Tedsams blogg

Alla inlägg under januari 2012

Av tedsams - 21 januari 2012 15:24

   

Ja, vi var iväg för att träna lite idag igen, men det blev mest tjosan svejsan och en massa spring… för hundarna alltså… och det var väl inte så fel det heller.   

  

    

   

Lite nyttigheter hann vi dock med, och så en massa prat medan hundarna roade sig på sitt sätt, så på det stora hela var vi nog alla nöjda när vi åkte hemåt igen.   

    

   

Och sen när vi kom hem (efter en snabbvisit i affären), då var det bara att tassa iväg ut igen för då var det Ibsens tur att få rasta sig lite. 

   

Men nu får hundarna klara sig för idag, dom ska få sin middag så småningom   , men sedan blir det till att slappa resten av dagen.  Efter middagen ska jag först läsa ut en bok, och sedan tror jag att det är något jag ska se på TV ikväll…    


Men vi har haft en fin dag här idag. Massor av familjer har tillbringat dagen utomhus med skidor och pulkor och skridskor och allt man kan tänka sig som funkar i snön. Några grader kallt bara, och så ett tunt lager nyfallen snö på det andra som redan fanns.


För dom som gillar skidor och snö och sånt så är det ju alldeles fantastiskt med alla dessa dagar då det är bara några grader kallt och snön ligger där och gnistrar kritvit (om man blundar för alla gula kissfläckar förstås  ).


Tänk förra vintern, då hade vi oftast bara att välja på att antingen drunkna i all snö som vräkte ner, eller också frysa näsan av sig när man stack ut den utanför dörren.


Men jag vill förstås ha vår… nu…. men det är väl ingen nyhet förstår jag.   


Hoppas att ni alla får en trevlig lördagskväll….   

   

     


Av tedsams - 20 januari 2012 19:21

Det där eländes protokollet som varit mitt dåliga samvete i över en vecka nu… nu är det både skrivet och ivägskickat… skönt!!! Tänk att vissa saker är så fruktansvärt motiga att göra….  och tänk så skönt det är när det väl är gjort sedan.   

  

   

Vet ni att en av de bästa böcker jag har läst är "I namn av de mina" skriven (berättad) av Martin Gray.  Jag läste den av en slump för många, många år sedan, men jag har den i väldigt klart minne fortfarande.  Det är en berättelse med verklighetsbakgrund, och huvudpersonen är polsk jude. Ja, ni förstår ungefär vad boken handlar om… men jag lovar… den är superbra och berättelsen sträcker sig över många, många år. Läs den gärna… 


Ja, det var dagens boktips det   ….  lite omväxling till alla böcker om hundträning kanske.

  

   


Jag fick ett mail från en mycket klok ung vän häromdagen. Hon skrev bland annat så här: "Man vet aldrig vart livet för en och vill man något så tveka inte. Problem kan alltid dyka upp på vägen men de är till för att lösas".


Tänk så rätt hon har…  och har man dessutom nått min ålder så har man inte så mycket tid på sig att invänta "rätta tillfället".  Undrar om jag var så klok när jag var ung? Tror inte det, i så fall skulle nog mitt liv sett lite annorlunda ut tror jag.


Jag brukar inte ångra sånt jag gjort i mitt liv, bortkastad möda anser jag. Det som är gjort är gjort… och jag brukar inte grubbla över mitt förflutna heller,  det tillhör historien nu…. men ibland så sticker det upp en liten tanke här och där… " tänk om…."  fast jag brukar knuffa bort de funderingarna så fort jag kan.


Det som är gjort är gjort och det är ju upp till en själv att göra det bästa av det…. eller också att förändra det som inte är bra.    

   

  

Men… tänk om….. tänk så annorlunda livet skulle kunna vara då. Kanske inte alltid till det bättre, det kan man ju inte avgöra, men alldeles säkert i alla fall annorlunda.

  

  

Jag pratade med min syster häromdagen, och då blev vi lite djupsinniga och jag påpekade att jag anser nog att allt är möjligt, frågan är bara vilket pris man är beredd att betala. Och visst ligger det väl något i det???  Allt har sitt pris, och frågan är som sagt om man är beredd att betala vad det kostar… och då pratar jag inte enbart om pengar.


Äh… ingen idé att babbla om sånt där, vi är alla olika, med olika värderingar, så med största sannolikhet så är det inte så många som tänker som jag.  Och det kanske är tur det…    

   

   

I alla fall så har jag roat mig med att sitta och kika på MH-protokoll idag. Var egentligen bara ute efter protokollet för en enda hund, men jag fastnade i en massa protokoll… och insåg att jag har en hund som passar mig alldeles förträffligt perfekt.   

  

Jag jämförde nämligen de andra protokollen med Salzas, enbart för att kunna göra mig en bild av hur hunden agerat, och jäklar vilken rolig hund jag har.

   

Skämt åsido….  Tittar man på MH-protokollen från andra hundar så borde man ju få en bild av hur hunden fungerar i olika situationer, det är ju det beskrivningen är till för, och det är inte lätt att hitta protokoll som man gillar. 

  

Eller… som jag gillar….  jag har ju tyvärr helt klart för mig vilka siffror jag  vill ha på de där protokollen, och det är inte enbart av godo att jag har mina åsikter om det.  Det finns ju inga såna protokoll…..   

   

   

Jodå, det gör det förstås, fast dom är inte så lätta att hitta.  Och det stärker också min uppfattning att många springrar idag inte är riktigt vad jag vill ha. Fast det är farligt att säga så också eftersom det är så få inom rasen som är MH-beskrivna.


Nu finns det ju en funktionsbeskrivning för spaniels också, men det är ju inte riktigt samma sak som ett MH. Och jag vet inte riktigt vilken typ av beskrivning jag personligen tycker är viktigast. För rasen som sådan (och för uppfödarna) är säkert funktionsbeskrivningen bra, men det beror ju också lite på vad man som hundägare ska använda sin hund till för aktiviteter.

  

Antagligen är det nog så att jag allra, allra bäst gillar en typ av spaniels som inte är så där exakt rastypiska mentalt sett… inte efter dagens mått mätt i alla fall.

   

Äh, jag vet inte…. men jag vet vad jag gillar, såna hundar som Salza och min gamle Samson (visserligen var Samson en cocker men han och Salza är mentalt väldigt lika) passar mig perfekt.  Därmed inte sagt att andra typer är sämre eller "dåliga" på nåt vis… dom passar bara inte mig lika bra.  Och jag menar inte heller att Salza eller Samson inte är/var rastypiska, det jag menar är väl egentligen att dom inte är som dom flesta andra av samma ras kanske… 

   

Och det är faktiskt viktigt att man "passar ihop" med sin hund, det blir inte så bra annars.  Inte lika roligt som det skulle kunna vara i alla fall….

    

   

Oj… nu höll jag på att glömma dagens lilla skrytstund….    


I morse mötte jag två killar som jag ofta möter på mina hundpromenader. Jag stannade som vanligt, och satte hundarna vid min sida.  För ovanlighetens skull stannade killarna också, annars brukar de bara heja och säga nåt ord medan dom passerar, men i morse stannade de.


"Hör du du", sa den ena och tittade uppfodrande på mig. Jisses ,tänkte jag, vad har jag nu gjort???


Han lät som att han tänkte läxa upp mig på nåt vis…..    


"Jo du", sa han sedan, "du leder helt klart hundligan här i området."


"Jaha…??", sa jag lite frågande…


"Ja," sa han och log stort, "du har de klart lydigaste hundarna i området. "


"Jomen vet du"… sa jag och log tillbaka… "det tror jag också!"


Och så gick vi vidare åt varsitt håll….  men det var himla gulligt av honom tycker jag, det lyste upp min dag i alla fall.    

  


Hoppas ni inte blev alltför illamående nu då….      Önskar er alla en härlig helg!!!!! 

