Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 30 april 2012

För att spinna vidare på gårdagens inlägg då.....

Av tedsams - 30 april 2012 10:54




…. och med tanke på en av kommentarerna. Jag har också hört det där lite "nedlåtande" tonfallet när det pratas om rallylydnad. Men jag är ju som ni vet lite gås-aktig och bryr mig inte så mycket, förutom att jag lätt kan dra paralleller med då lydnadsproven kom igång, och när agilityn började.



Det finns förhoppningsvis ingen människa idag som tror att det är enkelt med agility, eller? Gör man några hinder då och då bara för att sysselsätta hunden en stund så är det ju en sak, men den som satsar "på allvar" och vill tävla med sin hund upptäcker snart att det minsann inte är nåt som gör sig av sig självt.



Men när agilityn var ny som gren….  jisses så många nedlåtande kommentarer det kom från alla håll…. och allra mest från dem som aldrig ens provat på.



Och lite längre tillbaka så var det lydnadsproven som fick stryk. Lydnad tävlade bara de som inte dög till nåt annat…. Det sågs lika mycket över axeln då som vad agilityn gjorde lite senare.



Nu är det ett fåtal hundar och förare som når framgång i elitlydnaden, där får minsann varken halvdana hundar eller halvdana förare några framgångar. Och många, många av dom som tittar lite snett på lydnadshundarna kommer inte själv ens i närheten av en sån lydnad som lydnadsproven kräver.



Och nu är det rallylydnadens tur….. Fast det kan ju vara så att det stadiet redan passerat söderöver där sporten är stor. Här uppe ser och hör man i alla fall många roliga kommentarer…   



Nästan allra roligast var den person som inte ville träna rallylydnad för h*n ville inte lära sin hund att gå på höger sida för det kunde "förstöra" i den andra grenarna.



Jag hade liksom ingen lust att ta den diskussionen där och då, så jag sa bara lite försiktigt att: "Tja, det är ju liksom inte det första man lär hunden när det gäller rallylydnad, du kan väl träna andra moment?"



"Nej, när jag tränar nåt så siktar jag på toppen, och i rallylydnaden måste hunden i så fall kunna gå på höger sida, och jag vill inte lära den det. "



Detta sagt av en människa som tränat hund i många år, tyvärr med lite halvdana framgångar, men vem är förvånad? Om man inte inser att hunden bara blir bättre och bättre ju mer den lär sig, då kommer man aldrig nånsin till toppen… oavsett gren.



Fast… det var naturligtvis inte det som var kruxet…. det var bara ett svepskäl. Det är ju inte tillräckligt häftigt med rallylydnad än så länge.

   


Det är bland annat därför jag gärna skulle vilja ha en tävling med alla klasser här uppe. Då kan folk få se att rallylydnad minsann inte är nåt som gör sig självt, eller att det är något fjompigt enkelt som gäller.

  

  


För jag måste väl erkänna att nybörjarklassen inte är nån större utmaning om man tränat lydnad tidigare, men det har ju inte alla… och för dom är det så klart en utmaning. Och själva tanken med rallylydnad är ju att ALLA ska kunna delta och lyckas och få känna sig duktiga. Det ska vara överkomligt för alla, även för dom som inte är några utpräglade tävlingsmänniskor…. och även för dom som har en ras som vanligtvis inte gör sig så bra på tävlingar.


 


Jag själv ser med stor förväntan fram emot ytterligare två kvalificerande resultat i nybörjarklassen så att vi kan få tävla i fortsättningsklassen sedan. Redan där börjar det bli lite knöligt…. och det är ju kul.   



Men, men… vem vet vad som händer. Det är lätt att göra bort sig också, kanske tar det sin lilla tid med dom där tre kval-resultaten.

  


Nog tjatat om rallylydnaden för den här gången. Men sanna mina ord….. om några år är det nog ingen med minsta lilla vett i skallen som tittar nedlåtande på rallylydnaden heller.

   

   


Men jag är ganska så fascinerad av att det alltid är dom som inte tävlar, som har mest åsikter om att tävla med hund.



Man måste inte alls tävla med sin hund, men om man väljer att inte göra det så kanske man ska ligga lite lågt i vissa diskussioner. Teori och praktik är ju trots allt inte alls samma sak….    

  

  


I dag är det Valborgsmässoaftonen, och i mitt förrförra liv var det alltid förknippat med lite kalas och släktträff och så… så är det inte numera.



Det blir inget speciellt firande här hos oss idag, och imorgon är det kursdags så då blir det några timmar på klubben. En ganska vanlig helg alltså… trots att det är en "ovanlig" helg…. måndag o tisdag brukar ju inte vara helgdagar så speciellt ofta.

  


Fast det är ju ingen helgdag idag förstås, bara i morgon… men eftersom det är en klämdag i år så är det nog långhelg för många. Som jag så ofta sagt tidigare… en av fördelarna med att arbeta, är att man då uppskattar helger och ledigheter på ett annat sätt än när man går hemma varje dag.

  

  


Hoppas ni får en trevlig Valborgsmässoafton, med en fin brasa och lite annat trevligt!   

   

   


 


 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards