Tedsams blogg

Alla inlägg under februari 2012

Av tedsams - 10 februari 2012 09:34


Nu när tävlingar och sånt kommit igång så har jag roat mig med att kika lite på SBK Tävling för att se hur det funkar…. och jisses så suveränt det är.   



Man ser alla anmälningar och sedan deltagarlistor och PM, och man ser inte bara resultaten utan även poängen för varje enskild hund… kanonbra!   

  


Fast det förutsätter förstås att klubbarna sköter det där ordentligt, men det får vi ju hoppas att dom gör.


Och så får vi ju hoppas att klubbarna använder alla funktioner som finns i systemet, då kan det nog blir väldigt, väldigt bra tror jag.

   

  


Medan jag ändå satt där vid datorn och knappade  , så passade jag på att uppdatera en hemsida med lite nya länkar, och då kom jag på att jag skulle kika runt lite för att se vem som länkar till mig…. och upptäckte att jag nog gjort bort mig (nu igen!!  ) för det finns folk som tagit bort mig som länk från sin sida… usch och fy på dig Barbro… du har tydligen skämt ut dig på nåt sätt nu igen…  

   


Fast många hemsidor ligger ju i träda nu för tiden. Det verkar bara vara FB som gäller nu… eller möjligtvis en blogg… men det är dåligt med det också på sina håll.

  


Jaja, trender kommer och går…. och huvudsaken är ju att folk själva är nöjda med det dom gör.  

  



Vet ni att jag tror att Salza fick lite träningsvärk efter sitt springande i djup snö igår. Hon är ju van att gå mycket, och att springa på löpbandet, men att pulsa i djup snö där hon inte ens "bottnar", det gör hon ju inte så ofta och det var säkert superjobbigt.  



Men jag tyckte det såg så ut igår kväll när vi gick och la oss… som att hon hade lite träningsvärk… lilla snuttan  . Fast idag är det full rulle som vanligt…  

   

  


Jag ska käka frukost nu, men sen så ska vi träna lite, Salzan och jag. Inomhus alltså… det är –9 grader idag igen så det blir kallt om fingrarna om man är utomhus och ska belöna med godis eller leksaker och sånt. Men igår när jag gick och la mig så var det –19 igen, så det är ju skönt att det i alla fall blivit lite varmare.   

    


Och sedan ska jag sätta mig och pyssla ihop några olika rallylydnadsbanor, ja göra banritningar alltså. Jag har lånat ett antal banor från nätet (med tillåtelse) men det kan ju vara kul att göra egna också. Och det skadar ju inte att träna på att få ihop det bra. Det är inte helt enkelt att få till en bana som är både lagom svår, och rolig, och som flyter bra för den som ska gå den.   

     

Hoppas att ni alla har en härlig fredag…..   

    

     


 


 


 


Av tedsams - 9 februari 2012 19:50


.... och jag tog med mig bollkastaren när vi gick ut, doggsen och jag.   


Springa och leta försvunna tennisbollar i snön var nog bra motion för både ben och huvud tror jag   Salza fick kämpa rejält, Ibsen tog sig i och för sig fram mycket lättare, men titta så han såg ut när vi var klara. 

    


Salza klarade sig mycket bättre, några små snöbollar i öronen och så is mellan trampdynorna, men det var allt....  men jisses så kul dom hade, och så dom jobbade.   


Men trots -9 grader och snö upp till magen hela tiden, så flåsade dom svårt när vi var klara... dålig kondis kanske..?   


Fast en timmas pulsande och letande efter bollar långt därnere i snödjupet kan nog ta på krafterna hos vem som helst... jag själv hade det ju ganska så bekvämt som stod på den plogade vägen    Fast... lite fick jag också pulsa... nån rättvisa ska det ju vara.


Men man måste ju beundra deras luktsinne som snabbt, och oftast enkelt, hittar bollarna trots att dom sjunker långt, långt ner i snön .


Ibsen är en aning vassare än Salza när det gäller att hitta bollarna snabbt, bara han vet på ett ungefär vart den ligger. Men är dom svåra att hitta, då är det Salza som hittar dom. Hon är uthålligast (hon ger sig aldrig) och hon är också mest systematisk i sitt sök... hon är väl inte spaniel för inte antar jag....    


Men trötta blev dom båda två, dom slukade snabbt sin middag (i vanlig ordning) och sedan dess har dom sussat sött...   