  

   


 


 


 


 


Av tedsams - 19 januari 2012 11:42

Inte en chans att få två platser bredvid varandra på tåget (i djurtillåten vagn alltså), trots att jag inte ska resa förrän i slutet av februari 


Det var dessutom först efter en hel del letande som jag kunde få en plats vid gången, det verkar tyvärr väldigt fullt på de där tågen vi ska åka med. En fönsterplats är ju rena mardrömmen om någon sitter på platsen bredvid, då får liten Salza inte alls plats. Nu får hon väl ligga i gången då, trots alla medpassagerares ilskna blickar och grinigt muttrande. Ni vet, vagnen där man får ha djur med sig är alltid placerad så att alla som ska till bistron måste passera genom den vagnen... himla fiffigt... not.  


Jäkligt synd att jag inte bokade för ett par veckor sedan....   nu blir det nog lite jobbigt kanske. Himla tur att Salza är så cool som hon är....   Men det gick ju bra förra gången vi reste förstås, men då var det väldigt få resande så då kunde vi som hade hundar med oss breda ut oss lite hur som helst. Fast Salza fixar det, hon fixar allt, den tjejen...  

  

    

I morse var allting rent och fint och nymålat vitt när vi gick ut, det hade nog kommit i alla fall drygt 1 dm snö under natten.....

  

  

Och plogbilen jobbade för fullt. Inte illa med såna här fina gångvägar klockan 8 på morgonen när det har snöat hela natten   

  

    

    

Och nu skiner solen dessutom, synd att jag har tvättid mitt på dan idag...  

    

Men igår såg det dystert/dramatiskt ut när vi var ute..... det var väl den annalkande snön om gjorde det kanske. Man kan ju inte tro att det bara är eftermiddag....   

     

     

Hoppas ni har det bra idag också.....  nu är det dags för mig att ila tillbaka till tvättstugan..   

     

  

  

Av tedsams - 18 januari 2012 18:24

Ja, SJ-världen alltså…. Har tänkt ta en tripp ner till Göteborg så småningom, för att beskåda barnbarnet live, och med tanke på årstiden så tänkte jag ta tåget denna gången också.


Men det dröjer några veckor innan jag kan åka, Kurt är ju fortfarande konvalescent och det finns vissa saker som han inte orkar ännu, bl.a rasta Ibsen. Och ska man åka tåg så är ju det bara en fördel att man bokar i god tid, ju tidigare desto billigare.  



Nu har jag ju lärt mig att man ska boka en barnbiljett också, om man har hund med sig. Då får man lite mer plats för hunden. Eftersom man åker i helt vanliga vagnar så kan det bli besvärligt om det är många resande annars, då finns det liksom ingen plats kvar på golvet för en hund… för i gången får dom ju inte ligga, och Salza är ju för stor för att vara knähund i nästan 8 timmar. 


Men… här kommer det knäppa… om jag bokar en vuxen och ett barn så får vi inte platserna bredvid varandra. Beror väl på att jag är för sent ute kanske, men hur åker man tåg i 8 timmar med ett litet barn om barnet ska sitta ett par tre platser bort?? Vem vill ha det så??  


Jag har testat med ett flertal olika avgångar, och det blir likadant varje gång. Så nu måste jag ta hjälp av SJ för att fixa det där… fånigt.    Om det nu går att fixa, annars får jag skippa barnbiljetten, jag har ju ingen nytta av en plats en bit bort, då får hon väl istället försöka kura ihop sig så gott det går bland alla fötter, lilla Flygmyran.


  

Vet ni vad nästa knäpphet är?? Dom har en kampanj nu, SJ. Vissa resor är billigare under en period framöver. Och det är ganska så kul att se att det är inte de billigaste, icke ombokningsbara resorna som är nersatta i pris, utan de lite dyrare som man kan boka om.  


Vilket innebär att den ombokningsbara biljetten blir rejält billigare än den icke ombokningsbara… undrar vad SJ tjänar på det??  För jag vägrar ju tro att de har pris-kampanjer som de inte tjänar något på…


Men skit samma…. det innebär för min del att jag och Salza kan åka tur och retur Sundsvall-Göteborg för lite drygt 500:-, det måste man väl säga är billigt.   Jag måste bara försöka fixa den där Salza-biljetten också…

  

  

Med bil så skulle det bli 150 mil t.o.r och bensinen kostar nåt runt 14.50 litern…. enbart resekostnaden hamnar då nånstans runt 2.000:- Visserligen drar väl inte bilen 1 liter/mil, men man ska ju räkna andra kostnader också...  Så just nu, mitt i vintern, så är det enbart vinst med att välja tåget. Om det går förstås, det vet man ju aldrig när det gäller SJ. Men förhoppningsvis så är de värsta vinterstormarna över när vi ska åka, i alla fall söderöver… och vilken tur att tid är det enda jag har gott om.   

  

   

Och vet ni en sak till? Jag fyndade en resväska häromdagen.  Jag lärde mig massor om att resa med hund när jag och Salza åkte tåget till och från Göteborg förra gången.  Då släpade jag på två stora, ganska så tunga väskor, och det var lite struligt på Stockholms Central när vi skulle byta tåg där. Det var långt att gå, många trappor och rörigt och jobbigt med en väska i varje hand, och så Salza bland alla människor.  Tack vare väskorna som jag bar så fick jag henne så långt ifrån mig då… inte så bra bland många människor.    

  

Men jag hade sällskap från Göteborg till Sundsvall med en tjej som reste med en katt. Det var hon som berättade om barnbiljetten, och det var hon som påpekade att om man har en väska på hjul som man kan dra efter sig, då kan man också binda fast en bag ovanpå väskan, då behöver man inte bära något alls.

    

Sånt där vet man inte bara så där av sig självt när man annars alltid har åkt bil vart man än ska.  Då behöver man ju inte tänka så mycket på hur många väskor det är eller hur lättburna eller hur tunga dom är.


Men nu har jag som sagt fyndat en resväska. Verkar kanonbra, stora hjul som rullar bra, och en stadig, lagom stor väska som inte blir alltför tung även om den är fullpackad. Och den kostade 250:-, det tycker jag var ett bra pris. Kurt gissade på "bortåt 1000-lappen" när jag kom hem med den och han skulle gissa priset.


Så nu är det bara biljetterna kvar då… ska försöka fixa till dom i morgon. Och sen gäller det bara att hålla tummarna att allt går som det ska så att jag kommer iväg när den dagen kommer.  Det är ju ytterligare en av fördelarna med att åka bil, man bestämmer själv när, var och hur.….


Nog babblat om detta just nu då, det är långt kvar till det är resdags, så jag lär nog tjata mer om det här.  


Hoppas ni har haft en bra dag   …. här har det regnsnöat nästan hela dan, och det är utlovat flera dm snö innan veckan är över… usch…    

   

   




Av tedsams - 18 januari 2012 13:24

Jo, jag vet att de flesta av er vet det, men det har ju inte hänt nånting på den där sidan på evigheter. Det händer ju inget i min hundvärld så det har inte direkt funnits nån anledning att uppdatera sidan.   


Men nu har jag skrivit ner lite funderingar om hunderiet, och bara för att förskona er, som bara vill läsa min blogg, från mitt dravel, så har jag lagt de där alstren på hemsidan… under rubriken Funderingar.


OM nån av er orkar läsa, så är det helt OK och till och med trevligt med lite synpunkter. Det är ju många av er som läser bloggen som är både duktiga hundförare och tävlingsförare.  


För övrigt så drar det ihop sig till hundprommis här, precis som alla andra dagar. I går var det några kallgrader igen, men idag är det nollgradigt och nästan lite regn i luften. Fast det ska ju bli snö av det sägs det. Det ska snöa både torsdag och lördag och söndag så nu lär vi väl få rejäl påfyllning av det där vita antar jag.   

    

Hoppas i alla fall att ni har det bra, alla ni både kända och okända där ute i cyberrymden… 

        


Av tedsams - 17 januari 2012 13:27

Nu har jag suttit och titta på mängder av filmer från tiden då Salza var liten, och tänk så fort man glömmer.


Visst kommer jag ihåg att hon var duktig och lättlärd och charmig och allt det där, men vilka aha-upplevelser det gav att se filmerna.


