Tedsams blogg

Direktlänk till inlägg 20 november 2010

Det där med ålder....

Av tedsams - 20 november 2010 09:55

det är märkliga saker det.   


Ibland träffar man människor i ungefär samma ålder som en själv, och det känns som att man tillhör två helt olika generationer. 


Jag kan ibland i såna situationer komma på mig själv att tycka att dom är gamla och insnöade och verklighetsfrämmande och har fastnat i en massa förutfattade meningar när det gäller olika företeelser i dagens samhälle.


Och då funderar jag alltid på vilket intryck jag ger?? Om jag tycker att dom är gamla och försoffade, hur uppfattar dom mig då???


Och trots att vi är i samma ålder, tillhör samma generation, så känns dom som från en helt annan tidsålder.


Och så träffar jag människor som jag lätt skulle kunna vara mamma åt, och känner inte av nån åldersskillnad alls.  Får istället påminna mig om att dom faktiskt är den yngre generationen och att jag tillhör stenåldersgenerationen, och att dom säkert är väldigt mycket mer medvetna om det än vad jag är.


Pratade med sonen  igår på telefonen, och... som vanligt kan jag nästan säga... så slog det mig vilken klok människa han är.  Eller klok är väl inte rätta ordet kanske... förståndig är nog mer rätt.  Hmmmm.... han kanske är en bortbyting...?  Såna anlag är svåra att spåra från mig i alla fall   


Och inom hunderiet så måste jag ju erkänna att jag väldigt sällan tänker på att många av dom jag känner och tränar ihop med är i ungefär samma ålder som sonen.  Jag tänker aldrig på att jag är mer jämngammal med deras föräldrar än med dom.


Sen är det väl lika bra att jag inte vet hur dom i sin tur upplever vår åldersskillnad förstås...    


Men jag upplever som sagt inte alls den där åldersskillnaden, tänker aldrig på den... om det inte är något speciellt som gör att det klickar till och tanken ploppar upp.... som att jag fyller år eller så   

  

Men visst är det väl skönt att man nånstans kan få umgås över generationsgränserna runt ett gemensamt intresse, och det utan att man känner sig varken urgammal och helt dum i huvudet.   

  


Fast jag är ju inte nån typisk gammal tant förstås.... den där förståndiga sonen jag har    sa redan i mycket unga år att: "det finns inga andra mammor som gör sånt som du gör", och då, när det sas, då var det nog inte tänkt som en komplimang direkt.    


Vi har en granne som är över 90 år gammal... pigg och alert som bara den, och när jag ser henne dra iväg i taxi till okända förströelser, då skäms jag nästan.


Hon är välfriserad, välsminkad, klädd i kappa och och snygga skor och en chic vinterhatt på lockarna... och med lilla handväskan i de handskbeklädda händerna. Så ska tanter se ut.... det gjorde dom redan i min barndom.


När jag går ut så är det i nerdreglade jeans, grova förnuftiga kängor, en sliten jacka med fickor som är nertyngda av hundgodis och bajspåsar, en varm mössa nertryckt över skulten och på händerna har jag tjocka, inte så rena, fleecevantar som håller i kopplen till två vilda hundar.


Fler exempel... Sonen skulle kolla med en kontakt som ev. kan köpa mobiltelefoner med lite rabatt, jag behöver en ny mobil nämligen (den jag har är trasig), men har ju som vanligt tomt i börsen.


Men... säger kontakten förvirrat när sonen talar om vilken mobil vi är intresserade av... var det inte din mamma som skulle ha den??  Kan hon använda en sån???


"Kontakten" är i detta fall en man som är 10 år yngre än vad jag är... och som inte kunde förstå att en gammal tant kan tycka att det är roligt med teknik.


Fast om han tycker så pga min ålder eller pga av mitt kön, det vet jag förstås inte   


Det ligger väl kanske nåt i det där att man inte är äldre än vad man känner sig, det är väl bara synd att kroppen inte hört det ordspråket också   


I alla fall så är vi bortbjudna på födelsedagsmiddag i morgon.... min födelsedgsmiddag alltså.    


Och när man står och lagar middag nästan 365 dagar om året, då är det lyxigt värre att få sätta sig vid dukat bord.    Inte för att det är så speciellt betungande att laga en middag, det är väl mer den där tristessen att göra det varje dag vid samma tid. Och svårigheten att försöka variera sig....


Men i morgon slipper jag tänka på det... det ser jag fram emot.


Jisses så mycket babbel det blev, men jag har inte (i alla fall inte ännu) så stor lust att göra så mycket idag.... annat än att knattra på datorn.


Fast jag ska snart låta Salza ta över datorn en stund, hon vill uppdatera sin blogg också säger hon...   