Känns lite skönt att veta att även om jag var lat idag, så har i alla fall hundarna fått motion för både knopp och kropp....    

    


   

  

Av tedsams - 9 februari 2012 13:01


Ibsens älsklingsleksak är en "kantig boll" och det är en av få saker jag har hittat som han inte omedelbart kan bita sönder i småbitar. Den studsar vilt åt alla håll om man kastar den, men nu kastar vi den ju inte inomhus förstås.   


Ibsen brukar balansera den på nosen, och sedan slänga upp den och fånga den i luften… men när han missar den och "bollen" studsar iväg..… då ni...… då har vi tur om väggarna står kvar.

   

      

Då studsar bollen vilt hit och dit och Ibsen efter… han är ju inte precis liten, den hunden…  

Salza har inga såna specialtrick, men vi har jobbat på det där med att byta sida framför och bakom mig, och det fixar hon nu. Över huvudtaget så börjar hon fatta att man faktiskt kan vistas på mattes högra sida ibland också… och till och med sitta och ligga där. Men det satt långt inne…. hjärntvätten jag utsatte henne för när hon var ung var grundlig.  

  

Idag har det bara blivit en massa nyttigheter gjorda här, bäddat, gett hundar mat, strukit en hög med skjortor och lite annat jox, tvättat av alla köksskåp, gjort ren spisen och köksfläkten, dammtorkat, dammsugit och torkat golv….    


Och så snart jag har hämtat andan lite ska jag till bibblan och hämta en beställd bok, och så ska jag rasta/motionera hundar förstås.


Fast om inte löpbandet hade gått i strejk så hade jag nog nöjt mig med en lite kortare promenad med hundarna idag, och sedan låtit dom springa på löpbandet några kilometer.  

    

  

Men nu kan det ju inte bli så, så nu får jag traska på… vilket väl bara är nyttigt förstås… men det tar emot lite idag.    


Men sen, när middan är avklarad, så kan jag med gott samvete lata mig med en ny bok resten av kvällen


Men solen skiner i alla fall, det underlättar ju lite. Men det är ganska så kallt, och så blåser det lite dessutom…. men det gäller väl bara att öka tempot lite på promenaden då så slipper jag nog frysa.    

 Hoppas solen skiner på er också….   

    


  


Av tedsams - 6 februari 2012 19:29


Har nyss plöjt igenom senaste numret av Hundsport och där sett några av reaktionerna på Fredriks Steens debattartikel i ett tidigare nummer.



Och de som jag "håller på" är naturligtvis de som nu skriver och tänker i ungefär samma banor som Fredrik S.


Ni vet, det där med att man måste sätta upp regler och gränser för sin hund… och sedan också se till att hunden håller sig inom de givna ramarna.   



Att man ställer lite krav på hunden, utan att för den sakens skull på något vis vara elak eller skrämmande.


Att man skiljer på vardagsuppfostran och tävlingslydnad.


Att man inte alltid ska försöka (bort-)förklara hundens "olydnad", eller förmåga att alltid göra som den själv vill, med att den "mår dåligt" eller har ont nånstans.


Att hunden inte är rädd och osäker så fort den bär sig illa åt i något sammanhang.



Ja, ni vet… sånt där som jag har babblat om i evigheters evigheter här i bloggen, och på kurser, och vid köksbordet… och överallt….    

   



Det känns så himla skönt när jag ser att det finns "gamla" erfarna hundförare/ägare som tycker och tänker i precis samma banor som jag gör. Har jag fel i mitt tänkande så är jag i alla fall inte ensam om det… fast… har jag fel så är det ju inget positivt att vi är fler som har fel, tvärtom… hmmm… fast vi har ju inte fel.   

  


Men jag tycker nog att alla mina egna hundar är/har varit ett bra exempel på att mina teorier inte är så fel  



Fast det finns säkert hundar som funkar utan att man "uppfostrar" dom också. Vi brukar möta en sån hund ibland på mornarna här…. hon går alltid lös och hon uppför sig som att hon inte alls ser varken mig eller mina hundar. "Vi har aldrig behövt lära henne nånting, hon bara kan ändå" säger hennes husse och ler nöjt.


Och det är förstås kanonbra…. men hur många såna hundar finns det bland landets alla tusentals hundar då??? Inte så många kanske….  



Och egentligen vet jag inte om jag personligen skulle vilja ha en sån hund… Jag minns lilla vilda, galna Salza när hon var valp, vilket jobb jag hade innan jag fick henne att inse att man inte alls ska anfalla alla människor man ser för att hälsa på dom som om dom vore den allra mest efterlängtade människan i hela världen.   



Men om hon inte varit sån då, så skulle hon antagligen inte heller varit min pigga, glada, alltid alerta och arbetsvilliga lilla Flygmyra i dag heller.   



Jaja, vi har alla olika krav och önskemål om hur våra hundar ska vara, och tur är väl det kanske… eller också inte….



Men ingen kan få mig att tycka att jag är elak mot min hund bara för att jag tydligt talar om vilka regler som gäller, och lika tydligt visar hur jag förväntar mig att hunden ska uppföra sig i olika situationer.



Det är inte att vara elak, det är istället att ge trygghet och stabilitet åt livet som hund.  

  


Och jag upphöra aldrig att förvånas över att det finns folk som tycker att man är elak om man tillrättavisar sin hund…. att man kränker sin hund om man korrigerar den på något vis, oavsett hur. Hur mycket hundkunskap har folk som säger så?????   



Men jag säger väl som jag så ofta brukar säga: Upp till bevis då! Bevisa att teorierna håller i vardagslivet…. inte bara med en hund, utan med många hundar av olika raser och med olika mentalitet. Jag tvivlar på att jag får anledning att ändra åsikt.



Näe, nog babblat om det…



Men vet ni… jag längtar efter en ny hund. Då kanske jag (förhoppningsvis) kan bevisa att min lydiga lyhörda Salza inte är en engångsgrej…. fast sina egenskaper är hon ju född med förstås, det är väl bara lydnaden som är min förtjänst kanske.   



Ibland hör jag faktiskt det där, outsagt men ändå ganska tydligt, hos vissa människor… "jaja, en liten spaniel, det är väl ingen utmaning att jobba med". Nähänä säger jag då…. och hur många lydnadschampions finns det inom den rasen då?   



Äsch, jag skulle ju sluta babbla om det där nu…..  men jag blev lite inspirerad av Hundsport 



Hoppas ni har en trevlig måndagskväll framför er…   

    



Av tedsams - 6 februari 2012 11:35



      

        


Det är enda gången Ibsen är lite hänsynsfull mot Salza, när hon ligger i sin säng alltså. Då håller han sig på sin kant. I alla andra sammanhang mejar han glatt ner henne, eller lägger sig på henne, eller kör över henne som om han vore den värsta bulldozer…. men sin säng får hon ha ifred i alla fall. På natten är sängen Ibsens, då sover Salza i min säng, men dagtid används den faktiskt lite då och då av Salza.



När Teddy fanns så var sängen hans, då fick Salza hålla sig på sin kant….

    

   

      


Nästan varje morgon möter vi en kvinna som går samma runda som vi, fast åt andra hållet. Och hon vill så gärna hälsa på hundarna, så jag brukar låta dom få hälsa.   



Eller… Ibsen hälsar… Salza har inte en chans att få komma intill.      Hon blir brutalt bortkörd av Ibsen så fort hon försöker få del av de där klapparna som bjuds. Han är minsann ingen gentleman, den där Ibsen.  

   



Och i morse mötte vi ett ekipage som jag blev lite ledsen över… det var en 10-årig hund som var ute och gick med sin nya matte. Han var omplacerad… 10 år gammal.   Det svider alltid lite i hjärtat på mig när jag hör om gamla hundar som omplaceras… antagligen jättelöjligt…. men sån är jag.

   

  


Idag har kylan släppt sitt grepp om oss, nu visar termometern bara –4, rena rama våren. Och det tyckte tydligen småfåglarna i morse också för det kvittrade som sjutton i buskarna när vi var ute i morse. Jag tror att dom är lite för tidigt ute, men vem vet… våren kanske är i antågande…. fast kanske inte….   

   

  


Vårt (Kurts) löpband har lagt av, och stor sorg råder i huset…..Vi använder ju verkligen det där löpbandet, och Kurt har de senaste veckorna använt det för att försöka träna upp sig efter sin stora operation, men igår sa löpbandet att det fått nog.   