Allt det där jag uppskattar så hos Salza… energin, envisheten, viljan att jobba och att vara till lags, smartheten…  ja, allt det där ser man redan vid 9 veckors ålder.


Här får ni nu en hel radda med filmsnuttar…  förmodligen är det väl bara jag som orkar titta på allihop, men jag njuter i alla fall när jag ser dom… och minns.    

   

  

Jisses så mycket roligt vi haft tillsammans Salza och jag… och förhoppningsvis så har vi många år framför oss fortfarande, även om inget är så roligt som att "träna" en valp. 

  

  

Knappt nio veckor gammal var Salza när vi hämtade henne och åkte vidare till rottislägret.  Och allra första gången vi släppte ihop alla våra hundar var vi på en äng nånstans i Dalarna, och det filmade jag.  Fast jag satte inte igång kameran förrän jag sett att de andra hundarna inte skulle sluka pytte-Salza i en mumsbit….


Men kolla hennes godissök…. knappt 9 v gammal....

  

 

   

Inte undra på att hon är så jäkla duktig på att leta mat nu, nästan 6 år senare.   

    

    

Och den här videosnutten är också från den allra första helgen….

   

    

Ingen behöver väl vara förvånad över att jag tillbringade dagarna med ett stort leende i ansiktet…    

    

   

När vi kom hem så fortsatte det i samma positiva riktning…..


Och inte är det väl konstigt att hon vant sig vid att inte bry sig om vad som händer runt omkring oss när vi tränar…. hör ni "lejonen" i bakgrunden?

    

   

Ger sig i första taget, gör hon minsann inte....   

    

   

När Salza var ca 5 månader var min son här på besök och vi åkte ut med alla hundarna i skogen och hade lite kul.  Sedan, när krafterna nästan var slut hos liten Salza, då tränade i lite medan sonen filmade….

   

    

Hon var jäkligt duktig… men vårt "stora" problem när hon var liten var att hon ägde allt hon hämtade. Hon ville inte lämna ifrån sig grejorna, men när hon var 5 månader hade vi kommit långt på väg, men man ser tendensen fortfarande.

   


    

Idag sätter hon sig och sträcker hon fram föremålen till mig när hon hämtat något, och ingen kan idag tro att det "problemet" fanns när hon var liten.  Kul att påminnas om såna där saker…

     

  

Ja massor av nostalgi som sagt... men det var kul att återuppliva dom där minnena även om det gick åt en hel lång förmiddag för att först hitta alla filmerna och sedan titta igenom dom. Och då har jag ändå bara tittat igenom hälften av alla filmer tror jag....   men det är ju dom från hennes valptid som är allra roligast....

  

  

Och nu har det blivit tid för vår vanliga promenad tror jag... hundarna har inte haft lika roligt som jag när jag suttit här vid datorn och återupplivat minnena. Fast Salza har haft lite problem när hon hört min röst på filmerna...   

   

Men visst är det väl alldeles helt underbart med hundar..????   

     

   




 


Av tedsams - 16 januari 2012 10:08

.... våren alltså…  2 plusgrader ute idag.    Förra året vid den här tiden hade vi smällkallt ute, över –20 grader…. brrr…   


Fast det är nog lite för tidigt för vår ännu förstås, men härligt vore det!!    


Det är ju lika bra att den här snön som finns nu då får ligga kvar ett tag till. Det där med att det smälter och fryser och snöar och smälter och fryser och snöar… det är inte så kul. Men vädergudarna brukar inte fråga mig till råds….    

  

   

Vi var ju iväg och tränade lite i lördags… ute…. och det gick bra det också.  Jag kikade på bokningarna för inomhushallen som finns här uppe numera, och den är fullbokad hela långa vintern. Och det är ju jättebra att den blev populär och används flitigt.


Och nu äntligen kan ju de som har SM-ambitioner tävla på lika villkor med ekipagen söderifrån, nu när det finns förutsättningar att träna ordentligt året runt även här.   

    

   

Men vi tränade som sagt ute i lördags, och jag trivs nog bäst med det tror jag.  Salza trivdes i alla fall alldeles superbt, hon for som ett litet torrt skinn. Men jag hade med den pipande snör-tennisbollen och det var lite för häftigt för henne. Hon blev lite för fixerad vid belöningen, och det blev mycket hafs och slafs… men å andra sidan så var ju tanken att hon skulle ha lite kul och det fick hon.    

   

Men jag kan inte låta bli att jämföra hennes uppträdande nu, med hur det såg ut för ett par-tre år sedan, och det är en himmelsvid skillnad. Då hade hennes matte ambitioner  och det märktes även på Salza. Då var hon samlad och koncentrerad och jobbade på ett helt annat sätt än vad hon gör nu.


Nu är det mest flams och skoj för hela slanten och det beror förstås på att jag låter henne hållas på det viset. Vi tränar ju för att hon ska ha lite kul och få utlopp för lite spring-i benen, och då blir det så… ingen ordning på nånting med andra ord.    

  

   

Och vet ni…???? Hon hade glömt bort rutan…. Hennes paradnummer där hon flera gånger har fått 10 i betyg….


Hon skuttade iväg till konen med full fart, men väl där så såg hon helt förvirrad ut när hon sedan skulle dirigeras vidare till rutan.    


Jag trodde att den där rutan var så väl befäst hos henne att hon, även om det gått ett halvår sedan hon senast hörde kommandot, skulle hon fixa det.


När jag gick fram till konen och skickade henne därifrån så funkade det, men hela elit-utförandet fixade hon inte utan att jag påminde henne.  Minnet kan tydligen svika även hos henne….  eller också är det så att det inte bara är hennes matte som håller på att bli senil, kanske Salza också är på väg åt det hållet.    

   

    

Vet ni att hon fyller 6 år i april, lilla Flygmyran.  Det är ofattbart, jag minns ju som om det vore igår när vi hämtade henne….    


Här käkar hon ryggsäck.....

   

   

Och här har hon mördat en gammal toffel.....

   

    


Och jag minns hennes första möte med vår andra hundar som vi hade då…. min cocker Teddy och så Kurts rottisar Pecca och Groa. Och hur Groa, som inte ens var året äldre än Salza, snabbt blev Salzas stora idol.   


Så totalt orädd och piggelin hon var, lilla Salza. Det är hon ju fortfarande, men det var härligt att se hur hon hanterade allt nytt som mötte henne när hon flyttade till oss. Vi åkte ju direkt till ett rottisläger när vi hämtat henne, och vi bodde på vandrarhem och tillbringade hela dagarna på en brukshundklubb ihop med ett stort gäng rottisar och deras familjer, och alltihop hanterade liten Salza som om hon inte gjort annat i sitt liv.


Men det som nästan var det som gjorde mig mest "belåten" var den gången vi alla var samlade i klubbstugan och jag gick ut till bilen för att hämta in Salza till oss. Hon hade aldrig varit inne där förut men klev käckt före mig in genom dörren och genom hallen och in i stora rummet där alla människor satt. Hon kikade runt lite medan svansen viftade vilt, sedan tittade hon på mig som om hon ville säga: "Jaha, och nu då?"


"Vi sätter hos här nu, Salza", sa jag, "vi ska vänta här en stund nu" och så satte jag mig på en stol och utan att jag sa eller gjorde nåt alls så la sig Salza vid mina fötter och där låg hon sedan lugnt och stilla och kikade sig omkring på allt nytt.


När vi sedan långt om länge reste oss för att gå ut igen så hoppade hon nästan jämfota av iver att få röra på sig…  men det där med att hon spontant hade den där av-knappen det blev jag överlycklig över.    

  

   

Jaja…  det var då det… det är länge sedan nu men så känns det inte. Men jag har några filmer från den där helgen, tror jag ska leta fram dom, det vore kul att se lilla Salza när hon röjer runt.


Jisses så nostalgiskt det här blev nu då…. beror kanske på att det är en tråkig måndagsmorgon….   


Hoppas att ni alla har en fin vecka framför er…..   

        


 


 


 


 


 


Av tedsams - 15 januari 2012 12:01

   

…. när jag trodde att solen skulle göra oss sällskap på promenaden i morse.

  

 

   

 Det blev inget solsken trots att det för en liten stund såg så ut, det blev mulet istället, och det snöar… 


Och jag som gick och tänkte att " är det en sån här vinter, med så här lite snö, då kan till och med jag stå ut med vintern"…. Och precis som jag tänkte den tanken så började det snöa, men vi kan ju hoppas att det inte blir så våldsam mycket mer av det där vita.

  

   

Vi tog en rejäl promenad i morse, hundarna och jag. Och vi mötte nästan inte en endaste själ….  Och jag tycker det är så himla skönt när vi kan tassa omkring utan att behöva gå på helspänn hela tiden för att kolla om vi möter nån, och hundarna får springa lite som dom vill utan att jag ideligen behöver kalla in dom.  

  

Fast Salza höll ju på att ge mig en hjärnblödning igen förstås…. hon är totalt hopplös (sett ur min synvinkel, inte hennes) när det gäller det där att hitta ätbara (ätbara enligt hennes bedömning) saker i buskar och snår. 

   

Hon ägnar en hel två-timmarspromenad åt att leta efter nåt ätbart.  Och det värsta är ju att hon lyckas också… inte bara en gång utan flera gånger. Och när hon hittat nåt att äta och väl fått in det i munnen, då är hon världens absolut mest olydiga hund. 

   

   

Absolut ingenting kan få henne att avstå från att svälja det där hon har i munnen. Ser jag henne precis när hon ska till att ta det och ropar NEJ så avstår hon från det, och om jag ser henne precis när hon stoppat in det i munnen så kan jag ropa SPOTTA UT! och hon spottar ut det. Men det räcker med att hon hunnit tugga en enda gång på det så är det kört….  Och jag blir så jäkla arg!!!!      

  

Idag såg jag henne långt inne i ett buskage, då stod hon och tuggade på en stor brödbit som antagligen var både möglig och det ena med det andra.  NEJ, hojtade jag… SPOTTA UT!….  men hon hade redan börjat tugga frenetiskt och hon bara tuggade ännu ivrigare när hon hörde mig.

  

Helvete också, muttrade jag och gav mig upp i snödrivorna för att handgripligen ta hennes byte ifrån henne. Och medan jag halkade fram genom snön såg jag hur hon tuggade och tuggade och tuggade… och precis när jag hann fram till henne så svalde hon.


Jisses, tänkte jag, nu sätter hon i halsen och kväver sig…. men den slank ner halvtuggad, hela stora biten.

   

Och Salza visste ju vad som väntade nu, så hon lag sig ner i snön , blundade och tryckte sig hårt mot marken.

     

"Det där hjälper inte, ditt lilla olydig stycke…" fräste jag och slet upp henne med ett rejält tag i nackskinnet. "Kan du aldrig låta bli att äta all skit som du hittar? Du ska spotta ut när jag säger spotta ut! det vet du…" fräste jag vidare samtidigt som jag höll ett rejält tag i nackskinnet och ruskade henne.    


"Ok, ok, ok"… pep lilla Salza… "jag ska ALDRIG mer äta sånt jag hittar, bara du släpper mig nu, matte!"  


"Du bara luras" fräste jag, "du slutar aldrig med det där".  


"Jooodå!"  bedyrade Salza, "jag ska aldrig, aldrig mer äta sånt jag hittar ute…jag lovar, matte!!"  


"F-n tar dig om du gör om det där!" fräste jag och släppte henne sedan. "Nu låter du bli att äta en massa skit!"


"Jaaadå", kvittrade en glatt skuttande Salza medan hon ruskade på sig och galopperade iväg längs stigen.  


"Hmmmm…" tänkte jag medan vi gick vidare, "vi får väl se…"  


Och gissa vem som en kvart senare dyker in i ett tätt buskage och snabbt smaskar i sig nån delikatess som låg där i snön, samtidigt som hon visar upp ett änglalik oskyldig min.


"Nej då matte, jag åt inget alls… jag bara smakade lite på snön där under busken….." 

  

  

Visst är ni väl avundsjuka på mig som har en så fantastiskt lydig hund...???  

    

    



 


 


Skapa flashcards