst.   

  

       


Vi var i alla fall hemma strax efter kl 18, och då var vi nästan lite halvkokta…. i alla fall vi människor. Hundarna hade det svalt där bak i bilen, men vi körde mot solen och satt i gassande sol hela vägen hem… pust…   

    

   


Nu är det 3 veckor till nästa tävling, och då ska jag hålla tummarna för att vi får ett tidigt startnummer så att vi får prova på det nån gång också.

   


Fast…. gör vi bort oss där också så har jag ju inget att skylla på då förstås…. hihi…     

    

   


Idag ska vi nog inte göra så mycket tror jag. Jag vaknade vid 5-tiden av att en geting hittat in genom det öppna fönstret och surrade runt mig och hundarna. Och när jag väl fått ut den igen så var jag klarvaken…. känns som att det kan bli en lång dag idag. Men solen skiner och det blir säkert kanonvarmt, lika bra att njuta så länge det varar.    

    

    


 


 
 
BMW o Rudi

BMW o Rudi

27 maj 2012 10:12

Oj så väl jag känner igen mig och Rudi i din beskrivning! Tidiga morgnar, långa resor, dofter, väntan, väntan, väntan, dofter, väntan och så plötsligt...upp och prestera, hlst på topp! Sen lång väntan igen på prisutdelning, lång resväg hem och så har 10-12 timmar av livet gått för tre minuters halvdant rallylopp. Voffor gör vi på detta viset?

http://www.bmwsfotoblogg.blogspot.com

tedsams

27 maj 2012 11:45

Ja du... förklaringen är väl så enkel som att det faktiskt är ganska så kul ;)

Men insatsen i rallyn är ju extremt kortlivad, man får mer för pengarna i brukset :) fast det är ju å andra sidan dyrare avgift också.

 
BMW o Rudi

BMW o Rudi

27 maj 2012 11:54

Jo, visst är det roligt! Och åtminstone häromkring är rallyfolk goa och glada tillsammans. Mycket väntan i brukset också, där hinner vi gå ner i varv rejält innan lydnaden...
Snygg träningskompis Salza har!

http://www.bmwsfotoblogg.blogspot.com

tedsams

28 maj 2012 11:13

Ja, i brukset blir det också långa dagar, men man är aktiv i alla fall under lite längre tid. :)
Träningskompisen är en snygging, och dessutom himla trevlig... :)

 
kennelmamman

kennelmamman

27 maj 2012 15:24

Och tänk att träningskompisen kommer från samma kennel som Salza och hans mamma skall gå rallylydnadskurs snart. Så kul skall det bli.

http://www.kvistagrans.com

tedsams

31 maj 2012 07:43

Ja, släkten är bäst :) Och hans mamma kommer säkert att bli minst lika duktig som han är...

 
Ingen bild

stin@

29 maj 2012 14:00

Jag var o tittade på rallytävling nyligen o där var dagen uppdelad så de som skulle gå på em behövde inte komma förrän kl 12. Det måste ju vara mycket bättre.
Ni är duktig i alla fall tycker jag.
Ikväll ska jag och Charma på vår rallykurs, det är sååå roligt!

tedsams

31 maj 2012 07:43

Ja, det är bra om man kan kalla de tävlande vid olika tidpunkter. Men det kan vara lite lurigt eftersom man inte vet hur många som uteblir och man har gemensamma banvandringar. Men det blir väl till att träna på att vänta... eller också nöja sig med att det går som det går ;)
Hoppas det gick bra på kursen!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards