Tedsams blogg

Alla inlägg under juni 2011

Av tedsams - 11 juni 2011 07:10

Ja, jag behövde inte slänga den i soporna... den valde att begå självmord.


Min dator alltså....


Återigen ett långt blogginlägg där datorn låste sig och sedan var inlägget borta med vinden, och datorn helt död.

   

Ett mjukvarufel kan jag ofta fixa själv, men det här ser mer ut som ett hårdvarufel, och där står jag mig slätt när det gäller en bärbar dator.


Så nu blir det tyst här ett tag, likaväl som på FB. Mail kommer jag att svara på så småningom, jag lånar en dator för att kolla den, men det blir inte så ofta.


Vill ni ha kontakt så är det telefon eller SMS som gäller nu då...

   

Önskar er i alla fall en trevlig, solig och skön Pingsthelg!!   

  

   

Av tedsams - 7 juni 2011 16:20

När jag skulle logga in här, så låg denna reklam alldeles intill inloggningsrutan:

  

"Alkohol är beroendeframkallande." Och alldeles intill fanns knappen "BESTÄLL HÄR!"   Jaja...   

  

  

Jag skrev ett långt inlägg här för några timmar sedan... och när jag var nästan klar så hängde sig min dator... och inlägget återfanns sedan aldrig. Så jäkla sur jag blir på sånt....    Datorer ska funka... dom ska definitivt inte krångla.  

  

Finns det nåt jag verkligen avskyr här i världen, så är det krånglande datorer... !!!!    Gör han (för det är en han!!) om det igen så åker fanskapet ut i soporna... !!

  

   

I förmiddags tvättade jag i tvättstugan. Och då slinker jag ut "bakvägen" med min tvätt... via den uteplatsen där vi nyss har lagt grus, ni vet...


Och där har vi kompostgaller uppsatt så att hundarna inte ska kunna tassa iväg ut på gården på egen hand. Men idag glömde jag stänga till där efter mig när jag kånkade iväg med tvättpåsarna.  

  

Och när jag kom ut från tvättstugan igen så satt det en liten springerspaniel utanför dörren där.  


"F'låt, f'låt matte", sa hon försiktigt... "jag vet attjag inte får gå ut själv, men jag ville se vart du tog vägen. Är du arg nu??? "   

  

"Men Salza, sitter du här??" sa jag... "är du och möter matte?" och då flög hon upp, vilt viftande på svansen.

  

Vi har kanske 30-40 m till tvättstugan från vår uteplats, och när vi nu gick tillbaka hem, så såg jag Ibsen.


Han stod kvar på uteplatsen han, trots det öppna kompostgallret. Med en hals lång som på en giraff... men han hade inte gått med Salza när hon tassade iväg.

   

Och det är dom två i ett nötskal det.... en självständig och nyfiken, den andra försiktig och tar det säkra före det osäkra.

   

  

Igår var vi ute på en lååång promenad i skogen. Jag var ju lite deppad över att även gårdagens tävling frös inne för vår del, och är man lite deppad så är det ju oslagbart med en skogspromenad.   

   

Och vi gick på helt nya marker, sånt är ju lite spännande även för mig. Man vet ju aldrig helt säkert vart man kommer fram då...   Men så länge solen skiner så är det ju i alla fall ingen risk för att man går vilse.

   

Men det var som sagt långt, och vi var rejält trötta när vi kom hem, både hundarna och jag. Synd att jag glömde stegräknaren, det hade varit kul att se hur långt vi gick. Jag vet i alla fall att vi gick uppför de första 45 minuterna, och det var jobbigt i värmen.   


Dagens promenad var lite mer normal... benen var inte lika raska idag som igår..

  

  

Nu sitter jag här i valet och kvalet om jag ska leta tävlingar att anmäla till, eller ej. Min med möda återuppväckta motivation är på stark nedåtgång igen...  men kanske kan jag haffa den innan den helt försvinner.   

  

Jag vet inte....  det där med att bestämma saker och ting, det är svårt det. I alla fall när det inte gäller så speciellt livsavgörande saker. Stora beslut är lätta att ta... såna här skitbeslut skapar bara en stor beslutsvånda.


Ja, vi får väl se.... kanske är det sommaruppehåll på de flesta håll nu framöver... i så fall slipper jag ta några beslut.   

    

Hoppas att ni har en fin vecka framför er... 

     


   



Av tedsams - 5 juni 2011 15:06

Har varit ute på en långpromenad i skogen nu. I obanad terräng eller vad man ska säga.... stiglös terräng kanske det heter. Och det gick uppför och uppför och uppför... och så gick vi nerför en lång stund... och sen uppför och uppför och uppför... nedrans så jobbigt det var i värmen.   

  

   

Och det är här den smarte Ibsen utmärker sig, när man går i besvärlig terräng. Salza hon fäller ut vingarna och flyger hon... tar sats och vräker sig nerför bergskanterna. Och hänger i krokig arm och segar sig uppför berget, inte lättaste vägen, utan närmaste vägen. 


Ibsen han stannar, tittar begrundande på stupen eller bergväggarna, sedan avvaktar han, faller in bakom mig och går försiktigt i mina fotspår.

   

Men även om han valde "tant-spåret" så blev det en rejäl promenad för oss alla idag. Salza är ju inte riktigt alert ännu, men nog orkade hon tassa runt på snabba tassar i skogen alltid.

   

Och så här trötta var dom när vi kom hem... inte ofta dom tränger ihop sig båda två där inte.

   

  

Ibsen hänger ju lite utanför, men det fixade sig efter en stund när Salza tyckte det var för trångt och flyttade på sig. Hon vill inte gärna ha någon alldeles inpå sig när hon är trött och ska vila.

   

Jag blev också trött måste jag erkänna...  så när jag fixat middagen och allt som hör till den, då ska jag nog också vila. Men jag tänker inte tränga mig ner i hundsängen under skrivbordet...   

   


  

Av tedsams - 5 juni 2011 08:23

Saker och ting blir aldrig som jag vill.... eller planerar. Det är kanske så att jag nu får sota för mina synder, nån där uppe har väl bestämt sig för att ge mig en liten läxa... "hon ska inte tro att hon kan bestämma nåt, inte. Nu ska vi kullkasta alla hennes planer..."  

   

Men det viktigaste först.. Salzan mår bättre idag, men hon är långt ifrån sin vanliga form.  Men redan igår kväll åt hon igen, och hon verkar mycket piggare än i går. Men det är å andra sidan inte så svårt att vara det, då låg hon bara och sov hela långa dan....    

   

  

Vi är ju anmälda till tävling i morgon också, men det blir nog inget av det heller. Om det vore här i trakterna kanske jag skulle chansat, men nu ska vi åka ganska så långt, och att göra det med en hund som inte är riktigt i form, det är osmart.

   

  

Och då tycker ni att jag är skitlöjlig som gnäller för ett par inställda lydnadstävlingar. Det kryllar ju av lydnadstävlingar....

  

Och så kan man tycka. Men det där har med min motivering och min mentala uppladdning (låter väl fint...?    ) att göra.

  

Inför gårdagen var jag laddad och förberedd. Och Salza var förberedd, och jag var mentalt inställd på att vi skulle göra en bra tävling... inte bara delta, utan göra en BRA tävling.

  

Och så händer det sånt här, och då ramlar all motivering av mig igen.  Nu vet jag inte omjag kan/vill ladda om igen....

  

  

Det är ungefär som på den tiden sonen var liten. Han var på dagis hela dan, jag jobbade... och när helgen kom så skulle vi tillsammans med hundarna göra det, och det, och det.... och då blev han dålig och mådde inte bra.

   

Vet inte hur många helger det inträffade, och lika besvikna var vi båda två. Och på BVC sa dom att det var vanligt att det blev så, kanske nån psykiskt reaktion på ett tufft liv på dagis... eller en omedveten reaktion på mitt hunderi....  inte vet jag. Det rättade ju till sig så småningom, men det var jobbigt medan det pågick. 

    

Salza kanske inte vill tävla. Kanske hennes undermedvetna sätter igång nåt i hennes kropp så snart hon hör mig säga "tävling".... så att hon ska slippa ut på tävlingsplanen igen... vem vet??   

  

   

Solen skiner i alla fall idag igen, och det verkar bli en fin dag. Inte så varmt som i går morse, men nästan lika blåsigt. 


Och inte vet jag vad jag ska hitta på idag då... Salza ska väl få chansen att vila i dag också tror jag.... ibland är dagarna ganska så långa och tråkiga....     

     

  


Av tedsams - 4 juni 2011 07:26

Japp... vaknade halv sex av att nån placerat en stenkross i min säng.   Det dundrade och skramlade och lät..  som en stenkross ungefär.  

  

Och gissa... det var Salzas mage som lät. Och sen så ratade hon sin frukost, och när det händer... då mår hon dåligt!!!   

  

Så det bådar ju gott inför dagens tävling....    

  

Den här gången hade jag faktiskt planerat och tänkt till så att allt skulle vara maxat inför tävlingen, och det var ju helt onödigt det.

  

Hon är inne igen efter morgonpromenaden nu, men hon är inte alls i form..  enligt husse har hon ägnat promenaden åt att käka gräs.

   

Saker och ting blir faktiskt numera aldrig som jag tänkt mig....    Men jag ska väl kanske se det som ett tecken... det är nog helt enkelt inte meningen att vi ska tävla nån mer lydnad.   

   

  

Men kattjagarlusten är det inget fel på minsann.... just precis nu hörs husse vråla....  doggsen stack båda två rakt ut över gården i jakt på en katt som gick förbi den icke-stängda grinden.    

  

Jaja... sånt är livet.....  stenkul!   

   

    

Av tedsams - 3 juni 2011 17:28

... på att vi ska få lämna ifrån oss vandringspriset Årets Lydnadsspringer. Vi har haft det i två år nu, och nu är det dags att lämna över det till nästa vinnare, som lustigt nog är Salzas faster.     

  

Jag har sån tur att det finns en person som kommer norrifrån och ska ner till Springerklubbens ClubShow i Norrköping nu i helgen. Hon tar med sig priset åt mig, det är ju kul om det finns på plats när det ska delas ut.   

   

Själv är jag numera inte medlem i Springerklubben, så vi lär inte se det priset nån mer gång. Det är ju kul att få såna där utmärkelser, och det var kul att vara först att få priset, men egentligen är det nästan mest bara krångligt.

  

Pärmen och bucklan har stått här i hyllan i två år nu då, och inte har jag tittat nåt mer på den bucklan än på dom andra. Det enda roliga, eller hur man nu ska säga, är väl efter några år när man (eller den som har priset rättare sagt) kan bläddra i pärmen och se en kavalkad av klubbens duktiga lydnadsekipage.

  

Nu hade jag tur som fick skicka det med någon som åker "förbi", annars hade det blivit att packa en kartong och skicka med posten.. och hur dyrt det är numera vet vi ju alla.   

  

Jaja, nog om det... Årets Lydnadsspringer 2008 och 2009 tackar härmed för sig   

   

   

Idag har hon återigen utmärkt sig, lilla Salza. Hon är ju en mycket duktig hund.... hon når ända upp på diskbänken där det ligger en stor bit kassler, och den fixar hon ner på golvet och sätter tänderna i den.   


Det kan minsann inte alla hundar, inte.          Eller kanske dom kan det, fast dom är alltför väluppfostrade för att göra sånt...?

  

Jag hade gått in i sovrummet för att hämta en huvudvärktablett, och när jag hörde ett konstigt ljud från köket kom jag på att jag lämnat kasslerbiten på bänken.


Vad gör du, Salza???? ropade jag. Hon svarade inte, men husses röst hördes...  "Ja, hon smaskar på hela köttbiten på golvet här, hon. Du får komma hit och ta hand om det."    

   

Och det gjorde jag.... Salza stack svansen mellen benen och vände bort huvudet. Jag höll fam kasslerbiten framför nosen på henne och sa några väl valda ord, och hon höll på att vrida nacken ur led för att slippa se på köttbiten. Sen när jag släppte iväg henne så slank hon ut ur köket och la sig utom synhåll i ett annat rum... och hon kommer alldeles säkert att göra om det igen om tillfälle ges.    

    

   

Idag har det varit väldigt lite hunderi här. Jag har varit och handlat, och vi har varit och köpt en utesoffa till uteplatsen som är under byggnation. Och sen skulle den monteras och så....      


