Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 28 februari 2011

Jag blir alltid lika förbannad....

Av tedsams - 28 februari 2011 18:10

...... när jag ser hur vårdslöst folk köper och säljer hundar.    Nej, jag syftar inte på uppfödarna som naturligtvis är de som säljer allra flest hundar, men det är ju deras uppgift så att säga.    

  

Jag tänker på alla dessa "hundkunniga" människor som köper en hund, upptäcker att hunden inte var vad de hoppades, säljer den (eller i värsta fall avlivar den) och glatt köper en ny.


Så småningom lever inte heller den nya hundan upp till förväntningarna som ställs på den, och så säljer man den också, för att sedan snabbt köpa ytterligare en ny hund.


Vad är det för människor som beter sig på det viset???


Jo, det är tyvärr de där typerna som så ofta säger sig vara kunniga hundmänniskor, såna som gärna vill tala om för oss andra hur vi ska hantera våra hundar.


Och naturligtvis är dom också såna typer som vill vara framgångsrika med sina hundar, skörda utmärkelser och beundran i stora lass.

  

Men i mina ögon är en kunnig hundmänniska någon som ser vad dom har för hund, och som jobbar därefter och anpassar träning och träningsmetoder till att passa just den hunden.


En skicklig hundförare kan åstadkomma i stort sett vad som helst med en hund, nå alla möjliga framgångar (om det nu är det man vill) utan att behöva byta hund stup i kvarten.


För mig är det oerhört avslöjande när jag hör att den eller den helt plötsligt har "bytt hund". Dom sjunker långt ner under mina skolsulor i aktning, och dessutom avslöjar dom sig samtidigt som ganska så värdelösa hundtränare.

   

Jodå, det kan finnas godtagbara skäl till att man "byter hund", men dom är jäklar i min själ inte många.



Om man däremot har en hund som med tiden visar att den nått sin yttersta gräns och inte har så mycket mer att ge när det gäller träning och tävling, och man därför så småningom köper ytterligare en hund, det är en helt annan sak det. 


Då har den första hunden gjort sitt som tävlingshund, och som förare kanske man vill fortsätta träna och tävla, och då är det ju ett fiffigt alternativ att utöka flocken med en hund till.  Naturligtvis under förutsättning att den första hunden inte sätts åt sidan allt för mycket, utan får fortsätta att vara en uppskattad familjemedlem och kompis. 


Men att man byter hund bara för att man inte snabbt nog når de strålande höjder man siktat på tävlingsmässigt, det är helt förkastligt tycker jag.


Ok... men man kan ju faktiskt få en hund som man inte trivs med säger kanske någon då.  En hund som "inte passar mig".   



Det kan man inte alls det....  man "får" ingen hund, men väljer själv och köper själv sin hund. Det är ingen som slänger en hund efter mig om jag inte vill ha den.


Och när jag ska köpa en hund, då är det min förbaskade plikt att välja uppfödare och föräldradjur så omsorgsfullt att jag inte köper "fel" hund.... som jag sedan ett och ett halvt år senare tröttnar på och slänger bort.

  

OBS! nu att jag pratar om aktiva hundmänniskor som är engagerade i hundklubbar och som tränar och tävlar med sina hundar.  Människor som borde kunna och veta en hel del om hundar, och som följdaktligen borde kunna välja "rätt" valp, från rätt valpkull och från rätt uppfödare, allt utifrån sina egna lysande framtidsplaner.


Men det är väl kanske så att kunskaperna hos dessa människor inte räcker till för att välja ut den valp som är just den rätta för dom. Dom kanske glänser för uppfödaren och skryter om hur duktiga och framgångsrika dom är, och då får uppfödaren en skev bild av dom, och rekommenderar kanske fel valp till dom.


Eller också överskattar dom sin förmåga, och köper en hund som kommer att kräva en mycket duktigare hundförare än vad som själva är. Så småningom skyller dom uteblivna framgångar på hunden, och slänger iväg den till nån annan och köper själva en ny hund.