Hoppas att ni alla har en fin helg framför er!!!     

      

 
 
Kennelmamman

Kennelmamman

20 november 2010 10:56

Det är så sant (som vanligt då:-)) Man är inte äldre än man känner sig. Hoppas födelsedagsmiddagen blir god.

http://www.kvistagrans.com

tedsams

21 november 2010 10:17

Synd att huvudet och kroppen i övrigt sällan är ense om det där med att man är så gammal som man känner sig :)

 
Ingen bild

stin@

20 november 2010 11:01

Bra skrivet! Ja jag tänker mycket lika som du. har också flera yngre "hundkompisar" som jag kunde vara mamma till men känner inte så. Ja hur jag ser ut själv när jag traskar iväg till civilisationen det vill jag inte ens tänka på :-))
Inte är det hatt o handskar o handväska inte :-))
Så mysigt med middag vid dukat bord! Ha så trevligt!

tedsams

21 november 2010 10:20

Ofta slinker man ju dessutom in i affären på väg hem efter hundträningen, med allt som det innebär. Viltspårträning i all synnerhet kan orsaka några höjda ögonbryn här och där ;)

 
Lina

Lina

20 november 2010 12:59

Ja det är lustigt med ålder. Jag kan träffa folk i min egen ålder som när de öppnar munnen antingen låter som de nyss gått ut grundskolan alternativt kunde passa in som fisken i vattnet på kafferep eller i bridgeklubben (o nä..jag ha ringa fördomar mot kafferep eller brideklubbar...;-)) Och ju mer folk jag träffar desto mer inser jag att ålder är bara är en siffra. De folk jag väljer att umgås med är helt baserat på om jag trivs i deras sällskap eller ej :-) Och du Barbro, du är störtskön! :-)

http://www.svartealgot.com

tedsams

21 november 2010 10:23

Skönt att hör att även ni ungdomar reagerar på att det finns människor som beter sig som om dom vore i "fel " ålder :)

Fast det är väl just det jag gör kan jag tro... istället för att träna hund borde jag nog sitta hemma och sticka åt barnbarnen nu... fast jag har inga ännu förstås ;)

Störtskön... det har ett litet drag av "lite galen" det... det gillar jag :))

 
Ingen bild

Anette

22 november 2010 19:16

Det är bara ytliga människor som bryr sig om ålder på människor de möter och umgås med, tror jag iallafall.
Mognad, "rolighet", värme och klokhet har inget med åldern att göra. O det är det jag värdesätter hos andra människor Finns många äldre människor som inte har någon som helst klokhet trots ett helt liv och en del mkt unga som är bara sååå kloka. Ja fina personer! : ) Det enda jag märker skiljer från olika generationer är musiksmaken...sällan glömmer någon musiken som var mest i ropet när man var i farten som mest...och den LÅTER VÄLDIGT olika! Jag älskar all musik men inte går jag i gång på samma sätt på mina äldre bekantas tonårsmusik som min egen...
kram Anette

tedsams

23 november 2010 12:56

Ja, du är en klok människa Anette :-) Det stämmer nog det du säger... och framför allt det där med musiken. Det om något avslöjar väl vilken åldersgrupp man tillhör.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tedsams - 7 oktober 2014 17:59

  Japp, så får det bli. En massa strul och inga svar från supporten, så nu byter jag bloggplats till    www.tedsams.blogspot.se   Lite sorgligt... jag har bloggat här i många år nu, men det krånglar lite för mycket. Krångligheter har jag no...

Av tedsams - 6 oktober 2014 10:02

Ja det är ju en gammal sanning som man alltid kan lita på. Eller.... man får vad man förtjänar.... det är också ett ordspråk som oftast stämmer.      Och den här gången syftar jag på hundträning.... inte andra klanterier jag gjort..    Vi skulle ...

Av tedsams - 29 september 2014 11:48

Ja, min Salza är en liten stjärna hon. Det visade hon i och för sig tidigt, men det håller i sig, trots stigande ålder och nästintill obefintlig träning.      I morse när vi var ute så skulle Jippie få leta upp en pinne som jag gömt i en rishög. ...

Av tedsams - 23 september 2014 12:15

Hösten är min tid....  njuter av lite kyliga, klara dagar då man måste ta på sig en tröja eller jacka för att inte frysa när man går ut.    Både igår morse och idag vaknade jag till strålande solsken från en klarblå himmel... eller... solen hade ...

Av tedsams - 22 september 2014 10:16

Under den gångna helgen har ju Rallylydnads-SM gått av stapeln här i Sundsvall, och jag försökte vara på plats så mycket jag kunde. Sällan man får chansen att se landets bästa ekipage på nära håll eftersom de allra flesta av dem hör hemma många mil h...

Ovido - Quiz & Flashcards