Så idag har jag pratat med en kille på det företagets (där löpbandet är köpt) kundtjänst… en jättetrevlig kille, som glatt erkände att han visste ingenting om löpband…. så det var inte så stor nytta med det samtalet. Men jag gjorde av med lite tid genom att sitta och vänta i telefonen i alla fall….  



Alternativet nu är väl antagligen att släpa iväg löpbandet till affären, där dom i sin tur skickar det till nån serviceverkstad, som sedan ska kolla vad felet är och, om det inte är alltför dyrt, kanske också ska laga det. Och sedan ska det hämtas i butiken igen…..  



Jag måste säga att jag ser fram emot allt detta….. löpbandet är stort och rejält och väger massor av kilo.



Jaja… tur att det alltid dyker upp nya roliga saker som man kan sysselsätta sig med….  

    


Hoppas att ni har en lite roli gare måndag…..   

    

    


 


Av tedsams - 5 februari 2012 10:34


Och klantiga jag tappade den gång på gång idag på promenaden.   Och flitiga Salza hämtade den….. gång på gång.   Hon tycker att sånt är kul, apportgalen som hon är.

   


    

Även om vi går en hyfsat lång promenad två gånger om dagen så blir det ju lite extra motion för henne att rusa iväg i full galopp gång på gång, och det skadar ju aldrig.   

      

  


Förr (innan vi flyttade hit), när jag oftast gick i skogen med hundarna, så lämnade jag ofta en tennisboll efter mig på stigen där vi gick, och så fick Salza sedan springa iväg och hämta den när vi gått en bit.

   


Det gillade hon skarpt, och som längst sprang hon tillbaka 700 m för att hämta bollen… bra gjort tycker jag. 


Jag och de andra hundarna stod ju kvar när hon stack iväg, men hon sprang alldeles ensam så långt det behövdes.


Men här, där vi bor nu, kan man inte göra så… det finns ju folk överallt. Om dom mot all förmodan låter bollen ligga kvar när dom ser den, så skulle dom säkert inte uppskatta en till synes ensam hund som kom rusande i full fart.    



Men tidigt på morgonen, i den här kylan, då är vi alldeles ensamma ute…..

   



Men det var -23 idag på morgonen igen… men går man raskt så fryser man inte. Inte på den timmen promenaden tar i alla fall. Ska man vara ute längre så blir det nog väl kallt kanske… fast jag har faktiskt lite problem med mina luftrör den här vintern. Jag har klarat mig bra i många år tycker jag (har lite knorkiga luftrör ända sedan jag var barn) men i år är det som sagt lite bökigt. Men det är inte värre än att det går utan medicinering, och tur är väl det.


Men Salza fick rimfrost i sina långa ögonfransar idag....   

    

   

I går eftermiddag när jag var ute med hundarna så såg jag nästan inte en enda själ ute… förutom två karlar som kom gående på en av gångvägarna.



"Ursäkta mig!" ropade den ene till mig…


"Ja?" svarade jag….


"Har du sett en svart hund springa lös här?" ropade han då….



Och då fick jag lite problem…. drev han med mig eller…????   



För 10 meter framför mig plöjde kolsvarta Ibsen fram i full fart i en snödriva… lös….    

   


Men jag beslöt mig för att han nog faktiskt hade tappat bort en hund, och inte försökte vara rolig…. och så var det tydligen, för när jag svarade "Nej, jag har inte sett nån lös hund", då fortsatte de vägen bortåt.



Hoppas hunden kom hem så småningom, det är ju lite kallt att vara ute länge nu.   

  


Märkligt nog så klarar sig hundarna från att få köldkramp när vi är ute. Eller…. varje gång vi kommer in på gården här hemma, då börjar Ibsen halta på ett framben… men det är säkert bara ett försök att få lite ömkande från husse.   För övrigt så tassar dom på precis som vanligt…




Hoppas ni har en riktigt lat och skön söndag idag….. eller kanske en riktigt aktiv och flitig söndag… bara att välja det som passar…    

   

      


 


 


 


Av tedsams - 4 februari 2012 09:38


Ja, temperaturen hoppar lite hit och dit i dag på morgonen, men kallt är det i vilket fall. Och i morse när jag gick upp och kikade på termometern var jag för ett par sekunder frestad att fuska och dra ner lite på morgonpromenaden, det var –22,1 sen när jag gick ut, men vaddå???  



Jisses, så länge hundarna inte fryser så vore det väl skam om jag skulle fega ur. Så jag byltade på mig och så drog vi iväg på den vanliga rutten. Men idag såg vi inte nån annan levande varelse så långt ögat nådde…. och promenaden som annars tar 1 timma tog bara drygt 45 minuter så jag gick tydligen på raska fötter idag  

  

Och trots kylan så röjde hundarna precis som vanligt… och jag måste säga att jag har inte så ont av kylan jag heller. Inte så länge jag rör på mig….


Det som var besvärligast idag var att det snöade lite också, och när det la sig på glasögonen så frös det snabbt till is… inte alls kul eftersom jag inte klarar mig utan mina "glysögon"….

Tar jag av dom så hittar jag nog inte hem   Och jag kan inte bara följa efter hundarna heller, för är dom längre bort än nån meter så ser jag dom inte…. så jag hade behövt en liten isskrapa till mina glasögon idag.

  


Men nu är vi hemma och varma igen, och solen skiner utanför fönstret. Det blir en strålande fin dag idag igen… fast kall.

   


När hundarna var avfrostade, och jag avbyltad, så var det frukostdags…. och jag måste nog säga att jag inte alls vill byta bort min frukost mot hundarnas.

   

      


Men idag tror jag att jag ska tillåta mig en lat dag. Kika på skidor på TV kanske, om dom nu åker i kylan, och så ska jag läsa ut en bok   tror jag… och sen så ska ju hundarna ut igen förstås, men fram till dess tror jag att jag enbart ska lata mig.



Fast inte helt… så snart jag har slutat skriva här   så ska jag träna lite med Salza… men sen ska jag lata mig i flera timmar... hoppas jag   

   


Hoppas ni har en fin dag framför er!    

    

    


Av tedsams - 3 februari 2012 16:02


Ja alltid något att glädja sig åt… strålande solsken idag, och en klarblå himmel… men inte varmare än –16 på hela dan…. brrr…   

   

    

Promenaderna blir ju inte kortare såna här dar, men dom går betydligt fortare…    

    

   

Jag har inte så mycket emot kyla, inte så länge man får komma in i värmen efter en stund. Och hundarna röjer runt i snön och verkar totalt oberörda av kylan… men en timmas rask promenad två gånger om dagen räcker, nånstans där går gränsen för vad som är behagligt.... eller uthärdligt kanske man ska säga   

    


Ibsens skägg blir ganska så snabbt fullt med is… det är nog ganska så äckligt att känna den där kalla isen där på hakan hela tiden, skulle tro att han njuter av att bli av med det när vi kommer in.

    

  

Salza har ju inte nåt skägg direkt, men det fastnar lite på henne också... ändå tills hon ruskar på sig, då lossnar det  

  

 

       


Men solen är inte framme så länge  Ooh den når knappt över trädtopparna de få timmar den syns....  men idag var i alla fall himlen alldeles blå och fin... och snöhögarna börjar bli stora.

   

 

     

På vår uteplats har vi sol från tidiga förmiddagen till sena eftermiddagen på sommaren, men än så länge når inte en enda liten solgnutta dit. Ska bli skönt när man kan sitta där ute igen, och pusta över värmen.  

  



Jag har faktiskt varit lite flitig idag…. igen….    Bäddat och plockat undan, gett hundarna mat, skottat lite snö, avverkat två raska promenader på 1 timma vardera, varit till bibblan och släpat hem 9 böcker som jag hoppas är bra, handlat sånt som jag glömde när jag handlade i onsdags, dammsugit och tvättat golv och plockat lite både här och där… och nu ska jag snart laga middag och utfordra hundarna igen.   

  

Sen ska jag ta ledigt resten av dan.….     


Jag fick förressten regelböckerna som jag beställt från SBK idag. Jag har visserligen läst de nya reglerna på nätet, och till och med skrivit ut nåt från datorn tror jag… men jag vill gärna ha den gamla vanliga traditionella regelboken att bläddra i. Så lite senare när middagen är avklarad och hundarna har fått sin mat, då ska jag nog kika lite i de där regelböckerna tror jag.

Ni vet, jag tillhör ju dom där knäppskallarna som gillar regelböcker och såna liknande saker….  

Hoppas ni får en fin avslutning på veckan!!  

   

   


Ovido - Quiz & Flashcards