Sen är det ju alltid lite annat pyssel här hemma också... och så middag och allt som hör till där. Och nu har jag varit ute på en liten rastningsrunda med doggsen.... och så väntar jag som sagt på ett telefonsamtal ang. vart jag ska åka och lämna av vandringspriset.  Men frånsett den utflykten så lär jag inte göra nåt mer idag....


Jo, jag måste vattna blommorna ute. Det är kanonvarmt idag, och så blåser det... och då torkar ju allting ut. Synd om blommorna dör redan i början av sommaren...     

   

Hoppas ni har haft en bra fredag, och att ni får en fortsatt fin helg!!    

    

Av tedsams - 2 juni 2011 17:10

  

Igår skulle jag vara himla effektiv. Åkte iväg med hundarna till ett ställe där jag först skulle gå promenad, och sedan träna med Salza.


Och vad hände??? Jo, Ibsen passade i ett obevakat ögonblick på att rulla sig i nåt fruktansvärt vidrigt som luktade så man nästan svimmade...    och jag blev förstås skitsur och superirriterad.


Och i den sinnesstämningen ska man inte träna... så det var bara att lasta in hundarna i bilen och åka hem, utan att ha tränat.    

   

   

Efter att ha badat Ibsen, lagat mat, ätit, diskat, utfodrat hundar, så drog vi ut igen, Salza och jag. Då var motivationen för att träna i botten, men nu hade jag ju bestämt att igår skulle jag träna, och då jäklar ska det tränas också.

   

Och det gjorde vi...  och som väl är blir jag ju alltid på gott humör när jag ser galna Salza röja runt... så det hela gick hyfsat bra.

  

  

Men hon är ojämn, Salza. Ibland är hon rejält på hugget och går kanonbra. Andra dagar är det lite sisådär med motivationen, och då går hon inte alls lika bra. Om jag bara kunde se nåt mönster i det där, så skulle jag kanske kunna göra något åt det.


Men... då måste jag träna varje dag, och det gör vi ju inte numera.... så jag får väl ta det som det kommer.  Det är ju ett känt faktum att ju mer man tränar desto bättre resultat får man....  så lever man inte upp till det så får man ju skylla sig själv.   

   

Vi har ju några moment som inte alls är bra, men hon har ju trots allt presterat några 1:a pris tidigare, så helt under isen behöver vi kanske inte vara.  Det får bli som det blir.... antingen går det bra, eller också inte..     

   

   

Idag har vi varit iväg till våra gamla "jaktmarker", och hundarna har badat och plaskat.  Det är skönt att slippa asfaltvägar när det är varmt och soligt. Vi njöt nog lika mycket, hundarna och jag.....

  


   

     

  

        

Försökte få en bild när dom ruskade av sig vattnet, men det var inte så lätt...

  

     

     

     

  

När vi kom tillbaka till bilen fick dom göra ett uppletande också.... 

   

       

   

Och som avslutning fick Salza leka med bollen... . men det är inte så lätt att slänga boll och knäppa kort samtidigt...      

  

  

Här ser hon ganska så kul ut.....       

   

  

Ja, det var dagens utflykt det. Innan dess hade Salza sprungit en bit på löpbandet också, så idag har hon fått röra på sig en hel del.


Och lydnadsträningen lägger vi på hyllan idag. Imorgon ska vi göra lite sånt, men bara lite.... och sen får vi se vad som händer.

  

Det är ju charmen med att tävla med hundar... att man aldrig vet vad som händer... i alla fall så säger jag alltid så till alla andra.     

   

   

Nu sover i alla fall båda hundarna, och jag ska smörja in min onda rygg så att jag förhoppningsvis kan röra på mig i morgon också...  och sedan ska jag ägna mig åt en bok en liten stund.

    

  

Hoppas att ni har haft en fin dag.... och LYCKA TILL alla ni som ställer ut er/a hund/ar nu i helgen!!!  

    

  



   


Av tedsams - 1 juni 2011 09:20

  

Regnet hänger i luften, och det känns som att det kan bli en slöardag idag, förutom den där hundträningen som jag MÅSTE verkställa då förstås   

   

Regnet gör att det blir ett avbrott i uteplatsbyggandet också, lite synd förstås men vädret rår man ju inte över.  Bättre att det regnar nu, och blir uppehåll till helgen när folk kanske är lediga.

