Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 27 oktober 2011

ÄNTLIGEN…!

Av tedsams - 27 oktober 2011 11:03

Jag visste väl att det skulle regna pengar över mig om jag bara var tålmodig och väntade…. och i morse hände det.


450.000 pund är mina… bara så där…. då har man väl en jäkla tur, eller?  Vad min epost-adress sedan har att göra med fotbolls-VM i Sydafrika att göra, det vete sjutton, men pga den vann jag i alla fall alla dessa pengar.  Nu behöver jag bara ta kontakt med en revisor i England så är dom mina att göra vad jag vill med. 50.000 pund om dagen kan jag ta ut från mitt kontokort sedan….    

    

Fast… jag fick inte berätta det för nån egentligen. Det stod så i mailet, jag kunde bli utsatt för bedrägeriförsök då påstod dom. Men ni skvallrar väl inte, och inte finns det väl folk som är så oärliga???   

     

Men det var tur att jag möttes av det glada mailet i morse, för idag är det en regnig och dyster dag här. Regnet vräker ner och förmiddagen ska jag tillbringa i tvättstugan, sen ska jag ut och shoppa…. 50.000 pund räcker till en hel del.    

     

       

Salza verkar i alla fall ha fått ordning på sin mage nu. Hon har fortfarande lite för bråttom ut på morgonen, men frånsett det så verkar magen hyfsat OK. Men det har tagit 14 dagar…. det var ingen rolig upplevelse det där inte.

     

    

Jo, så var det det där med hundträning också då….  Jag vet att jag är jäkligt enkelspårig som "alltid" tänker hundträning, men jag tycker att det är kul att fundera och klura på vad som händer om man gör si eller så när man tränar.    


Och det som tränger på allra mest just nu är det där med stegring och ökade krav. 

    

Ganska så ofta ser man just det där att man inte vågar stegra kraven och svårigheterna. Man fastnar på samma nivå alltför länge, och helt plötsligt är ett visst utförande ganska så väl befäst hos hunden. Men det är inte det hela, totala, färdiga utförandet, utan bara en liten del av det.


Och i och med att man stannat upp på det stadiet så blir det en massa extrajobb när man sedan ska fortsätta inlärningskedjan. Man har ju helt felaktigt fått hunden att tro att "så här ska det vara".    

   

En av svårigheterna, och finesserna, med hundträning är ju att ha den där fingertoppskänslan för när man ska öka kraven, eller när man ska ge hunden några ytterligare chanser att lägga grunden.

     

    

Min teori, eller erfarenhet, eller vad man ska kalla det, säger mig att de allra flesta är alldeles för försiktiga med att öka kraven. Visserligen finns det ju alltid dom som tror att hunden ska kunna allting bara efter två försök, men om vi bortser från dom idioterna, så tror jag att de flesta harvar omkring på samma nivå alltför länge.


Det är bättre att snabbt backa tillbaka om man ser att man gått för fort fram, än att stanna upp alltför länge på en alltför låg nivå.

    

Och så finns det ytterligare ett par saker som man borde tänka ordentligt på när man tränar hund.

     

Var tydliga!!! Hur sjutton ska hunden kunna lära sig något om ni inte talar om när den gör rätt och när den gör fel?


Jaja… man kan ägna sig åt att låta hunden gissa…. och belöna när den råkar göra rätt, en mycket populär metod. Jag för min del har inte tålamod med det (och tycker ärligt talat att det ofta är fel metod) , utan visar tydligt vad jag förväntar mig att Salza ska göra, och sedan belönar jag när hon gör det jag ville. Gör hon inte det jag ville så säger jag till henne att "aj då, nu blev det fel"   , och så visar jag om igen och gör det ännu enklare för henne, så att hon kan lyckas göra rätt och få sin belöning.    

    

Fast här är det tyvärr lätt att man är snabb att tala om att det blev fel, och glömmer att ösa på med berömmet när det blir rätt.  Men ni vet… det är berömmet/belöningen som gör att hundarna lär sig, får dom själva bestämma så gör dom ju helst bara sånt som lönar sig.    

  

Och sen är det en (eller ett par) sak/er till… och här ramlar vi kanske mer in på vardagslydnad än på tävlingsträning… men det gäller naturligtvis även vid tävlingsträning.


Var alltid konsekventa!!! Har ni sagt till hunden att t.ex sitta ner, var då konsekvent och se till att hunden verkligen sitter...  varenda gång…. och ända tills ni säger nåt annat.

   

Ge inte hunden ett kommando om ni inte är beredda att följa upp det och se till att hunden gör det ni säger. 

    

Får hunden lära sig att den själv kan bestämma när, och om, den ska göra det ni säger åt den, då kan ni aldrig lita på att den gör som ni säger.

   

Vid gruppmomenten t.ex… Ni slipper vara så evinnerligt nervösa för om hunden ska stanna kvar eller ej om ni lärt den att ligga/sitta kvar där ni sagt till den att göra det, ända tills ni säger nåt annat.