Är såna här människor helt känslokalla? Hur kan dom ha en hund ett eller två år och sedan bara göra sig av med den? Bara för att den inte blev så framgångsrik som dom hade hoppats...


Och då vet vi ju ändå att många hundar som omplaceras ofta blir "vandringshundar"  som får byta ägare gång på gång under sitt korta liv. 


Jodå, många hundar som omplaceras får det bra.... som väl är. Men det finns mängder av exempel på hundar som omplaceras... och omplaceras... och omplaceras.... 


Och då kan man ju också fråga sig hur man kan ta emot en omplacering, och sedan inte ha tänkt igenom det bättre än att man efter ett tag omplacerar hunden ännu en gång... fy för såna mäniskor.

   


Det kan faktikt hända saker som gör att man inte kan ha hunden kvar säger nån nu... och det är klart att det kan det, man kan inte styra allt som händer i ens liv.


Men mitt liv har inte varit nån rak autostrada på något vis, men inte fasiken har jag nån enda gång tänkt på att göra mig av med mina hundar. Dom tillhör ju familjen....  och finns bara viljan så kan man få det mest att funka, även om det kräver en hel del jobb och ansträngning.


Och det lustiga är att det ofta är samma männsikor som ideligen "råkar" få "fel" hund.


Precis på samma sätt som att det märkligt nog också är samma människor som alltid "råkar" få aggressiva hundar.


Jaja, det är en annan historia det....   men det där med folk som byter hundar som vi andra byter kläder... det tycker jag är såååååå dålig stil. Och ännu mer deprimerande är det att dom oftast är engagerade i verksamheter där de ska vara förebilder och goda exempel när det gäller god hundhållning.


Fast det är liiite synd om dom också. Eftersom dom antagligen aldrig kommer att bli nöjda med den hund dom har, så får dom heller aldrig uppleva charmen med att ha en kär gammal trotjänare i huset. En gammal grå förståndig hund som kan sin husse/matte utan och innan, och som man har en gemenskap med som är alldeles unik.


Den upplevelsen blir dom snuvade på...  och det är rätt åt dom...    

  


 
 
Lina

Lina

28 februari 2011 19:11

Barbro is back!! :-)

Jag håller med dig...och sedan finns det ju "jaktfolke" om man får lov att generalisera grovt. Där hunden kan skjutas efter bara någon säsong om den inte håller måttet i skogen. Där är det inte tal om omplacering inte....

http://www.svartealgot.com

tedsams

1 mars 2011 07:50

Näe, jakthundar har ofta hårda krav på sig. I den världen är ofta hundar enbart ett nyttoting och funkar dom inte så bort med dom... Fast jag tror att det kanske blivit lite bättre på senare tid. :-)

 
Britt Marie o Rudi

Britt Marie o Rudi

28 februari 2011 19:13

Hear hear! Bra rutet!

http://www.bmwsfotoblogg.blogspot.com

tedsams

1 mars 2011 07:48

Till ingen nytta förstås, men ibland rinner det över.. ;)

 
Ingen bild

Ann&tigra o Sassa

28 februari 2011 19:21

Håller så med dig !!!!

tedsams

1 mars 2011 07:47

Skönt :-)

 
Ingen bild

ylva helgöstam

28 februari 2011 20:20

Håller med delvis, jag & gubben haft kvar & jobbat stenhårt m alla våra hundar utom då den 3 x omplacerade picardtiken "Bengali", för nånstans där gick min gräns för vad man orkar med som hundägare. Men det är ju en viktig lärdom i sig att måsta ge upp en hund. RIP kära lilla Bengan.

tedsams

1 mars 2011 07:47

Ja, det är lite det jag menar... 3 x omplacerad, då är det inte lätt, varken för hunden eller nya ägaren.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Skapa flashcards