   

Läste en av gårdagens kvällstidningar och förundras över alla tidningssidor som ägnas åt kungens alla "affärer". Jag vet ju att allt som rör kungahuset engagerar mängder av folk, men jag kan inte förstå att det blir en sån sensation när man upptäcker att kungen är precis som alla andra karlar.

  

Det är klart att han har varit på porrklubb, och det är klart att det har funnits en massa vackra unga flickor med på deras fester. Vad sen flickorna och pojkarna sysslat med på de där festerna det kan ju var en få tro vad dom vill om.... jag tror nog att det hänt både det ena och det andra där, varför skulle just dom här gubbarna skilja sig från mängden?


För... gubbar eller ej, med alla sina miljoner och all sin makt har dom naturligtvis en enorm dragningskraft på unga, ärelystna flickor.

  

Förstår inte att det är så svårt att inse att kungen är en karl precis som alla andra. Att han sedan råkade födas till kung, det är ju mest en slump, och det innebär absolut inte att han på något vis fungerar annorlunda.   

  

Att han sedan har "vänner" som ser en möjlighet att tjäna pengar/få en stund i rampljuset genom att "skvallra", det är ju inte heller så konstigt. Människan är en skröplig varelse...    

   

Men att sida efter sida efter sida i tidningarna ägnas åt de här "affärerna" det är dödstråkigt och totalt ointressant tycker jag.... men jag kanske är ensam om att tycka så...    

   

   

Sen så tycker jag en annan sak i dag också.... men det är förstås gammal skåpmat för er som läst min blogg tidigare. Det gäller förstås hundträning...

   

Det finns inga "knep" för att komma tillrätta med felaktiga beteenden hos hundarna. Och nu tänker jag i första hand på lydnadsträning...

  

Har man lärt in en sak på fel sätt, eller tillåtit hunden att självlära sig fel utförande, då måste man börja om från början igen. Det går inte att ta några genvägar....

   

Man kan kanske få en tillfällig förbättring/förändring av utförandet, men det håller inte i längden.  Hunden återfaller alltid i det där felaktiga utförandet, förr eller senare.

    

Enda sättet är att nollställa hunden igen, och börja om från början, och då med ett nytt kommando. Och det tar en jäkla tid och kräver ett jäkla tålamod....

   

Och jag blir så beklämd när jag läser om hur folk jublar över tips om nya knep för att rätta till ett felaktigt beteende. Det håller inte.....   det blir kanske en förändring till det bättre ett tag, men ganska så snart återfaller hunden i det gamla beteendet/utförandet igen.  Och husse/matte blir sååå besviken....  

   

Lika bra att inse att det inte finns några genvägar när det gäller inlärning.

  

    

Fast en sak som jag är nedrans dålig på, det är att planera vår träning. Jag har sällan en plan.... och har jag en så går jag snabbt ifrån den och gör nåt helt annat istället.      

  

Det är ganska så osmart....  man ska tänka till innan, och man ska inte mitt uppe i alltihop få nån ny idé eller nytt infall.

  

Man ska planera allt man ska göra, och så ska man hålla sig till den planen. Får man nya idéer medan man håller på så ska man pausa och ta sig en funderare på hur det kommer att påverka hunden och vilket resultat man kan förvänta sig.

  

Så gör inte jag....  jag gör det som faller mig in när vi är på plats, och mitt uppe i ett moment så kan jag få en idé om att "det ska jag prova" och så gör jag det.

  

Helt totalt förkastligt....    I all synnerhet med en hund som lär sig nya saker på tre försök...   Hur i all världens dar har vi kommit dit där vi är? Inte är det då min förtjänst....

    

Mitt motto borde vara: "Gör inte som jag gör, utan som jag säger.... " 

   

   

Undrar om jag inte tyckt färdig för en stund nu?  Fast en sån här dag då det känns som en slöardag, då verkar det som att hjärnan jobbar för högtryck. Det ploppar upp idéer och reflektioner på löpande band. Den ena knäppare än den andra...     

   

Hoppas solen skiner hos er idag... det gör den INTE här....   

    

  

  

  

   


   


   




Ovido - Quiz & Flashcards