   

Och då kvittar det vad som händer runt omkring… har ni sagt Stanna Kvar! då ska dom stanna kvar där tills det växer mossa på dom om så är.  Det är INTE tillåtet (aldrig någonsin) att själv bestämma när man ska resa sig upp.  Men om man gång på gång till vardags (eller vid träning) tillåts att själv bestämma när man ska resa sig, hur ska man då veta att det just idag, på tävlingen,  helt plötsligt inte är tillåtet?

     

Reservera vissa kommandon till de där ovillkorliga grejorna. Säg inte Stanna kvar! vid tillfällen då ni inte kan kontrollera om hunden verkligen stannar kvar i oförändrad ställning hela tiden.  Använd Vänta här! eller nåt annat kommando istället, nåt som är lite tänjbart utan att det gör nån skada.    

     

Säg t.ex inte Fot om ni inte ska gå tävlings-fritt följ/linförighet. Vill ni bara att hunden ska gå fint vid er sida utan att prestera ett tävlings-Fot så lär den istället Nära, eller nåt annat som ni känner för, nåt där hunden inte behöver hålla ständig kontakt och slänga sig ner i raka snygga sättanden så fort ni stannar.


Ja, det finns massor av såna här exempel… ni kommer säkert på massor om ni börjar tänka till.  Det viktiga är att man verkligen ser till att hunden gör det den blir tillsagd…  alltid.   

       

Misstänker ni att hunden inte kommer att lyda er, och ni just då inte har möjlighet att rätta till det, slösa inte bort kommandot då, utan lös situationen på ett annat sätt istället. 

   

Inkallningskommandot är ett bra exempel på en sån grej. Misstänker ni att hunden tänker strunta i ert Hit-kommando, så var tyst. Se till att fånga in hunden på något sätt, eller använd ett annat kommando, eller gör vad sjuttan som helst, men offra inte Hit-kommandot i en situation där hunden ostraffat kan strunta i det och göra nåt som den tycker är roligare.

    

Ett par såna här tillfällen där hunden ges möjlighet att nonchalera Hit-kommandot kan mycket väl räcka till för att man får börja om helt från början igen. 

    

Ni kommer väl ihåg…. hundar gör det dom tycker är roligast om dom får möjligheten att välja. Viktiga kommando ska vara så väl inlärda att det för hunden inte finns nåt trevligare/roligare än att göra som matte säger.    

   

Näe… nu har jag nästan skrivkramp. Fast krampen kommer nog kanske  mer ifrån allt som jag släpat fram och tillbaka till tvättstugan tidigare idag.  Det sista lasset med torra grejor var tuuungt…    

   

Nej förresten….  en sak till. Har ni registrerat er på SBK Tävling ännu? Det blir ju nytt från och med 1 januari… klubbarna själva ansvarar för att tävlingar läggs ut (de flesta ligger nog ute redan tror jag) och klubbarna administrerar allt som har samband med tävlingarna den vägen… verkar himla smidigt tycker jag.

   

Och vi tävlande kan få all info den vägen också….  Det känns lite nytt alltihop, men jag tror det blir kanonbra när/om allt funkar som det ska.     

   

Näe, det var en sak till också...  ni som leker copy-cats och inte har något eget liv utan alltid måste kopiera allt som andra gör och tycker och tänker.... skaffa er ett eget liv istället.     

     

Men för övrigt hoppas ni får en fin dag idag… och att det inte regnar på er. Här ser det ut som att ska bli dagsregn…      

   

   


 
 
Ingen bild

Kicki o Celda

27 oktober 2011 11:24

Åhh tänk jag fick 800 000pund.. Vad ska jag göra med alla pengar???

tedsams

27 oktober 2011 11:34

Men... varför fick du mer än jag??? Så orättvist ;)

 
stin@

stin@

27 oktober 2011 11:32

Men så kul att du också fått pengar!! Då kan vi ut o shoppa ihop för jag fick också från samma ställe! Vars ska vi träffas?? Nån stans där det finns mååååånga affärer, eller hur??
Ha en bra dag du också!!

http://www.tansandtins.se

tedsams

27 oktober 2011 11:35

Jomenvisst... många affärer och dyra affärer. Inget DollarStore mer här inte ;)

 
annica

annica

27 oktober 2011 12:00

tror inte att det är att folk inte vågar ta steget upp utan helt enkelt att dom inte vet att det finns ett steg efter inlärning.. många tror helt enkelt att det är klart i ett för tidigt skede. Jag tror också att en hel del inte vet hur dom vill att dom olika orden ska se ut tex Hit .. ibland är det ok att komma fram och hämta en godis och ibland ska dom sitta innan godiset kommer . ps. jag har ärvt lite pengar ( läs ganska mycket ) enl ett mail förra veckan så vi kanske skulle ta en gemensam shoppingrunda ,o)) ha det gott / annica m flock

http://www.curricos.se

 
Kennelmamman

Kennelmamman

27 oktober 2011 14:33

Men har alla jag känner och några till ärvt pengar idag. Jag också hur mycket brydde jag mig inte om att titta efter, skit samma bara dom hamnar i min ficka. Men vet ni att p.g.a av alla dessa pengar kanske även jag kan få råd till experthjälp vid träning. Hurra vad jag är glad för det ;-)

http://www.kvistagrans.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards